Osijek
HUMANITARNA KOLONIJA TVRĐA

Vrandečić: Svih ćemo 60-ak slika opet darovati potrebitima, kao i prethodnih 500
Objavljeno 26. srpnja, 2021.
Svih ćemo 60-ak slika opet darovati potrebitima, kao i prethodnih 500, ističe Igor Vrandečić

U ateljeu Igora Vrandečića u Tvrđi protekle se subote okupilo zanimljivo društvo slikara, na Humanitarnoj likovnoj koloniji Tvrđa 2021. U nadahnjujućoj su atmosferi nastajale, jedna za drugom, slike koje će ponovno naći svoje vlasnike kroz ovu umjetničko-humanitarnu aktivnost što svoju tradiciju potvrđuje već jedanastu godinu zaredom. Organizator Vrandečić, mnogima poznatiji po nadimcima Sokol ili Vrandeka, ističe kako sve do jedne slike uvijek daruju isključivo potrebitima, pa tako svake godine desetci umjetničkih radova nađu svoje vlasnike, a takvih je do sada više od pet stotina.

Slikari Vrandeka i Darko Jovanović, voditelj Kolonije, kažu nam kako će se slikarska djela naći uokvirena na zidovima, no da njihovo djelovanje nema okvira, nastavljaju tradiciju i nadalje.

- Svake godine odabir padne na jednu ili više udruga ili osoba, nadam se da smo ostavili trag i u umjetničkom i u humanitarnom smislu. Ovo je naše prvo ovogodišnje okupljanje, a Kolonija traje tijekom nekoliko ljetnih druženja (bit će ih još u idućih mjesec, dva). Prođe kroz nju svake godine dvadesetak slikara, pa će nastati i više od 60 umjetničkih djela.

Nekoliko će njih doći i u ruke naših pokrovitelja koji nas godinama prate, u znak zahvale, a sve ostale udrugama i potrebitima koji si u ovim teškim vremenima pomognu bilo darujući slike u zahvalu svojim pokroviteljima, bilo uređenjem svojih prostorija, bilo njihovom prodajom... Govorim, primjerice, o udruzi roditelja djece s autizmom ili udruzi roditelja djece oboljele od malignih bolesti, kao i mnogim drugima koje mogu organizirati aukciju slika i prikupiti si tako sredstva za svoje ciljeve ili djelovanje - kaže Vrandečić, napomenuvši kako su već slikali u svibnju i individualno darivali COVID odjel KBC-a. Ujedno je zahvalo na stalnoj potpori Gradu i Županiji.



Darko Pejić
NADAHNUĆE I POZITIVNA ENERGIJA
”Umjetnički selektor” Darko Jovanović kaže da su, uz njega, sudjelovali Ria Trdin, Igor Vrandečić, Rozvelt Kapović Dodo, Siniša Špiranović, Andreja Glavica, Ivan Nikolić i Zlatko Krstić.

Pravo je zadovoljstvo bilo šetati po bastionu Tvrđe, od prvog do posljednjeg štafelaja, kibicirati kako izranjaju prekrasni motivi ispod kistova nadarenih umjetnika. Kao po traci, ali kada se promatraču čini da je sve tako jednostavno, onda treba znati da je zapravo najkompliciranije, odnosno da su slikanje doveli do savršenstva. Slikari su za organizaciju i smisao Kolonije imali samo riječi pohvale i premašuju okvire ovog članka.

Možda ste propustili...

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

OKRUGLI STOL “BRENDIRANJE RIZNICOM”

Vrijednosti za zajednicu u riznici svojevrsne utopije

Najčitanije iz rubrike