Regija
POMOĆ IZ VINKOVACA

Nestašno pile s 3D "nogom" nije cura, nego - dečko
Objavljeno 16. srpnja, 2021.
S protezom iz Vinkovaca paun/ica spašena s Lokruma hoda, trči, krade hranu psu, mazi se...

Ima tome skoro godinu dana kako je jedno, jedva kilogram teško, pile s otoka Lokruma u nesvakidašnjem humanom pothvatu povezalo istok i jug Hrvatske, Vinkovce i Dubrovnik, a epilog je – paun(ica) raskošnog perja što se, unatoč 3D protezi kao zamjenskoj nozi, danas nestašno šepuri, raste, hoda, trči.



Pile pauna, naime, nađeno je na stablu doslovce otkinute noge. Dobilo je ime Sunčica, po veterinarki koja joj je strpljivo liječila ozljedu, stavljala gips... Spas je, međutim, sretnim spletom okolnosti stigao iz vinkovačke Tehničke škole Ruđera Boškovića, gdje suvremenom tehnologijom upravo “printaju” već petu zaredom protezu koja će sada, umjesto štake, trajno imitirati pravu ptičju nogu, s prstima.

- Sunčica je dvostruko narasla, sada ima oko 3,5 kilograma i ponaša se kao – paun! Šarena je, plavo-zelena, širi rep, što nije tipično za ženke, no to nismo mogli znati dok je bila tek 6-7 mjeseci stara. Čini se da će biti Sunčan - kaže u šali Kristina Ćurčija iz JU Rezervat Lokrum čija se obitelj zaljubila u pticu koja se opire volijeri, krade hranu psu Maxu, skrivećki ulazi u kuću...

Ravnatelj škole u Vinkovcima, Mate Vukušić, osobno je u Dubrovniku obišao Sunčicu i uzeo mjere za novu protezu koja bi mogla biti i konačno rješenje za budući život Sunčice – ili pak, Sunčana. Kako god, svi se slažu da bi bez svih dosadašnjih 3D proteza ptica “zaboravila” hodati i vrlo moguće - uginula.

- Raduje nas cijela priča i bit ćemo tu do kraja – veli Vukušić, i sam oduševljen u kakvu je prelijepu pticu izraslo nekad malo sivo, teško stradalo pile.



Dosadašnje proteze ptica je prerasla i sad čeka novu, s nogom u zavoju, što je nije spriječilo i da “skače” dok se gledala Hrvatska na EP-u ili od svojih udomitelja - traži maženje!



Sanja Butigan
Najčitanije iz rubrike