Regija
SLATINSKI DRENOVAC

Nevine hrvatske žrtve nikada se ne smiju zaboraviti
Objavljeno 22. lipnja, 2021.

U organizaciji Općine Čačinci te Udruga Hrvatski domobran Orahovica i Slatina  u Slatinskom Drenovcu kod spomen križa i spomen grobišta pogubljenim Hrvatima u vrijeme II. Svjetskog rata održana je obljetnica pogubljenja nevinih hrvatskih žrtava za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata. Obljetnici su nazočili načelnik općine Čačinci Alen Jurenac, dogradonačelnik grada Slatine Ilija Nikolić, predsjednik ZUiČ HVIDR-e VPŽ Mato Bubaš te mnoštvo predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata s orahovačkog i slatinskog područja.

Ove godine nije bilo komemorativnog skupa zbog situacije s koronavirusom, ali kako je naglašeno nevine hrvatske žrtve se nikada ne smiju zaboraviti. Proučavajući događanja na ovom području iz vremena II. svjetskog rata orahovački kroničar i dopredsjednik udruge Hrvatski domobran Orahovica Miroslav Gazda je prilikom prijašnjih komemoracija naglasio kako je Slatinski Drenovac bio radni logor i veliko gubilište hrvatske vojske i civila osnovan već koncem 1942. godine u koji su dovođeni zarobljeni hrvatski vojnici, ali i veliki broj civila koji su obnašali određene poslove logistike za partizansku vojsku i nakon odrađenog vremena provedenog na prisilnom radu u Drenovcu, zarobljeni vojnici i civili su likvidirani, a na njihova mjesta dovođeni su novi. Isto tako tu je dovedena i kolona vojnika i civila s tzv. Križnog puta i tu su ih sve poubijali, stoji u izlaganjima Miroslava Gazde. Nazočni su počast odali polaganjem vijenaca lampiona kod spomen križa te ispred kosturnice:

-Ove godine smo ovu obljetnicu morali obilježiti nešto skromnije, ali jednako časno i ponosno. Svako hrvatsko ime mora vječno stajati u našim srcima i nikada ne smije biti zaboravljeno i zato smo i mi mlađi, posebno kao dužnosnici,  ovdje kako bi prenosili istinu i sjećanje na njih – rekao je načelnik općine Čačinci Alen Jurenac. predsjednik ZUiČ HVIDR-e Mato Bubaš naglasio je kako je ovo obilježavanje i dio projekta županijske HVIDR-e:


-Riječ je o projektu koji nosi naziv ''Nevine žrtve Četekovac-Drenovac'' u sklopu kojeg se održava hodnja te polaganje  u oba mjesta. Danas smo dogovorili kako će od iduće godine biti utanačen jedan datum ove komemoracije kako bi se okupili što većem broju jer ove nevine žrtve to itekako zaslužuju – rekao je Bubaš. Predsjednik Udruge Hrvatski domobran Slatina Ivan Levar naglasio je važnost sjećanja na na ove nevine hrvatske žrtve:


-Hvala svima koji su došli, sudjelovali na ovom sjećanju na ovom mjestu gdje su stradale nevine hrvatske žrtve. Znamo da se nekada nije smjelo niti govoriti o ovim žrtvama, a danas smo ponosni što je napravljena kosturnica i što im se možemo pokloniti. Dok je nas, dok smo živi bit ćemo svjedoci tih događanja, i održavat će se Sveta Misa na ovom prostoru jer to je najmanje što možemo pokloniti žrtvama Slatinskog Drenovca – rekao je Levar. Sjećanje je završeno Svetom Misom u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u Čačincima.            

Vladimir Grgurić

Možda ste propustili...

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

Najčitanije iz rubrike