Regija
POZIVNICA U OSJEČKO-BARANJSKU ŽUPANIJU

Vinski mjesec: U 4 vinogorja 4 vikenda vinskog hedonizma
Objavljeno 19. lipnja, 2021.
Dani otvorenih podruma bit će u vinogorjima Đakova, Erduta, Baranje i Feričanaca. Za kraj Večer vina i umjetnosti u Osijeku

Turistička zajednica Osječko-baranjske županije u suradnji s turističkim zajednicama Baranje, grada Đakova, općina Erdut i Feričanci organizira Vinski mjesec Osječko-baranjske županije, koji je počeo 12. lipnja, a trajat će do 10. srpnja.

Vinski mjesec nudi različite programe, i ove godine u formatu - 4 vinogorja, 4 vikenda vinskog hedonizma. Program je otvoren baranjskim vinogorjem - manifestacijom Wine&Walk Baranja. Ovaj je vikend rezerviran za đakovačko vinogorje i podrume Mandićevca i Trnave, gdje će se od petka do nedjelje, 20. lipnja, uživati uz koncerte na otvorenome za manje skupine, Malu školu vina i program Đakovačkih vezova. Sljedećeg vikenda, u subotu, 26. lipnja, Međunarodni dan rijeke Dunava obilježit će se uz otvorene podrume u vinogorju Erdut. U Baranju se vinski hedonisti vraćaju 3. i 4. srpnja uz otvorene podrume, Malu škole vina i druge programe. Vinska priča u subotu, 10. srpnja, vodi u vinogorje Feričanci, koje će na kušanje ponuditi svoja nadaleko poznata vina. Istog dana u večernjim satima druženje je na Večeri vina i umjetnosti u Osijeku, jednom od najpopularnijih gradskih događaja.

Dani otvorenih podruma prvi su put organizirani prije 30 godina u Toskani. Od tada se svake godine u Italiji posljednjeg vikenda u svibnju otvaraju vinski podrumi. Tomu su se pridružile brojne vinske regije, a vinogorja Osječko-baranjske županije pridružuju se cijelim mjesecom vinskog hedonizma!

Ovaj koncept "razgranate" manifestacije nastao je 2020. godine, kada je najveći broj događaja otkazan zbog pandemije bolesti COVID-19 te je to bilo prvo turističko događanje u Hrvatskoj od izbijanja pandemije. Pokrovitelj je manifestacije Osječko-baranjska županija.

Đakovačko vinogorje - U petak, 18. lipnja, program je otvoren degustacijom vina u vinskom podrumu Đakovačko-osječke nadbiskupije, na Vinsko-turističkoj cesti Zlatarevac -Trnava (što je ujedno 34. Bonavita) i Mandićevac. Održana je Mala škola vina, a dan je završio nastupom NO Jazz Banda u Village Wine House Mandićevac. U subotu u 11 sati nastavlja se degustacija na istim mjestima kao i u petak, a navečer je koncert Bow vs Plectrum/Hojsak & Novosel u Vinariji Agro Zlatarevac Trnava. U nedjelju, 20. lipnja, od 11 sati vina ovoga vinogorja moguće je kušati na Vinsko-turistička cesta Zlatarevac - Trnava.

Vinogorje Erdut - Oni koji ga ne poznaju mogu ga upoznati, a oni koji su ga već upoznali mogu ga ponovno posjetiti u subotu, 26. lipnja. Vinski su podrumi za znalce i znatiželjnike otvoreni od 12 do 19 sati.

Vinogorje Baranja - Na dobru kapljicu u dobrom društvu u baranjske podrume svi su dobrodošli 3. i 4. srpnja.

Vinogorje Feričanci - Na Danima otvorenih podruma, u subotu, 10. srpnja, od 9.30 do 13 sati, bit će predstavljena - Enosophija!

Večer vina i umjetnosti - Mjesec vinskog hedonizma zaokružit će popularna osječka manifestacija u subotu, 10. srpnja.

Dijana Stanić Rešicki
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike