Regija
EMA I LARA USPJEŠNE U INOVACIJAMA

Vukovarskim gimnazijalkama zlatna medalja na INOVA MLADI
Objavljeno 10. lipnja, 2021.
Na Teslinoj viziji bežičnog - naziv je nagrađenog projekta mladih Vukovarki
VUKOVAR - Projektom "Na Teslinoj viziji bežičnog - No wires no problem" vukovarske gimnazijalke Ema Stankoski Hrgović i Lara Šijanović osvojile su zlatnu medalju na događanju INOVA MLADI 2021.

Riječ je o najvećoj izložbi inovacija mladih u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe koja je predstavila inovacije učenika osnovnih i srednjih škola i studenata s međunarodnim djelovanjem. Osnovni je cilj okupiti i osnažiti učenike i njihove mentore u stvaralačkom, kreativnom i inovativnom radu te nagraditi najbolje projekte vezane za nastavni proces i program. Organizator tog prestižnog događanja je Savez inovatora Zagreba, a ovogodišnja je svečanost dodjele nagrada organizirana u utorak u Zagrebu.

Kako je navela Sanja Pavlović Šijanović, mentorica nagrađenih učenica prvoga razreda Gimnazije Vukovar, nakon zahtjevne 2020./21. školske godine, s bitno smanjenim mogućnostima nastave uživo, a time i prilikama za praktičnu nastavu, posljednje je izdanje INOVA MLADI dosegnulo zavidnu razinu s čak 250 izložaka kao rezultat rada 307 učenika i studenata i njihova 94 mentora iz 26 osnovnih, 19 srednjih škola i dva fakulteta.

- Tekuća je godina donijela brojne novosti vezane uz digitalnu tehnologiju, pa je proglašena godinom bežičnog upravljanja i povezivanja. U skladu s tim, Ema i Lara su kombinacijom izravnih i virtualnih susreta, kao i brojnim aktivnostima, kroz igru, učenje i stvaranje kreirale mali vozni park od tri vozila daljinski upravljana preko Bluetooth glasovnog i manualnog upravljanja te preko NRF24L01 komunikacijskog modula i džojstika. Vozila su temeljena na Teslinoj razradi uređaja za bežični prijenos signala kojim je genij za budućnost postavio temelje današnjih radio i mobilnih komunikacija i otvorio put razvoju potpuno novih grana elektrotehnike, automatike i daljinskog upravljanja - rekla je Sanja Pavlović Šijanović.

Dodala je kako Ema i Lara aktivno sudjeluju u eTwinning projektu "Pristupačnost digitalne tehnologije osobama s posebnim potrebama" i stvorile su vozila koja zahvaljujući tehnološkim rješenjima mogu koristiti i djeca s teškoćama u razvoju, što ih čini ravnopravnim i aktivnim sudionicima odgojno-obrazovnog procesa koji poštuje njihove potrebe, mogućnosti i sposobnosti.

- Poticanje djece od najmlađih dana na ciljane aktivnosti ima velik utjecaj na daljnji razvoj njihovih vještina i interesa.

Tako i sklapanje i programiranje visokointeligentnih robotskih vozila postaje prediktor razvoja specijalnih sposobnosti važnih za razumijevanje matematičkih i inženjerskih koncepata koji u kombinaciji s Arduino tehnologijom čine dobitnu kombinaciju - naglasila je, zaključivši kako je rad s Arduino tehnologijama jedan od kreativnih načina stjecanja novih znanja i vještina i prilika da učenici ostvare svoje potencijale stvaranjem i izradom zlata vrijednih kreacija.

Dragana Korpoš

Možda ste propustili...

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

Najčitanije iz rubrike