Regija
VINOGRADARSTVO I VINARSTVO NA ISTOKU

Na 1600 ha zasađeno
je 4,5 milijuna trsova
Objavljeno 7. svibnja, 2021.
Površine pod vinogradima znatnije se ne mijenjaju, no broj gospodarstava koja se bave vinogradarstvom manji je za 56
VINKOVCI - Prema podatcima iz Vinogradarskog registra Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, u Vukovarsko-srijemskoj županiji je 1220 parcela vinograda ukupne površine 1608,03 hektara na kojima je gotovo 4,5 milijuna trsova. Vinogradarstvom se bavi 465 gospodarstava. Prosječna površina vinograda po poljoprivrednom gospodarstvu je 3,45 hektara. Tijekom prošle godine iskrčeno je 27,13 hektara vinograda što zbog starosti i obnove što zbog zamjene sorti. Površine pod vinogradima znatnije se ne mijenjaju, a broj gospodarstava koja se bave vinogradarstvom smanjio se za 56.Najveće površine vinograda su na području Iloka, 74,5 posto, gdje su 824 parcele površine 1200 hektara. Uz Ilok, vinogradarstvom se bave i PG-ovi u susjednim mjestima, pa je tako u Šarengradu 76 hektara vinograda, u Bapskoj 57, u Lovasu 55, a u Opatovcu 41 hektar. Vukovar, zajedno sa Sotinom, ima 44 parcele površine 141 hektar, što je 8,7 posto od ukupnih površina pod vinovom lozom. Zanimljivo je da u Iloku vinogradi čine 45 posto poljoprivrednih površina.

Jedna su od najuspješnijih vinarija i kušaonica iločkog vinogorja Vina Papak, smještena na Radošu ili Radoškom brdu na najistočnijem vinorodnom položaju u Iloku i Hrvatskoj, na mjestu gdje je bila rodna kuća vlasnika vinarije. Tu je i nastala ljubav zbog koje je diplomirao na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, istom na kojemu je prije četiri godine diplomirao i sin Karlo.

Obiteljska vinarija Vina Papak Ilok mlada je vinarija, osnovana 2014., ali se temelji na dugogodišnjem radu i iskustvu u vinogradarstvu i vinarstvu cijele obitelji, a poglavito čelnog čovjeka, dipl. ing. agr. Mladena Papka, koji je godinama bio direktor i glavni enolog Iločkih podruma.

- Mi smo obiteljska vinarija i od ovoga posla želimo izgraditi obiteljsku priču uz stvaranje pretpostavki da taj posao postane obiteljska tradicija jer je i sin diplomirao što i ja, prije četiri godine se vratio i radi s nama na realizaciji našeg zajedničkog projekta. Najzastupljenija je sorta u našim nasadima graševina, najpoznatija je sorta iz Iloka traminac, a uz njih imamo još rajnski rizling, chardonnay od bijelih i cabernet sauvignon, cabernet franc i frankovku od crnih sorti. Naša je godišnja proizvodnja 60 - 70 tisuća litara i namjeravamo u tom smislu još rasti. Vinoljupci su najbolje prihvatili našu graševinu Radosh, ali je vrlo slično i s ostalim našim vinima. Do koronakrize izvozili smo približno 30 posto proizvodnje, najviše u BiH, nešto malo u Njemačku, Poljsku i Veliku Britaniju - kaže Mladen Papak, dodavši da je, što se vremenskih prilika tiče, bilo sve u najboljem redu i očekuje zdravo i kvalitetno grožđe, ali je još prerano za bilo kakvu prognozu što se tiče uroda i kvalitete. Prema njegovim riječima, država je, bar dosad, bila izdašna u poticanju razvoja vinogradarstva i vinarstva, a nada se “da će tako i ostati”.

Miroslav Flego
Najviše graševine, najpoznatiji traminac
Najznačajnije su sorte srijemskog vinogorja graševina i traminac među bijelim te frankovka i cabernet sauvignon među crnim sortama. Graševina se uzgaja na čak 962 hektara, što je gotovo 60 posto od ukupnih površina vinograda. Traminac, sorta po kojoj je Ilok nadaleko poznat, uzgaja se na 152 hektara, što čini zastupljenost od 9,5 posto. Frankovka, glavna crna sorta, proširena je na 134 hektara, a cabernet sauvignon uzgaja se na 44 hektara. Prema proizvodnji vina, Vukovarsko-srijemska županija na trećem je mjestu, iza Istarske i Osječko-baranjske.
Nacionalni program pomoći sektoru vina do 2023. sadrži 4 mjere. Potporu je dobilo 12 korisnika iz VSŽ-a
Možda ste propustili...

AEROKLUB FENIX NA MOSON MODEL SHOWU

Igoru Ujakoviću zlato i posebna priznanja

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

Najčitanije iz rubrike