Regija
VEDRAN RUNJE I NJEGOV OTAC OSTVARILI SU DJEČAČKE SNOVE

Lete u svom avionu, pomoć su i vatrogascima i HGSS-u
Objavljeno 4. svibnja, 2021.
ČAĐAVICA

Čađavica je jedno od brojnih slavonskih mjesta u kojima je izgrađena pista za poljoprivredne avione u vrijeme kad su se njive tretirale iz zraka. Sve te piste danas su samo podsjetnik na ta vremena i povremeno služe u neke druge svrhe. Ali upravo zahvaljujući takvoj pisti, u posljednje vrijeme česti su posjetitelji Čađavice Vedran Runje iz Markova i njegov otac Davorin iz Voćina. Naime, Općina Čađavica ustupila im je poljoprivrednu pistu na korištenje i, u dogovoru s načelnikom Mirkom Rončevićem, oni su tu izgradili hangar za svoj mali avion. Tako je bivša pista za poljoprivredne avione postala prvi sportski aerodrom u Virovitičko-podravskoj županiji.

Vedran Runje profesor je strojarske grupe predmeta u Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina, čiji su učenici i profesori proteklih godina za svoj rad dobili brojna priznanja. Među njima se ističe županijska Povelja zahvalnosti, koju je 2019. dobio upravo Vedran Runje. Njegovi su učenici izradili CNC laser, vertikalne glodalice i 3D printer, pametnu klupu koja se samostalno puni s pomoću solarnog panela, a izumili su i dijagnostički pisoar za rano otkrivanje raka prostate. Za tu poduzetničku ideju dobili su i nagradu Hrvatske udruge poslodavaca kao "poduzetnici budućnosti". U travnju prošle godine učenici IOŠ-a, uz financijsku pomoć Županije, izradili su više od tisuću vizira i time dali svoj doprinos borbi protiv koronavirusa. A sve to pod vodstvom prof. Runje, koji je i voditelj Centra izvrsnosti novih tehnologija u sektoru strojarstva VPŽ-a koji djeluje u njihovoj školi. Uza sve aktivnosti vezane uz posao, Vedran je uspio ostvariti svoj dječački san – vinuti se u zrak u vlastitoj letjelici, a bio je to san i njegova oca Davorina, umirovljenog liječnika u Voćinu. I on je kao dijete izrađivao makete aviona koje su uspješno letjele, pa mu je pilotiranje bilo nekakav životni cilj. Otac i sin položili su ispit za pilota sportsko-rekreativnog zrakoplova, a prije pet godina u Milanu su za 25.000 eura kupili svoj prvi zrakoplov s dva sjedeća mjesta, poletne mase do 450 kilograma, s benzinskim motorom. Smjestili su ga na sportskom aerodromu u Daruvaru, ali zbog udaljenosti od Slatine putovanje do zrakoplova nije bilo praktično pa je dogovor s Općinom Čađavica bio pravo rješenje.

Sada Vedran često polijeće u zrakoplovu čiji je doseg oko 600 kilometara, može biti u zraku oko pet sati, krstareća brzina mu je između 15 i 160 kilometara na sat, a uz plan leta i odobrenje može ići do 3000 metara visine.

Vedran kaže da je svaki njihov let istovremeno i požarno izviđanje: "Kad vidimo požar iz zraka, javljamo to kontroli na području gdje letimo, koja dalje prosljeđuje obavijest nadležnim službama, jer s visine do 300 metara možemo vidjeti požar iz velike udaljenosti. Kad je lijepo vrijeme, vidimo i dalje od Našica. Stavili smo se na raspolaganje i HGSS-u jer naš let može služiti i u potragama i spašavanju."

Petar Žarković
Vedran Runje

profesor i pilot

Nekadašnja pista za poljoprivredne avione u Čađavici jedini je registrirani aerodrom na ovom području, pa razvijamo kulturu ultralake avijacije i tehničku kulturu na području cijele županije
Osnovali bi aeroklub
- Unesrećene osobe u poljima žita ili kukuruza teško su uočljive, a mi iz zraka to jako dobro vidimo. Pokazalo se da ovakve letjelice mogu dobro funkcionirati s gorskom službom spašavanja jer piloti mogu dosta usporiti let i imaju dobru preglednost, a u slučaju potrebe, mogu uzeti spasioca s termokamerom i opremom - kaže Vedran Runje, koji bi rado da mu se priključe i ostali zaljubljenici u taj sport, pa da u Čađavici osnuju aeroklub.
Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike