Regija
VOĆARSKA ZADRUGA JABUKA SA ŽUPANOM ANUŠIĆEM

Pri brendiranju slavonskih proizvoda pomoći će RDC
Objavljeno 21. travnja, 2021.
BIZOVAC - Osječko-baranjski župan Ivan Anušić sastao se s predstavnicima Voćarske zadruge Jabuka Bizovac, s kojima je razgovarao o aktualnim problemima voćarske proizvodnje te planovima.

- Voćarska zadruga aktivno prati stvaranje i izgradnju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće koji će uskoro biti dovršen zahvaljujući, između ostalog, i naporima župana Ivana Anušića. To je nužna investicija svim proizvođačima bez koje ne mogu kvalitetno raditi i planirati proizvodnju. U situaciji u kojoj ne možete skladištiti i plasirati svoju robu u adekvatnom razdoblju, ne možete ni akumulirati određena financijska sredstva za daljnji rast svojih gospodarstava - rekao je Hrvoje Sudar, upravitelj Voćarske zadruge, te se dotaknuo i trenutačne problematike voćara koji su (i) ove godine ozbiljno pogođeni štetama od mraza.

- Teško je procijeniti kolika će biti ukupna šteta od mraza na voćarskim kulturama jer vrijeme još uvijek ne ide u prilog proizvodnji. Smatramo da kod višnje ona neće biti prevelika, dok su, recimo, rane sorte trešnje stradale, a velike štete sigurno ćemo zabilježiti kod šljiva. Ipak, pričekat ćemo još malo s detaljnim analizama i procjenama - objasnio je Sudar.

Naglasio je da Zadruga Jabuka ima i ozbiljne planove oko brendiranja određenih proizvoda. Naime, Zadruga je osnovana 2012. godine, najviše je proizvođača u njoj iz Osječko-baranjske županije, najveći dio proizvoda izvozi na europska tržišta, a manji dio radi s domaćim partnerima. Želja im je drugu klasu proizvoda preraditi u vlastite proizvode koje bi brendirali na hrvatskom tržištu, što podrazumijeva i ekološku i konvencionalnu proizvodnju.

- Kao odgovor na brojne probleme koje proizvođači voća i povrća imaju, odlučili smo se na izgradnju Regionalnog distribucijskog centra koji će im pružiti organizaciju sustava proizvodnje, kvalitete, sljednosti i konkurentnosti na tržištu. Ondje će imati mogućnost prerade i s manje kvalitetnim voćem i s onima kojima je potrebna dodatna prerada, bilo da je riječ o pakirnici, sortirnici, sušari, proizvodnji soka, sustavu hlađenja ili ekološkoj liniji za obradu voća i povrća. Nadam se da će Centar pomoći u opstanku svim proizvođačima, ali i onima koji se u budućnosti žele baviti voćarstvom i povrtlarstvom. Svima nudimo ruku suradnje, a u konačnici zajednički realiziramo i taj veliki projekt izgradnje RDC-a. Nadam se da ćemo nakon ovog prvog centra nastaviti s gradnjom i ostalih - zaključio je župan Anušić. L. Aničić
Možda ste propustili...

HDZ BIRAČIMA I DALJE VODEĆA OPCIJA

Županjska Posavina bez predstavnika u Saboru

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

Najčitanije iz rubrike