Regija
POTPISAN UGOVOR O GRADNJI

Navodnjavanje: Kapinci – Vaška II za još 568 hektara
Objavljeno 12. travnja, 2021.
Za mjesec dana počinju radovi koji će omogućiti natapanje zemlje u općinama Sopje i Suhopolje

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović i direktor tvrtke Vodotehnika Šimun Lušić u Zagrebu su potpisali ugovor za gradnju sustava javnog navodnjavanja Kapinci – Vaška II. Riječ je o ugovoru vrijednom 30.810.125,16 kuna, kojim će se natapati dodatnih 568 hektara na području tog sustava. Rok izvršenja je 15 mjeseci. Nositelj je projekta Virovitičko-podravska županija, a "komisionar" između dviju strana Hrvatske su vode.

Područje na kojem će se proširiti postojeći sustav navodnjavanja sastoji se od dvaju dijelova – sjevernog, uz naselje Novaki, površine 128 hektara te južnog, uz naselje Višnjica, površine 440 hektara. Navedeno obuhvaća područje općina Sopje i Suhopolje, odnosno naselja Gornji Miholjac, Novaki, Cabuna i Vaška. Spojit će se na postojeći sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška, natapajući se s vodom iz rijeke Drave.

– Virovitičko-podravska županija dosad je izgradila tri sustava navodnjavanja: Kapinci – Vaška, Đolta i Novi Gradac – Detkovac. Prva dva su otvorena, treći će biti uskoro. Radovi na sustavu Kapinci – Vaška II počet će kroz mjesec dana. S ova tri sustava imat ćemo oko tri tisuće hektara navodnjavanih površina. Virovitičko-podravska županija i za ovaj sustav dobila je 100 posto nepovratna sredstva, odlukom Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju od prije dvije godine. Na taj način stvaramo pretpostavke za bolji život naših poljoprivrednika, posebno ako se bave radno intenzivnim kulturama. Naši sustavi navodnjavanja, na kojima imamo sve više korisnika, pridonijet će većim prinosima našim poljoprivrednicima, ali i stopiranju katastrofalnih šteta od suša na ovom području kada je riječ o godini s manje padalina. U planu su nam i sustavi navodnjavanja Lukač, Đolta II, Čađavica, a kada oni budu završeni, s oko šest tisuća natapanih površina Virovitičko-podravska županija bit će lider u navodnjavanju – naglasio je župan Andrović.

Virovitičko-podravska županije prošle je godine počela i s pokusnim površinama podzemnog navodnjavanja, koje se nalazi na području sustava Kapinci – Vaška.

– Podzemno navodnjavanje putokaz je kako naši poljoprivrednici mogu imati i 100 posto veće prihode na svojim površinama. Priroda i klimatske promjene uče nas da moramo biti spremni za nove uvjete, ali i kako imati bolje prinose. A budući da imamo idealne uvjete uz rijeku Dravu, zašto ne natapati polja, kako za sadašnje tako i za buduće generacije, posebice ako se pritom dobiju nepovratna sredstva. Sve što radimo ostat će budućim naraštajima – zaključio je župan Andrović.

Dijana Stanić Rešicki
30,8

milijuna kuna vrijedan je ugovor o gradnji sustava javnog navodnjavanja
15

mjeseci rok je za završetak radova na sustavu Kapinci – Vaška II
3

tisuće hektara ukupno navodnjavat će se nakon gradnje sustava
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike