Osijek
NAKON POTRESA PRONAŠLI DOM U TENJI

Sisačka obitelj Kralj dobit će novu kuću
Objavljeno 10. travnja, 2021.
Boro Ivković, pokretač dobrotvorne akcije za obitelj Kralj, zahvaljuje svima koji su pomogli da sisačka obitelj dobije novi dom

Da ljudska dobrota i suosjećajnost ne poznaju granice, potvrđuje nastavak priče o sisačkoj obitelji koja je u razornom potresu koji je krajem prošle godine pogodio područje Banovine ostala bez krova nad glavom te zahvaljujući ljudima dobra srca utočište pronašla u Osijeku.

Podsjetimo, riječ je o Ivanki Kralj i njezinu sinu Ivanu, 20-godišnjem mladiću s teškim zdravstvenim problemima, kojima je, nakon što je u televizijskom izvještaju vidio poznata lica, odmah u pomoć priskočio predsjednik osječkog Nogometnog kluba “Metalac” Boro Ivković. S obzirom na to da su telefonske veze bile u kvaru, po njih se zaputio kombijem te su zajedno riskirajući ušli u stan kako bi Kraljevi uzeli najosnovnije i najdraže stvari.

Život u Osijeku
Ivković je obitelji, s kojom ga veže prijateljstvo od 2005. godine, kada je, saznavši za Ivanove teške zdravstvene probleme, nesebično pomogao kupivši deset tisuća kuna vrijedan pulsni oksimetar bez kojega Ivan nije mogao živjeti, potom ponudio komforni apartmanski smještaj u sklopu klupskih prostorija ŠRC-a “Ante Gotovina” te prehranu u obližnjem restoranu “Corner”, što je obitelj i prihvatila.

Budući da je njihov stan u sisačkoj trokatnici nakon pregleda statičara dobio crvenu naljepnicu koja predviđa rušenje kompletnog objekta, bilo je jasno da neće biti ništa od povratka u njihov dugogodišnji dom. Kako se Ivanki, a naročito Ivanu, život u Osijeku, gdje su sve vrijeme okruženi dobrim ljudima, svidio, Ivković je, uz pomoć župana Ivana Anušića, ali i brojnih drugih prijatelja i donatora, pokrenuo akciju kupnje kuće u Tenji u kojoj bi se obitelj Kralj trajno smjestila. Kada je doznala da će budućnost njezina sina, ostankom u Osijeku, odnosno u Tenji, biti trajno riješena, Ivanovoj majci suze nisu prestajale teći. Ispostavilo se, međutim, da je već odabrana kuća, iako povoljne cijene, u prilično lošem stanju te bi njezina obnova zahtijevala znatna ulaganja, odlučeno je pronaći bolje i kvalitetnije rješenje. Srećom, na njega se nije dugo čekalo, o čemu nas je u petak obavijestio gospodin Ivković.

Montažna kuća
Naime, u tijeku je pribavljanje potrebne dokumentacije nakon čega će na lijepom placu površine 900 četvornih metara u mirnoj Ulici Vjekoslava Hengla niknuti moderna montažna kuća tvrtke Patras iz Jastrebarskog površine 64 četvorna metra i vrijednosti 409.000 kuna, novi dom obitelji Kralj. Predan je idejni projekt te je u postupku ishođenje građevinske dozvole.

- Sama kuća, nakon što se riješe sve dozvole i potrebni priključci, što će, vjerujem, biti uskoro, bit će montirana za tjedan dana. Zahvaljujući donacijama i pomoći dobrih ljudi, prije svih župana Ivana Anušića, tvrtke Osijek Koteks i osječkih bajkera na čelu s Darkom Zecom te brojnih drugih donatora, velikih i malih, na Ivankinu računu prikupljeno je 300.000 kuna, dok je tvrtka Patras dala rabat od 109.000 kuna te će im pokloniti podno grijanje. Svima zahvaljujem u svoje i u ime gospođe Ivanke i njezina sina Ivana - poručio je Boro Ivković.

Nakon ovih lijepih vijesti gospođa Ivanka Kralj nije krila oduševljenje te je još jednom zahvalila svim donatorima koji su njezin i život njezina sina Ivana učinili ljepšim.

- Presretna sam, ovo nam puno znači, pogotovo kada vidim kako se u Sisku situacija ne rješava. Nakon što nas je gospodin Ivković nakon potresa nazvao i ponudio pomoć, prvenstveno smo se htjeli skloniti na sigurno, nismo ni slutili da će naša priča otići u ovom smjeru. Kada se sve oko kuće riješi, ponovno ćemo s osmijehom moći reći da imamo dom, iako nam je i ovdje na Metalcu lijepo, pogotovo kada vidim moje bivše susjede u kontejnerima. Želim još jednom zahvaliti gospodinu Ivkoviću i svim drugim ljudima koji su nam pomogli, nije važno je li to 20 kuna, jer ja jako dobro znam što je 20 kuna. Svima im od srca velika hvala - poručila je gospođa Kralj.

Ivan Alilović
KAKO POMOĆI OBITELJI KRALJ
Ljudi dobra srca, reći će gospođa Kralj, već su uvelike pomogli njoj i njezinu sinu Ivanu, zbog čega im je ona neizmjerno zahvalna. Međutim, bit će im potrebna pomoć oko uređenja novog doma kako bi se ova lijepa sisačko-osječka priča zaokružila. Stoga je svaka donacija dobrodošla. Uz činjenicu da uz status roditelja njegovatelja Ivanka Kralj ne može obavljati nikakav drugi posao jer je 24-satna skrb za Ivana nužna, ako se želite priključiti novčanom pomoći, to možete učiniti uplatom na njezin račun kod Raiffeisen banke – HR0624840083223299474.
Najčitanije iz rubrike