Regija
ZAVRŠEN PROJEKT „ZAŽELI“ CRVENOGA KRIŽA SLATINA

212 korisnika imalo je „život kakav zaslužuju“
Objavljeno 6. ožujka, 2021.

SLATINA - „Za život kakav zaslužuju“ naziv je projekta Gradskog društva Crvenoga križa Slatina iz programa zapošljavanja žena Zaželi Europskog socijalnog fonda (ESF). Projekt je vrijedan 3.580.608,00 kuna i u stopostotnom iznosu financiran je iz ESF-a. Njime je na razdoblje od 24 mjeseca zaposlena 21 ženska osoba koje su brinule za 120 korisnika na području grada Slatine i općina Sopje, Voćin, Mikleuš i Nova Bukovica. 


Što je sve učinjeno i postignuto realizacijom projekta u trajanju od 30 mjeseci, od 1. rujna 2018. do 28. veljače 2021. godine, sudionicima projekta i predstavnicima partnera na završnoj konferenciji predstavili su koordinatorica Andreja Jurčević i voditelj projekta, ravnatelj GDCK Slatina Vladimir Jelenčić. Nazočnima su se također obratili ravnateljica Centra za socijalnu skrb Slatina Ljiljana Randelj, predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Virovitica Hrvoje Belobrk te gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić.

Prvotni plan bio je da se u svakoj jedinici lokalne samouprave zaposle po četiri djelatnice, žene u nepovoljnom položaju na tržištu rada, koje će se u projektu skrbiti o starijim i nemoćnim osobama na području grada Slatine i općina Sopje, Mikleuš, Nova Bukovica i Voćin. Sve kandidatkinje za zapošljavanje, morale su biti u evidenciji ispostave HZZ-a Slatina, imati najviše završenu osnovnu ili srednju školu i proći edukaciju za njegovateljicu. Kako se projekt razvijao, potrebe na terenu pokazale su da za Slatinu treba zaposliti još jednu djelatnicu.


Korisnici –  stare, nemoćne i bolesne osobe –  birane su u prvi mah prema registrima Centra za socijalnu skrb Slatina i općina partnera na projektu. Kasnije su djelatnice na terenu dojavom postojećih korisnika ili susjeda otkrivale nove korisnike, pa su od planiranih 120 korisnika na kraju skrbile o čak 212 osoba u 35 naselja, s tim da ih je 37 tijekom projekta udomljeno, umrlo ili preselilo. Tijekom trajanja projekta, korisnicima je podijeljeno 2640 paketa higijenskih potrepština na mjesečnoj i 240 paketa higijenskih pomagala na godišnjoj bazi.


– Većina korisnika pomalo uplašeno pitala se tko će im pružati usluge kada projekt završi jer su nemoćni sami obavljati osnovne kućanske poslove i odlaziti u nabavku namirnica, lijekova i drugih potrepština, kao i rješavati statusna pitanja. Utješili su se spoznajom da će po završetku ovoga projekta uskoro početi njegova druga faza, rekla je koordinatorica Jurčević.


Crveni križ Slatina na raspisani natječaj Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, upravljačkog tijela za dodjelu bespovratnih sredstva projektima koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda, prijavio je 11. siječnja novi projekt Za život kakav zaslužuju II i očekuje se da će uskoro biti odobren.

Petar Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike