Regija
PRIHVAĆENA INICIJATIVA ŽUPANIJSKOG VIJEĆNIKA MANDIĆA:

OŠ L. Botića bit će OŠ Ivana Tišova
Objavljeno 4. ožujka, 2021.
ĐAKOVO

Na inicijativu županijskog vijećnika HNS-a Ivice Mandića iz Đakova, OŠ Luke Botića u Viškovcima nosit će ubuduće ime najpoznatijeg Viškovčanina - slikara Ivana Tišova.

Mandićev prijedlog prihvaćen je na Školskom odboru, kao i na Županijskoj skupštini. U daljnjoj proceduri ide na Agenciju za odgoj i obrazovanje i dalje.

- Moja inicijativa nije bila usmjerena protiv Botića, dapače. Uz veliko poštovanje tom pjesniku, prikladno je da škola u Viškovcima nosi ime po svom najpoznatijem Viškovčaninu - kaže Mandić.

Cijela 2020. u Viškovcima i Đakovu bila je u znaku obilježavanja 150. obljetnice rođenja tog slikara, pa je u rodnom mu mjestu otkrivena bista Tišovu te su održane druge aktivnosti, a u Đakovu, u Muzeju Đakovštine i Strossmayerovu Spomen-muzeju, održane su izložbe njegovih radova, a Nadbiskupija je organizirala i skup o Tišovu. Jedan je od mladih hrvatskih umjetnika koji se nakon školovanja u inozemstvu vraćaju u Hrvatsku i pod vodstvom Bukovca stvaraju temelje hrvatske moderne umjetnosti.

Za sobom ostavlja sakralnu, svjetovnu, mitološku tematiku, portrete, aktove, pejsaže i vedute, a značajan je i njegov dekoraterski rad. S.Ž.
Možda ste propustili...

U ČETIRI DANA ODVEZLI VIŠE OD 400 KILOMETARA

Vukovar dočekao biciklističku Karavanu prijateljstva

Najčitanije iz rubrike