Regija
ŽUPANIJA ZA DOMOVE ZA STARE IZDVAJA VIŠE OD 18 MILIJUNA KUNA

Vlasništvo uvjet za EU novac, premalo je smještaja za stare
Objavljeno 4. ožujka, 2021.
VINKOVCI - Minimalni financijski standard za decentralizirano financiranje domova za starije i nemoćne osobe u Vukovarsko-srijemskoj županiji za 2021. godinu za domove u Vinkovcima i Vukovaru iznosi nešto manje od deset milijuna kuna, a za zaposlenike, materijalne i financijske rashode 8,6 milijuna kuna, i po tome je najistočnija županija među onim županijama koje najviše izdvajaju za taj oblik socjalne skrbi. Ukupno je za socijalnu skrb u prošloj godini izdvojila 14,7 milijuna i traži mogućnosti proširenja kapaciteta i osposobljavanja stručnog kadra. Od tri doma za starije i nemoćne osobe kojima je osnivač Županija jedino je Dom za starije i nemoćne osobe Vukovar vlasnik nekretnine čiji je korisnik, pa Županija traži da se to provede i za ostala dva doma, u Vinkovcima i Iloku, a sve zato da bi mogli aplicirati za sredstva fondova EU-a.

- Kada govorimo o domovima za starije i nemoćne osobe kojima je osnivač Županija, onda se tu pojavljuju tri problema, od kojih je prvi i najvažniji pitanje prijenosa vlasništva. Samo je dom u Vukovaru vlasnik nekretnine, a preostala dva doma, u Vinkovcima i Iloku, kontinuirano imaju problem u apliciranju na međunarodne EU projekte, gdje se traži čisto vlasništvo. Nadalje, to je svakako nedostatak kapaciteta. Pokazalo se da trenutačni kapaciteti nisu dovoljni za potrebe stanovnika naše županije, a to svakako za sobom povlači i nedostatak stručnog kadra za rad u sustavu socijalne skrbi, kao i potrebu za edukacijom postojećeg kadra za rad s posebnim skupinama. Također, smatramo da bi svakako trebalo kontrolu i nadzor obiteljskih domova za starije i nemoćne osobe i privatnih ustanova riješiti davanjem ovlasti županijskim razinama za obavljanje nadzora - kažu u županijskim stručnim službama.

Tu su i projekti odlaska umirovljenika u toplice preko ljeta, troškovi održavanja Olimpijade treće životne dobi te sredstva preko javnog natječaja za sufinanciranje programa i projekata koje provode udruge koje se skrbe o osobama treće životne dobi.

Županijski Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb objedinio je podatke prikupljene od članova Savjeta za socijalnu skrb i od predstavnika udruga iz područja socijalne skrbie te ih dostavio Hrvatskoj zajednici županija za izradu Nacionalnog plana razvoja socijalnih usluga 2021. - 2027., čime je upotpunjena slika socijalne skrbi na istoku Slavonije. U najistočnijoj je županiji ukupno 36 domova ili ustanova za starije i nemoćne osobe, a od toga su tri doma kojima je osnivač Vukovarsko-srijemska županija, 33 obiteljska doma ili ustanove za starije i nemoćne osobe, a postoje i tri ustanove socijalne skrbi - Dječji dom “Sv. Ana” i Centar za rehabilitaciju “Mala Terezija” u Vinkovcima te Dom za odrasle osobe u Nuštru, kojima je osnivač Republika Hrvatska.
Miroslav Flego
Vidljive posljedice Domovinskog rata
Znatan su dio u ukupnoj dobnoj strukturi stanovništva Vukovarsko-srijemske županije osobe treće životne dobi te je naglasak na nedostatku smještajnih kapaciteta u domovima, kao i važnosti kontinuiteta projekata poput Zaželi i lošoj prometnoj povezanosti s gradskim središtima u kojima se pruža veći dio socijalnih usluga. Najistočnija je županija područje koje i u sustavu socijalne skrbi još uvijek osjeća posljedice Domovinskog rata pa je potrebna organizirana skrb za HRVI, osobe oboljele od PTSP-a i edukacija kadra za skrb.
Potrebni su smještajni kapaciteti za oboljele od demencije i Alzheimerove bolesti te onkološke bolesnike
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike