Dome slatki dome
DIO AKTIVNOSTI SELI SE NA TERASE I U VRTOVE

Koje materijale odabrati za vanjske prostore
Objavljeno 4. ožujka, 2021.

Kako bi vanjski prostori dobili novi šarm, unesite elemente namještaja i detalje koji će se savršeno uklopiti u vaš okoliš. Bilo da se radi o zelenim vrtovima ili minimalistički popločanim terasama, elementi namještaja i detalji će unijeti osjećaj ugode i ljepote.

Odabir materijala i boja trebaju biti takvi da omoguće trajnost, izdržljivost na vanjske utjecaje, lako održavanje, ali i ljepotu.

Pogled
Ljepotu ćete postići odabirom jednostavnih elemenata koji će svojim oblikom i bojom istaknuti elemente koji već postoje u vašem okruženju. To može biti lijepo zasađen vrt, izražajno drvo, bazen ili pogled na cjelokupan okoliš. Jednostavno oblikovani elementi namještaja odlično će pristajati potpuno prirodnom, ali također i rustikalnom i minimalističkom okruženju. Miješanje različitih materijala je u trendu pa kombinirajte drvo, metal, plastiku ili tehnoratan. Različitost materijala smirit ćete dominantnom baznom bojom. Preporučuje se toplobijela, svijetlosiva ili boja bijele kave.

Na mirnu bazu gradite detalje u boji i u neobičnim oblicima. To se odnosi na dekorativne tkanine, jastučiće, ukrasne zdjele, vaze ili samostojeće lampe. Tkanine birajte u jednobojnim nijansama ili šarene, ali pazite na ukupan izražaj. Šarene uzorke kombinirajte s jednobojnim tkaninama koje su sadržane u uzorku ili koristitite nekoliko jednobojnih nijansi kako biste dobili ukupan dojam živosti i šarenila. Žive boje i jako šareni uzorci bolje će pristajati većim prostorima, a za manje birajte prugice ili dezene sa manjim uzorkom.

Dekoracije
Dekorativni predmeti postali su sastavni dio terasa i vrtova. Pažljivo odabrani i postavljeni, naglasit će pojedinu zonu ili pogled i stvoriti ugođaj dnevnog boravka. U trendu je kombinacija više dekorativnih predmeta koji tvore vizualnu cjelinu. Povežite različite materijale, boje i oblike u kreativan aranžman. Tepisi namijenjeni vanjskim prostorima dodatno stvaraju ugođaj vanjskog dnevnog boravka, pa su svakako preporučljivi onima koji teže takvom ugođaju. Oni mogu biti neutralni ili naglašeni, ovisno o ugođaju koji želite postići. Ipak, pazite da ne pretjerate - naglašen tepih kombinira se s neutralnim tkaninama i obrnuto.
Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.
Indirektna rasvjeta
Rasvjeta će svakako pridonijeti ukupnom ugođaju terasa i vrtova. Indirektna rasvjeta će vas opustiti i dati profinjen ugođaj. Ovaj će detalj svakako oplemeniti noćni izgled vaše terase ili vrta pa ga svakako uvedite, a nakon toga uživajte u dnevnim i noćnim satima u boravku na otvorenom.
Možda ste propustili...

LIFESTYLE H: RANILICA ZA DIJETE

Udobnost, sigurnost i praktičnost u dizajnu

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike