Regija
LJILJANA RANDELJ O PROGRAMU “ZAŽELI”

U 11 je projekata radilo 200 osoba
Objavljeno 2. ožujka, 2021.
SLATINA - Centar za socijalu skrb Slatina u prvoj fazi provedbe programa zapošljavanja žena Zaželi bio je partner u svih 11 projekata koje su proveli gradovi Slatina i Orahovica te osam općina i niz udruga na području koje Centar pokriva.

– U tih 11 projekata zbrinuto je više od 800 korisnika, o kojima je skrbilo više od 200 zaposlenih osoba – ističe ravnateljica Centra za socijalnu skrb Slatina Ljiljana Randelj.

– To su vrlo značajne brojke za naše područje, jer glavni cilj tih projekata upravo je zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada, i taj cilj u potpunosti je ostvaren. Naime, kroz projekte programa Zaželi zbrinuto je dvjestotinjak obitelji koje u tom periodu nisu bile korisnici pomoći Centra za socijalnu skrb ili drugih ustanova, a projekti Zaželi omogućili su im aktivno sudjelovanje na tržištu rada. Druga velika korist ovih projekata je briga o starim i nemoćnim te osobama s invaliditetom, koje su tako mogle ostati u svojim kućama, jer s aspekta socijale izuzetno je važno da ljudi mogu ostati u svojim domovima, umjesto da budu zbrinuti institucionalno – kaže Randelj.

Ravnateljica je izrazila uvjerenje da će doći do nastavaka provedbe projekata Zaželi jer Centar za socijalnu skrb već ima zahtjeve za više od 11 partnerstava u drugoj fazi.

– Svi koji su provodili te projekte ponovno su došli da im potpišemo izjave o partnerstvima, a drugu fazu već su počele provoditi Udruge osoba s invaliditetom Jaglac iz Orahovice i Inkluzija iz Korije, Kulturno društvo Prosvjeta i Općina Čađavica. Imamo najave da će se program Zaželi provoditi u skladu s osiguravanjem sredstava u kontinuitetu do 2027. godine – pojasnila je.

Randelj je podsjetila da je usluga koja se pruža korisnicima kompletna, a usluga pomoći u kući propisana je i Zakonom o socijalnoj skrbi i sastoji se od četiri aspekta – prehrane, održavanja osobne higijene, održavanja kućanstva i održavanja okućnice. Osobe zaposlene kroz program Zaželi manje su bile angažirane na održavanju okućnica, ali su obavljale i druge poslove, kao što je nabava lijekova i potrebnih namirnica, plaćanje računa i slično.

– U ovakvim poslovima važan je kontinuitet, jednako zaposlenima kao i korisnicima. Zaposlenima je to osiguranje egzistencije, a korisnici vole da im u kuću dolazi netko na koga su se već naviknuli. Centar za socijalnu skrb kao partner ne utječe na zapošljavanja, ali ističe da je važno i o tome voditi računa, kaže Ljiljana Randelj, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Slatina. Petar Žarković
800

osoba zbrinuto je u projektima koje su provele Slatina i Orahovica te osam općina i niz udruga
Očekuje se nastavka projekta jer Centar za socijalnu skrb već ima zahtjeve za više od 11 partnerstava
Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike