Regija
AKUMULACIJA ŠVAJCERIJA OD 22 MILIJUNA KUNA

Zaštita od velikih poplava
Objavljeno 25. veljače, 2021.
Akumulacija će, između ostaloga, služiti za opskrbu ribnjaka svježom vodom
ĐURĐENOVAC

U tijeku je gradnja akumulacije Švajcerija kod Đurđenovca, vrijedna gotovo 22 milijuna kuna, uključujući izvođenje radova i sve nadzore.

Akumulacija je hidrotehnička građevina čija je funkcija pohranjivanje vode u onim razdobljima kada je ima više nego što je to potrebno. Ta se voda potom koristi u trenucima kada je nedostaje. Akumulacija Švajcerija gradi se uzvodno od postojećih đurđenovačkih ribnjaka, prostire se na površini od 18,5 hektara, a sadržavat će 400 tisuća prostornih metara vode. Duljina brane iznosi 421 metar, širina nasipa je 4,5 metara, a visina brane 7,3 metra.

Gradnja akumulacije započeta je u svibnju 2019. godine, a investitor su Hrvatske vode. Do sada su izvršeni radovi čišćenja akumulacije i vađenje mulja, krčenje grmlja i šiblja te sječa drveća i vađenje panjeva na prostoru cijele akumulacije. Uklonjena je i postojeća nasuta brana na pregradnom profilu buduće brane te je izvedena evakuacijska građevina.

"U cijelosti je izvedeno odvodno korito s oblogom od gabionskih madraca te lateralni kanal. Na odvodnom koritu izveden je propust za pristup mehanizacije budućoj brani te je izvršena zaštita i prelaganje dalekovoda", objasnili su iz Hrvatskih voda.

Do kraja godine planira se gradnja nasute brane i akumulacije s drenažnim klinom i kamenim nabačajem. Kako najavljuju Hrvatske vode, završetak svih radova predviđen je do kraja ove godine. Inače, ova akumulacija gradi se na području starih zapuštenih ribnjaka tvornice tanina, koja je od 1963. godine prestala s radom. Iako se pokušavalo upravljati ovim sustavom, 2010. godine gotovo je došlo do pucanja brane i velikih poplava te je to bio znak za pokretanje ovog važnog projekta.

Akumulacija zahvaća vode potoka Brdarica, koji se nalaze u slijevu potoka Bukvik na slijevnom području Karašice-Vučice. Višenamjenska je to akumulacija koja će služiti za prihvat vodnih valova sliva potoka Brdarica i zaštite nizvodnog područja od poplava, rasterećenje potoka Bukvik, opskrbu nizvodnih ribnjaka svježom vodom i dopunjavanje vodom u sušnom vremenu. Osim veće sigurnosti građana, akumulacija pruža mogućnost za gradnju sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina koje gravitiraju tom sustavu. Također, korištenje akumulacije Švajcerija bit će moguće i u turističke svrhe, s obzirom na postojeći rekreacijski bazen uz ribnjake koji je trenutačno zapušten i potrebno ga je revitalizirati te za sportski ribolov i rekreaciju na prostoru ribnjaka. Ribnjakom Švajcerija, koji se sastoji od pet tabli bogatih ribljim fondom, upravlja Športsko-ribolovno društvo Đurđenovac. Društvo redovito poribljava table, održava nasipe i putove, ali i okoliš ribičkog doma.

Dodatni turistički potencijal čini blizina arheološkog nalazišta Sadice-Golubovac u susjednom naselju Vučjak Feričanački. Na tom lokalitetu prije nekoliko godina pronađeni su ostaci prapovijesnog naselja iz mlađeg kamenog doba.

Snježana Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike