Osijek
ŠOK U OSIJEKU

Još jedno ljeto bez Kopike?
Objavljeno 19. veljače, 2021.
Nakon poništavanja natječaja ne postoji više nikakva mogućnost, ni pod koju cijenu, da se kompleks u ljeto otvori za građane

Teško da postoji (još) nešto čime bi aktualna gradska uprava mogla neugodno iznenaditi svoje sugrađane, tako da ni vijest o poništenju postupka javne nabave za rekonstrukciju i dogradnju sportskog kompleksa (bazena) Copacabana u Osijeku, o čemu je rješenje 15. veljače potpisao gradonačelnik Ivan Vrkić, nije pretjerano šokirala Osječane. Kada bi, recimo, za promjenu, nešto od onoga što su obećali u proteklih sedam i više godina i napravili, možda bi to sada, pri kraju njihova drugog mandata, impresioniralo one koji kroz brojne poreze, prireze i doprinose izdvajaju i za njihove plaće.



Ni djelomična obnova

Odluka o poništenju natječaja obnove Copacabane nije samo puko rješenje, nego ona znači da će Osječani, ali i svi oni iz okolice našeg grada koji su desetljećima u ljetnim mjesecima dane provodili na tom najomiljenijem kupalištu, i drugu godinu zaredom morati potražiti alternativno rješenje. Činjenica je da se epidemiološka situacija smiruje, pa i nada Osječana za skorašnji povratak na "ono staro" opravdano raste i mnogi su se od nas poradovali da bi najbolja "terapija" nakon pandemijski teške godine u toplim ljetnim mjesecima bila upravo vrijeme provedeno na gradskom kupalištu kao što je Copacabana. Povratak na Kopiku značio bi mnogima i povratak na staro, bar djelomično. Osim toga, potvrđeno je da voda tretirana klorom u bazenima ubija virus i da je kupanje u njima sigurno. No Osječani opet neće imati taj privilegij da uživaju u blagodatima koje pruža kupalište na lijevoj obali Drave.

Rok poskupljuje radove

Što je razlog takvoj situaciji i može li se što učiniti, promijeniti do lipnja ili srpnja ove godine da bazeni u ljetnom razdoblju budu dostupni građanima - za sada nije poznato.


Toga su mišljenja i u Osijek-Koteksu, koji je s Projektgradnjom plus dao zajedničku ponudu za otvoreni postupak javne nabave Grada Osijeka. Dok je procijenjena vrijednost nabave iznosila 17,6 milijuna kuna, zajednička je ponuda iznosila 23,44 milijuna kuna. "Kako je cijena pristigle ponude viša od osiguranih sredstava naručitelja", stoji u rješenju Grada Osijeka, "ponuda se odbija kao neprihvatljiva".


- Znamo samo kako bi, da je kojim slučajem došlo do potpisivanja ugovora, postojala mogućnost da se Kopika otvori za ljetnu sezonu, bar dva bazena za rekreativce. Nakon ovog poništavanja natječaja, ne postoji više nikakva mogućnost, ni pod koju cijenu, da se kompleks otvori za građane. Problem je što sada sigurno nema kupališne sezone - tvrdi Zoran Škorić, predsjednik Uprave Osijek-Koteksa, dodajući kako su dali ponudu koju smatraju realnom.


- Nitko se drugi nije ni javio na natječaj, a investitor je odlučio da se natječaj poništi. Zašto i kako - to je na njima, iako kažu da nemaju predviđena tolika sredstva. Kada se rade procjene, stvar je u tome da se projekt dobro ne sagleda, a druga je stvar u kojem je vremenu ta procjena rađena. Gotovo na svim projektima koje je radio Grad procjene su probijane. U Tvrđi je procjena probijena za 30 milijuna kuna pa su pustili da se radi, a ovo sada ne. Velika nam je zapreka bio taj rok, koji je postavljen za lipanj ove godine. Ako želimo postići taj rok, moramo angažirati dodatna sredstva, ljudstvo, mehanizaciju..., a to sve poskupljuje radove. Mogli bi se završiti bazeni za rekreativce, ali olimpijski teško - zaključuje Škorić.
I doista, nije ovo prvi natječaj čiji radovi kasne zbog neučinkovite i spore gradske administracije. Prisjetimo se samo Tvrđe, Kanižlićeve i niza drugih projekata koji zbog razloga poznatih samo njima u Kuhačevoj 9 kasne li kasne... Možda bi bilo poštenije da ova uprava potpuno odustane od projekta obnove Copacabane i da ga ostavi onima koji će na njihovu adresu doći nakon svibanjskih lokalnih izbora. Gradu smo poslali upit i obećan nam je odgovor. Ako stigne, izvijestit ćemo javnost. Premda se čini kako građanima ta njihova objašnjenja nisu ni važna, nego im je važnije da se u našem gradu napokon nešto pokrene s mrtve točke.


Tomislav PRUSINA
FINA standardi za olimpijski bazen
Što je to trebalo biti učinjeno do lipnja ove godine, a sve je izvjesnije da neće tako skoro? U sklopu prve faze bile je predviđena rekonstrukcija olimpijskog i dva okrugla bazena te radovi na rekonstrukciji strojarskih i električnih instalacija bazenske tehnike, a u prostoru iznad potrebno je bilo predvidjeti bar/restoran, sanitarije i svlačionice. Osijek, naime, nema pravi olimpijski bazen pa se ovom rekonstrukcijom planiralo osigurati FINA standarde za vodene sportove. Bazen će dobiti i dubinu od dva metra na cijeloj svojoj površini, za razliku od dosadašnjeg.
skandal
TOČKA NA "I"

PROTRAĆENOG

MANDATA
Možda ste propustili...

U OSIJEKU O GOSPODARENJU OTPADOM

Unikom osniva Centar za obradu glomaznog otpada

GRAD OSIJEK ZA PRAZNIK RADA

Grah i druženje kod katakombi

Najčitanije iz rubrike