Osijek
PRIJE GRADNJE NOVOG HITNOG BOLNIČKOG PRIJEMA

Arheolozi će nježno razidati
ostatke rimske kule u KBC-u
Objavljeno 18. veljače, 2021.

Ravnateljstvo KBC-a Osijek dobilo je zamolbu i naputak Hrvatskog kulturnog vijeća i Konzervatorskog odjela u Osijeku da prije početka gradnje novog OHBP-a nježno razidaju ostatke obrambene kule sjevernih bedema rimske Murse, a koji su ovdje otkriveni prilikom arheoloških iskopavanja još u srpnju 2019. Radovi su počeli u srijedu, a svojim su stručnim znanjem priskočili djelatnici Arheološkog muzeja u Osijeku.


- Ono što ćemo mi napraviti je da ćemo sve još jednom dokumentirati i napraviti 3D sken u slučaju da se jednog dana poželi rekonstruirati ova građevina. No, recimo kako ovdje nije ostalo nešto značajno, jer su to tek temelji nekadašanje kule, koji su puni šute i otpada i u vrlo su lošem stanju. Tako da se tu nema puno što prenositi i eventualno preslagati na nekom drugom mjestu ili muzeju jer od same kule nije ostalo ništa i ovo je samo negativ temelja.

Mi smo kontaktirali i kolege i došli do zaključka da bi se pri pokušaju premještanja sve raspalo. Stoga ćemo sve detaljano dokumentirati. Treba znati i da je to sada već godinu i pol na otvorenom i da je prilično obraslo travom, pa moramo prvo sve lijepo očistiti. No dio ćemo građe svakako pokupiti, vidjet ćemo ima li nekih zanimljivijih komada i to ćemo prenijeti u Muzej - naglašava Tomislav Hršak, ravnatelj Arheološkog muzeja, kojega smo upravo u srijedu i zatekli na radovima u KBC-u.

Inače, recimo kako su temelji kule bili jedno od najzanimljivijih otkrića nalazišta u dvorištu osječke bolnice prilikom radova 2019. Riječ je o prostoru na kojemu su se nekada nalazile barake Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja, a na kojemu će vrlo brzo započeti gradnja zgrade Objedinjenog hitnog bolničkog prijema. Još 2010. godine na ovoj je površini obavljen stručni arheološki nadzor prilikom uklanjanja starih objekata i obavljanja zemljanih radova za pripremu zemljišta za gradnju, a već tada je navedeno kako je prije gradnje bolničke zgrade potrebno obaviti zaštitna arheološka istraživanja.

- Moramo priznati kako je gradnjom modernijih objekata ovo nalazište prilično uništeno, još u vrijeme Austro-Ugarske, kada je dio ovog prostora kopan već do dubine od četiri metra. No, primjerice, na južnom dijelu nalazišta našli smo cijeli zid neke kasnoantičke građevine. Kao najzanimljiviji nalaz držimo ostatke četverokutne građevine, za koju su vidljivi široki temelji, više od 1,30 metara, i poprilično smo sigurni da je riječ o obrambenoj kuli sjevernog bedema Murse - objasnio je za naš list prilikom iskopavanja arheolog, Osječanin Tomislav Pušić. N. Z. Eberhard

"Sve ćemo dokumentirati i skenirati, a dio građe prenijeti u Arheološki muzej", naglašava Tomislav Hršak
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike