Regija
ZAVRŠEN PROJEKT ENERGETSKE OBNOVE ZGRADE PP DONJI MIHOLJAC, NA ADRESI KRALJA ZVONIMIRA 3, DONJI MIHOLJAC

Novo energetski učinkovito ruho Policijske postaje Donji Miholjac
Objavljeno 17. veljače, 2021.

U četvrtak, 11. veljače 2021. godine u prostorijama Policijske postaje Donji Miholjac održana je konferencija za medije kojom je službeno završio projekt „Energetska obnova zgrade PP Donji Miholjac, na adresi Kralja Zvonimira 3, Donji Miholjac“ (ref. broj KK.04.2.1.04.0670). Spomenuti projekt vrijedan je 4.935.223,75 kuna, od čega se 2.923.910,50 sufinancira sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ temeljem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.


Budući da je zgrada PP Donji Miholjac izgrađena 1984. godine, prije energetske obnove energetska učinkovitost je bila na razini razreda E, što znači da se na godišnjoj razini trošila poprilično velika količina energije. Velika potrošnja energije bila je vidljiva u oba ekstrema – ljeti kroz hlađenje te zimi kroz grijanje. Prvenstveno zbog loših termoizolacijskih svojstava postojećih zidova, krova i stolarije. Gubitak energije vidljiv bio je i kroz postojeće sustave za grijanje i hlađenje, koji su bili neučinkoviti, ili su trošili mnogo više energije za postizanje određenog efekta u odnosu na suvremene sustave koji isti efekt postižu brže i energetski učinkovitije, a posljedično, i smanjujući negativne učinke svog rada na okoliš.

Načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece, uz riječi zahvale MUP-u za provođenju ovog projekta u Donjem Miholjcu, izrazio je želju i potrebu energetske obnove zgrada preostalih policijskih postaja s područja policijske uprave kako bi svi imali jednake i kvalitetne uvjete za rad. Mario Pavin, načelnik PP Donji Miholjac osvrnuo se na rad PP-a i značenje ovog projekta za sve zaposlenike: „Zgrada Policijske postaje Donji Miholjac, ukupne površine preko 2.200 m2 izgrađena je prije gotovo 40 godina. Velik dio budžeta trošio se na energente. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta i time nam omogućili bolje uvjete za rad.“ Na njega se nadovezao i predstavnik izvođača radova Ivan Dumančić koji je zahvalio svima na toleranciji i susretljivosti: „Svjestan sam da nije bilo niti lako, niti ugodno nekoliko mjeseci raditi u oblaku prašine kojeg smo radovima proizvodili. Opseg radova je bio širok, a rok poprilično kratak. Projektom energetske obnove utjecalo se na energetsku učinkovitost kroz izgradnju toplinske izolacije vanjskih zidova i kosog krova; zamjenu vanjske stolarije; rekonstrukciju unutarnje rasvjete; povećanje energetske učinkovitosti sustava grijanja ugradnjom novog visokoučinkovitog kotla i rekonstrukcijom kotlovnice. Za pripremu potrošne tople vode postavljena su četiri solarna kolektora.“

Predstavnik službe za investicije i nekretnine Ministarstva unutarnjih poslova Darko Szabo istaknuo je kako je po istom modelu sufinanciranja energetske obnove zgrada policijskih postaja i policijskih uprava diljem Hrvatske obnovljeno 25 zgrada ukupne vrijednosti preko 100 milijuna kuna. „Posebno me veseli kada se po završetku ovakvih projekata provede novo energetsko certificiranje i utvrde novi energetski razredi nekoliko stupnjeva prema nižoj potrošnji energenata. U slučaju ovog projekta riječ je o prelasku iz energetskog razreda E u energetski razred C“.


Tiskovnu konferenciju zatvorio je gradonačelnik Grada Donji Miholjac Goran Aladić: „Završetkom ovog projekta pridružilo se stremljenju Grada da što veći broj zgrada bude energetski obnovljen. Energetski su obnovljene zgrade osnovne škole i sportske dvorane, kuglana, a u tijeku je i izrada projektne dokumentacije za postavljanje dizalice topline u dječji vrtić te postavljanje dizalice topline i sunčane elektrane na zgradu knjižnice. Ovom projektu u PP Donji Miholjac Grad je doprinio financiranjem unutarnjeg uređenja prostorije u kojoj se izdaju dokumenti građanima kako bi i zaposlenicima i građanima bilo ugodnije boraviti i obavljati svoje svakodnevne dužnosti.“ 
 

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike