Regija
IRENA MIKIĆ BREZINA NAČELNICA OPĆINE TRNAVA

Prijavom projekata i njihovom provedbom trudimo se pokriti sve skupine stanovnika općine
Objavljeno 22. siječnja, 2021.
Nastojimo se prijaviti na sve natječaje za jedinice lokalne samouprave

Današnjom svetkovinom Sv. Vinka, 22. siječnja, vinorodna Trnava obilježava Dan općine. Kraj je to duge povijesti: Trnava se spominje još 1332., a Dragotin kao župa i prije - tu je najstarije marijansko svetište u Slavoniji. Danas je to općina sa šest naselja na 83 četvorna kilometra i s 1900 stanovnika, poznatih po vinogradarstvu, vinarstvu i podrumarstvu. Tu su i vinogradi Đakovačko-osječke nadbiskupije, njezina tvrtka Misna vina, više privatnih vinarija, kušaonica vrhunskog vina, OPG-ovi… Od 1912. tu je i kuća s gospodarskim dobrom Sestara Sv. Križa.

Trnava je i vikendaški kraj, a općinska administracija na čelu s načelnicom Irenom Mikić Brezina, koja općinu vodi treći uzastopni mandat, provodi politiku ravnomjernog razvoja svih naselja s ciljem što kvalitetnijeg života mještana. Dan općine prigoda je za inventuru učinjenog i planiranog, a o čemu razgovaramo s načelnicom Mikić Brezina.

Prošla je godina zbog epidemije koronavirusa donijela brojne izazove ne samo u zdravstvenom nego i u gospodarskom, financijskom, radnom, društvenom smislu. Kako se Općina Trnava nosi s tim izazovima, jeste li izišli s kakvim oblicima COVID potpora?

- Prošla godina zaista je bila izazovna za sve i još uvijek smo u nekakvoj neizvjesnosti i početkom nove, 2021. Tijekom 2020. nastojali smo i dalje normalno funkcionirati i raditi, provoditi projekte kao da je normalno vrijeme. Dijelom smo uspijevali, a dijelom, gdje zapravo nismo mogli utjecati, naravno da je bilo nekakvih teškoća, no zadovoljna sam kako smo uspjeli sve riješiti. Nismo išli s COVID potporama jer financijski nismo mogli, a nastojali smo da sve naše udruge koje djeluju na području općine, sva socijalna davanja i pomoć stanovništvu i institucijama koje se financiraju iz općinskog proračuna budu redovito financirani.

Odvodnja, vodovod, vrtić...
Među prvim ste općinama koje su iskoristile EU novac, počevši od programa IPARD-a za rekonstrukciju nerazvrstanih cesta, programa Zaželi bolji život u Općini Trnava, projekta Znanjem u lakšu budućnost, energetske obnove zgrade predškole u Trnavi i doma u Hrkanovcima, projekta Imam plan za otpad, općinskog sustava odvodnje i pročišćivanja otpadnih voda, izgradnje vodovodne mreže u Hrkanovcima itd. Sve su to sredstva EU-a, ukupno osam milijuna kuna. Što ti projekti donose lokalnoj zajednici?

- Navedeno, ali i drugi projekti financirani iz sredstava naših ministarstava, donose boljitak i poboljšanje uvjeta života u lokalnim sredinama. Stanovništvo mora imati što bolje uvjete za život da bismo se mogli razvijati kao cjelokupna zajednica, a mi se prijavom i realizacijom projekata trudimo pokriti sve skupine stanovništva. Sve te mogućnosti financiranja i sufinanciranja treba iskoristiti. Svakako, nije isto da sve morate sami financirati ili da dobijete dio sredstava, bilo to 50 ili 95 posto. Mi smo uvijek spremni uložiti svoj dio, ma koliko to iznosilo, ako smatramo da je projekt važan za našu zajednicu. Zato se nastojimo prijaviti na sve natječaje i pozive namijenjene jedinicama lokalne samouprave.

Koje nove projekte Općina ima u planu i iz kojih izvora?

- Istaknula bih važan projekt koji radimo još od 2018., kada smo započeli izradu projektne dokumentacije za sustav odvodnje općine Trnava. Još uvijek radimo na tome jer je zadatak zaista opsežan i treba vremena. Prva smo općina na našem području koja je sama inicirala izradu projektne dokumentacije i to se zasad financira iz sredstava Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU-a te proračuna Općine Trnava. Nakon dobivanja svih građevinskih dozvola, bit će ih više jer se izgradnja planira u fazama, Općina će predati dokumentaciju Đakovačkom vodovodu d.o.o. za daljnju provedbu jer Općina ne može biti nositelj izgradnje. Budući da smo u tijeku osnivanja dječjeg vrtića na području općine, i to u suradnji s općinama Donji Andrijevci, Velika Kopanica i Oprisavci, planiramo se prijaviti na Mjeru 7.4. iz Ruralnog razvoja za dogradnju postojećeg objekta koji se sada koristi kao igraonica i predškola.

U 2020. počela je izgradnja vodovodne mreže u Hrkanovcima Đakovačkim, koju provodi Đakovački vodovod, a za koju su dodijeljena sredstva iz Mjere 7.2.1. Nadamo se da će se u 2021./2022. realizirati izgradnja vodovodne mreže u Trnavi - Brdo, također iz iste mjere. Moram svakako spomenuti da smo se prijavili i na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kojim Općina Trnava planira modernizirati i digitalizirati svoje poslovanje da bude učinkovitije i pristupačnije našim mještanima i sa što više korisnih informacija omogućiti dostupnost nove pametne javne infrastrukture te pametan GIS sustav cijele općine. Glavni prioriteti ovog područja za razvijanje pametne općine usmjereni su na korištenje obnovljivih izvora energije, energetsku učinkovitost, koja se primarno zasniva na smanjenju potrošnje električne energije i svjetlosnog onečišćenja. Takva rješenja, što se zasnivaju na postizanju zadanih ciljeva, nerijetko zahtijevaju velika ulaganja.

Započet ćemo i provedbu projekta u kojem smo partneri s Općinom Donji Andrijevci. Financira se iz Europskog socijalnog fonda, (ESF), a vezan je uz skrb i brigu o djeci s posebnim potrebama. Što se tiče ostalih projekata, čekamo pozive i natječaje na koje se planiramo prijaviti.

Program Zaželi i u trnavačkoj općini pokazao se odličnim modelom zapošljavanja teško zapošljivih skupina žena te kvalitetnom pomoći kućanstvima. Je li Općina ušla i u drugu fazu tog projekta?

- Krajem ožujka 2020. žene zaposlene u programu Zaželi bolji život u Općini Trnava – faza I. završile su rad, administracija je završila u srpnju. U rujnu sam potpisala ugovor za isti program – faza II, gdje smo zaposlili 13 žena koje se skrbe o korisnicima te voditelja i koordinatora projekta. Upravo tijekom I. faze uvidjeli smo dobrobit tog projekata i za zapošljavanja, no zbog potreba i broja korisnika išli smo na zapošljavanje više osoba. Takav model ima i naša Udruga žena Sunčice, koja je u II. fazi zaposlila također 13 žena koje se skrbe o korisnicima i dvije osobe na provođenju projekta.

I stambena pomoć
U proračun za 2020. Općina Trnava prvi put je ugradila poziciju za financijski suport mladim obiteljima pri kupnji prve nekretnine. Prema kojem modelu i na kakav je interes taj oblik demografskog oporavka naišao?

- Općina Trnava u proračunu za 2020. predvidjela je 100.000 kuna za kupnju prve nekretnine koja će se koristiti u stambene svrhe na području općine. Općinsko vijeće donijelo je pravilnik, a natječaj za prijavu zainteresiranih bio je raspisan početkom studenoga. Pristigle su dvije prijave, koje je povjerenstvo ocijenilo i ovih se dana planira potpisati ugovor o dodjeli sredstava. S tom mjerom nastavljamo i u 2021., već je bilo upita zainteresiranih, tako da se nadamo da će se mjera nastaviti.

No to nije jedini oblik pomoći demografskom oporavku trnavačkog kraja. Općina izdvaja i za rodiljne naknade, školsku djecu, novčane naknade studentima za Uskrs i Božić, uskrsnice i božićnice umirovljenicima i dr. Koji su to iznosi i slijede li i nova izdvajanja za razne dobne i druge skupine građana?

- Općina Trnava, prema svom socijalnom programu, svake godine izdvaja sredstva za rodiljne naknade. Iznos koji se izdvaja je 2000 kuna po novorođenom djetetu. Zasad nismo imali razlike je li to prvo, drugo ili treće dijete, nego je iznos uvijek isti, ali možda se u budućnosti tu nešto i promijeni. Što se tiče izdvajanja za školsku djecu, Općina sufinancira prehranu učenika osnovne škole s 20 posto te prijevoz učenika srednjih škola sa 17,5 posto. I u 2020. pomagali smo roditeljima učenika OŠ za nabavu školskog pribora vaučerima od 400 kuna.

Također smo u 2020. izdvojili sredstva za kupnju prijenosnih računala za područne škole. Za Božić i Uskrs svim redovitim studentima isplaćuje se jednokratna naknada od 500 kuna, a umirovljenicima s mirovinom manjom od 2100 uskrsnica i božićnica od 100 kuna. Navedena izdvajanja predviđena su i za 2021. Također izdvajamo određeni iznos za jednokratne naknade obiteljima koje se nađu u teškim životnim situacijama zbog bolesti ili nedostatnih sredstava za život, naravno, uz provjeru prihoda, broja članova kućanstva i sl.

Što donosi Strategija razvoja turizma trnavačke općine, koji ima višestruke osnove - od vinorodnosti kraja, Bonavite, mogućnosti vjerskog turizma koji nudi Dragotin, činjenice da je Trnava poznato vikendaško naselje...?

- Krajolik naše općine zaista je prekrasan i imamo sve osnove za razvoj turizma. To smo i mi sve unijeli i predvidjeli u Strategiji razvoja turizma. Naravno da nam je osnova Bonavita - kulturno-gospodarska manifestacija vinara i vinogradara Slavonije i Baranje, no tu su i druge manifestacije i događanja. Svakako bih istaknula blagdan sv. Vinka, kada Općina obilježava Dan općine, Lipanjske večeri u Kondriću, Jesen u Lapovcima… Svakako treba više aktivirati vinsku cestu Zlatarevac i sve dionike koji su važni za funkcioniranje. Potencijal je u vjerskom turizmu i marijanskom svetištu u Dragotinu. Dobra je vijest što je i Srednja strukovna škola A. Horvata Đakovo postala dio naše općine kupnjom imanja iz sredstava dobivenih projektom VirtuOs – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva. Poljoprivredno-školsko imanje bit će primjer zaokružene i cjelovite proizvodnje vina od vinograda, preko podruma, do kušaonice. To je zaista jedna lijepa priča i projekt za koji vjerujem da će pridonijeti našoj zajednici.

Za kraj, hoćete li se na lokalnim izborima u svibnju i četvrti put kandidirati za načelnicu?

- Izbori su pred vratima. Smatram da sam u ova tri mandata pokazala da mogu, znam i hoću raditi za našu zajednicu. Provedeno je zaista puno projekata, mislim da smo postigli jako dobre rezultate, a i dalje uporno tražimo nove izvore financiranja i nove projekte. Znam da ljudi u posljednje vrijeme jako brzo zaboravljaju neke pozitivne stvari koje se događaju, ili podrazumijevaju određene investicije ili projekte. Međutim, znam koliko je truda, znanja i volje uloženo u svaki projekt i svaku odluku. Veliku zaslugu ovdje bih pridala i svojim suradnicima, službenicima i djelatnicima Općine, koji se zaista trude za boljitak općine. Unatoč, evo, već trećem mandatu, ja se ništa nisam promijenila, još uvijek sam samo Irena. Mogu svakoga, kako se kaže, pogledati u oči, porazgovarati i pozdraviti. Vidim toliko stvari koje još treba napraviti i zato želim nastaviti raditi za dobrobit zajednice.

Suzana Župan
Općina nastavlja financijski pomagati kupnju prve nekretnine u stambene svrhe i u 2021., već je bilo upita
Možda ste propustili...

DRUGI HUMAITARNI KONCERT POŽEŠKOG TAMBURAŠKOG ORKESTRA

Idemo dalje za Luku

POZVANI NA DOSTAVU PISMA NAMJERE

Štitar je poslovnu zonu ponudio poduzetnicima

Najčitanije iz rubrike