Osijek
MOLITVENA OSMINA ZA JEDINSTVO KRŠĆANA

Moramo se sjediniti i pomoći stvarati snage mirnoće, utočišta mira
Objavljeno 19. siječnja, 2021.
Molitvena osmina za jedinstvo kršćana, koja je počela u ponedjeljak i trajat će sve do nedjelje, dio je šireg ekumenskog napora na svjetskoj razini. Ovo je ekumensko nastojanja pokrenuo tadašnji episkopalni svećenik o. Paul Wattson 1908. godine. Samo 17 godina kasnije, u kapucinskoj crkvi u Osijeku (1925.) održana je prva molitva za jedinstvo kršćana.

U želji da osobno premosti crkveni raskol o. Wattson je uskoro postao katolikom, a u Katoličkoj Crkvi prije pet godina pokrenut je postupak za njegovo proglašenje svetim. No, to je bila osobna gesta sluge Božjeg o.Wattsona. Svjetski ekumenski pokret odabrao je sporu, mrkotrpnu, ali i blagotvornu stazu dijaloga među Crkvama i crkvenim zajednicama. U slučaju Svjetske molitvene osmine u središtu su zajednička molitva i susret pripadnika različitih kršćanskih denominacija.

Molitvena osmina tradiconalno se odvija od 18. do 25. siječnja, što znači da započinje na nekadašnji blagdan Katedre sv. Petra (liturgijskom reformom u Katoličkoj Crkvi taj je blagdan premješten na 22. veljače), a završava blagdanom Obraćenja sv. Pavla. Dvije ključne riječi ovog molitvenog događaja su crkveno jedinstvo i obraćenje.

Tekstove za Svjetsku molitvenu osminu za jedinstvo kršćana 2021. pripremila je zajednica protestantskih redovnica iz Grandchampa u Švicarskoj, koja djeluje kao svojevrsni pandan puno poznatijoj redovničkoj ekumenskoj zajednici u Taizéu.

Majka Geneviève, prva poglavarica zajednice iz Grandchampa, napisala je 1938.: “Živimo u vremenu koje je i uznemirujuće i veličanstveno, opasnom vremenu, u kojem ništa ne štiti dušu, u kojem se čini da brza i posve čovječja postignuća metu ljude... Vjerujem da će naša civilizacija umrijeti u tom kolektivnom ludilu buke i ubrzanosti, u kojem nitko ne može razmišljati... Mi kršćani koji poznajemo veliku vrijednost duhovnog života imamo neizmjernu odgovornost i moramo je prepoznati, moramo se sjediniti i pomoći jedni drugima stvarati snage mirnoće, utočišta mira, središta važna za život, u kojima čovjekova šutnja doziva stvaralačku Božju Riječ.To je pitanje života i smrti”.

Kako piše u materijalu uz Molitvenu osminu, bogoslužje ove godine odražava oblik i način na koji mole časne sestre iz Grandchampa. U toj tradiciji sažete su tri monaške molitve, nazivane vigilije i nocturna, koje se mole tijekom noći, u jednu večernju molitvu. Sukladno tomu ekumenska molitva za ovogodišnju osminu sastoji se od tri dijela koji se nazivaju vigilijama i slijedi uzor zajednice iz Grandchampa. D. Celing
Ekumenska molitva za ovogodišnju osminu sastoji se od tri dijela koji se nazivaju vigilijama
Možda ste propustili...

ALJOŠA MONAR, PULEŽANIN U OSIJEKU

Doselio se zbog žene, fotografira zbog punice

DANAS SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

Kolike će biti naknade vijećnicima?

DUGOVANJA SUVLASNIKA ZA PRIČUVU

Umalo nema zgrade bez bar jednoga neplatiše

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NASLJEĐE AKTUALNE GRADSKE UPRAVE

Ostavit će nam zakasnjele projekte i lažna obećanja

2

NIŠTA OD SAJMOVANJA DO DALJNJEGA

Bez Sajma antikviteta i Proljetnoga sajma, pa čak i Autotržnice

3

PROSTOR ZA ŠETNJU, REKREACIJU I UČENJE

Hrvatske će šume sagraditi Poučnu stazu pokraj Kopike