Osijek
MOLITVENA OSMINA ZA JEDINSTVO KRŠĆANA

Moramo se sjediniti i pomoći stvarati snage mirnoće, utočišta mira
Objavljeno 19. siječnja, 2021.
Molitvena osmina za jedinstvo kršćana, koja je počela u ponedjeljak i trajat će sve do nedjelje, dio je šireg ekumenskog napora na svjetskoj razini. Ovo je ekumensko nastojanja pokrenuo tadašnji episkopalni svećenik o. Paul Wattson 1908. godine. Samo 17 godina kasnije, u kapucinskoj crkvi u Osijeku (1925.) održana je prva molitva za jedinstvo kršćana.

U želji da osobno premosti crkveni raskol o. Wattson je uskoro postao katolikom, a u Katoličkoj Crkvi prije pet godina pokrenut je postupak za njegovo proglašenje svetim. No, to je bila osobna gesta sluge Božjeg o.Wattsona. Svjetski ekumenski pokret odabrao je sporu, mrkotrpnu, ali i blagotvornu stazu dijaloga među Crkvama i crkvenim zajednicama. U slučaju Svjetske molitvene osmine u središtu su zajednička molitva i susret pripadnika različitih kršćanskih denominacija.

Molitvena osmina tradiconalno se odvija od 18. do 25. siječnja, što znači da započinje na nekadašnji blagdan Katedre sv. Petra (liturgijskom reformom u Katoličkoj Crkvi taj je blagdan premješten na 22. veljače), a završava blagdanom Obraćenja sv. Pavla. Dvije ključne riječi ovog molitvenog događaja su crkveno jedinstvo i obraćenje.

Tekstove za Svjetsku molitvenu osminu za jedinstvo kršćana 2021. pripremila je zajednica protestantskih redovnica iz Grandchampa u Švicarskoj, koja djeluje kao svojevrsni pandan puno poznatijoj redovničkoj ekumenskoj zajednici u Taizéu.

Majka Geneviève, prva poglavarica zajednice iz Grandchampa, napisala je 1938.: “Živimo u vremenu koje je i uznemirujuće i veličanstveno, opasnom vremenu, u kojem ništa ne štiti dušu, u kojem se čini da brza i posve čovječja postignuća metu ljude... Vjerujem da će naša civilizacija umrijeti u tom kolektivnom ludilu buke i ubrzanosti, u kojem nitko ne može razmišljati... Mi kršćani koji poznajemo veliku vrijednost duhovnog života imamo neizmjernu odgovornost i moramo je prepoznati, moramo se sjediniti i pomoći jedni drugima stvarati snage mirnoće, utočišta mira, središta važna za život, u kojima čovjekova šutnja doziva stvaralačku Božju Riječ.To je pitanje života i smrti”.

Kako piše u materijalu uz Molitvenu osminu, bogoslužje ove godine odražava oblik i način na koji mole časne sestre iz Grandchampa. U toj tradiciji sažete su tri monaške molitve, nazivane vigilije i nocturna, koje se mole tijekom noći, u jednu večernju molitvu. Sukladno tomu ekumenska molitva za ovogodišnju osminu sastoji se od tri dijela koji se nazivaju vigilijama i slijedi uzor zajednice iz Grandchampa. D. Celing
Ekumenska molitva za ovogodišnju osminu sastoji se od tri dijela koji se nazivaju vigilijama
Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

Najčitanije iz rubrike