Regija
IZ SLATINE, ČAĐAVICE I SOPJA

Na područje Gline poslano više od deset tona humanitarne pomoći
Objavljeno 18. siječnja, 2021.

SLATINA Danas je iz Slatine, Čađavice i Sopja te iz mjesnih odbora na slatinskom području (Bakić, Gornji Miholjac, Donji Meljani, Markovo i Kozice) poslana humanitarna pomoć postradalom stanovništvu na potresom pogođenom području Gline.


Prema riječima Luke Matića, volontera Crvenoga križa Slatina, dostava pomoći obavljena je u koordinaciji ravnatelja gradskih društava Crvenoga križa Slatina i Glina, Vladimira Jelenčića i Alberte Cestarić, a poslani su prehrambeni artikli i higijenske potrepštine koje su građani donirali od 29. prosinca i koji su prikupljeni u prostorijama zgrade Centra nevladinih udruga i Crvenoga križa u Slatini.


Na područje Gline poslano je 5.568 kg hrane (brašna, šećera, riže, ulja, konzervirane hrane i brojnih drugih artikala), 1.000 kg krumpira, 3.190 kg vode u bocama, 1.948 kg higijenskih potrepština, 140 paketa pelena za bebe, 27 deka, deset novih školskih torbi s priborom i 66 kg hrane za pse. Na utovaru su radili volonteri i zaposlenici Crvenoga križa i članovi Udruge HVIDR-a Slatina, a kamion za prijevoz ustupila je Auto-škola Champion. Doniranu pomoć prevezao je zaposlenik slatinske Cestogradnje Dragan Sertić, dok je u pratnji bio volonter Zlatko Horvat. Put Gline otišao je i natovareni kombi Crvenoga križa, u kojem su bili zaposlenik GDCK Slatina Josip Šimić i volonter Zlatko Borovec. Iz Gradskog društva Crvenoga križa Slatina zahvaljuju vlasniku Auto-škole Mariju Koiću na susretljivosti, svim građanima na donacijama i volonterima HVIDR-e, bez čije pomoći ne bi mogli provesti akciju. 


Nakon što su volonteri u kamion utovarili prikupljene artikle u Slatini, svi zajedno otišli su u Čađavicu, gdje su također pomogli utovariti prikupljenu humanitarnu pomoć, a potom su isti posao odradili i u Sopju.

Općina Čađavica uključila se u prikupljanje pomoći odmah poslije potresa. Mještani su donosili trajne prehrambene artikle i druge različite stvari u skladu sa svojim mogućnostima u mjesni dom, gdje su dopremljene stvari sortirane i pripremljene za prijevoz na postradalo područje.
– Dogovoreno je da se humanitarna pomoć dostavlja u koordinaciji sa Crvenim križem Slatina, kako bi ona bila poslana u vrijeme i na područje gdje i kada je najpotrebnija. Znamo da je tamo bila velika gužva i da je bilo problema sa skladištenjem pa nismo htjeli sami organizirati slanje pomoći. Mještani Čađavice i cijele naše općine i dalje će prikupljati humanitarnu pomoć, a ako bude potrebno i građevinski materijal, ispričao nam je načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević. Načelnik napominje da je Osnova škola „Davorin Trstenjak“ također organizirala prikupljanje pomoći, koja je na postradalo područje otpremljena prije desetak dana.
Pomoć je od prvoga dana prikupljana i na području cijele općine Sopje, a sabirna mjesta bila su u mjesnim odborima Josipovo i Vaška te u mjesnom domu Sopje.

– Drago mi je da smo uz pomoć Crvenog križa i svih institucija koje su bile uključene u tu humanitarnu akciju uspjeli prikupiti sredstva da bi se pomogne tim ljudima. U tome su sudjelovali i naši nogometaši NK Podravac Sopje i NK Dinamo Josipovo, a vatrogasci s područja općine već su prikupili i otpremili pomoć u građevinskom materijalu obiteljima s djecom na dogovorene lokacije u sela na području Petrinje. Zahvaljujem svim mještanima općine Sopje na provedbi ove humanitarne akcije i pozivam na daljnju suradnju, jer pomoć će trebati i u mjesecima koji nailaze. I dalje ćemo prikupljati pomoć i otpremati je u suradnji sa Županijom, Crvenim križem i institucijama zaduženim za to, rekao nam je načelnik Općine Sopje Berislav Androš.

Na utovaru humanitarne pomoći s brojnim volonterima radili su predsjednici Zajednice udruga i članova HVIDR-e Virovitičko-podravske županije Mato Bubaš i Udruge HVIDR-a Slatina Ilija Nikolić te direktor Slatinskog informativnog centra Robert Turkalj.

Petar Žarković (foto: Dragutin Fišli)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana