Osijek
KRŠE MJERE I PRLJAJU GRAD

Sram vas bilo: Kave jesu “za ponijeti”, ali čaše nisu “za ostaviti”!
Objavljeno 15. prosinca, 2020.
Nekultura: Osječki Trg slobode bio je preplavljen smećem, odbačenim čašama i opušcima

Da na potrebu građana za ispijanjem kave u društvu ne može utjecati baš ništa, pa ni epidemija opasnog virusa, svjedočimo i nakon zatvaranja kafića u kojima tradicionalno, ako to ne činimo u našim domovima, prakticiramo taj neizostavni dnevni ritual.

Sram vas bilo!
Stoga su mnogi alternativu zaključanim ugostiteljskim objektima pronašli u kioscima koji nude kavu za van.

Pokazalo se i za proljetnog zaključavanja da bez ispijanja kave okruženi prijateljima mnogi jednostavno ne mogu, što je posve razumljivo s obzirom na činjenicu da je čovjek društveno biće i da je kakav-takav kontakt s bližnjima nužan kako bi se održao bar privid normalnog života u ovim turobnim vremenima tzv. novog normalnog. Konačno, život nije stao, a i boravak na svježem zraku je preporučljiv, stoga u ispijanju kave na javnim površinama, ako se održava distanca, ne bi bilo ništa sporno da nije jedne vrlo ružne pojave.

Fotografija koju je na popularnoj društvenoj mreži u nedjelju navečer objavila jedna Osječanka pokrenula je pravi cunami reakcija, a svjedoči o izostanku elementarnog kućnog odgoja očito u većeg broja naših sugrađana. Naime, kartonske i plastične čaše, kupljene vjerojatno na kiosku u neposrednoj blizini poznatog trgovačkog centra, zajedno s opušcima, praznim kutijama cigareta i papirićima, preplavile su dio trga u središtu grada.

Prizor je to koji ne može izazvati ništa drugo nego indignaciju. "Sram vas bilo!" poručila je Osječanka koja nam je i ustupila priloženu fotografiju koja zorno ilustrira da neki odrasli građani još nisu usvojili lekcije koje se uče u predškolskoj dobi.

Neki su komentirali da se otpad pojavio nakon što je uklonjena terasa ugostiteljskog objekta ispod koje je do tada stajao, no to, ako i je istina, ne mijenja činjenicu da neki uopće ne mare za okoliš te bahato bacaju smeće tamo gdje mu nije mjesto. Bacanje "pod tepih" jednako je nedopustivo i ružno, a ako to čine oni koji bi trebali biti primjer djeci, cijela je stvar još žalosnija.

Kako možemo čuti i vidjeti, slična je situacija i u nekim drugim dijelovima grada. Na Jugu 2, recimo, ispod klupa u blizini kioska koji nudi kavu također je viđena veća količina opušaka i odbačenih čaša.

Unikom reagirao
Na ovaj bi trend intenzivnijeg druženja na javnim površinama pažnju trebao obratiti i Unikom, tvrtka koja se brine o gradskoj čistoći, na koji smo u ponedjeljak adresirali pitanje jesu li u ovim okolnostima intenzivirali pražnjenje koševa za smeće u središtu grada, ali i drugdje gdje se okuplja veći broj ljudi. Nerijetko su ti koševi prepuni, pa neki u tome nalaze opravdanje za bacanje smeća mimo njih, što je izvan svake pameti. Opravdanja za bacanje smeća bilo gdje osim na mjesta gdje je to predviđeno jednostavno nema i ne može biti. "Potpuno ste u pravu kada ističete beskrajnu nekulturu i bahatost pojedinih osoba koje žive ili borave u Osijeku, a koja se odražava u primjeru za koji je vezan vaš upit. Naravno da su djelatnici Unikoma promptno reagirali i vrlo brzo očistili neshvatljivo odbačen otpad nakon ‘uličnog provoda‘. Također, u navedenim situacijama uvijek ćemo odreagirati, kao što smo to već bezbroj puta do sada i učinili te posljedice primitivizma što prije otkloniti. Naši djelatnici redovno obilaze koševe i frekventne gradske lokacije, a prema pozivima koje nam dobronamjerni građani upute, poput ovoga slučaja s Trga slobode, obavljamo i dodatne izlaske na teren, odvoz otpada i čišćenje površina", odgovaraju iz Unikoma.
Ivan Alilović
manire
NEKI MORAJU

PONOVITI

BONTON
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike