TvObzor
RAZGOVOR: BETA SUDAR

Uvijek biram probuditi se sretna
Objavljeno 4. prosinca, 2020.
Novu pjesmu, na kojoj već neko vrijeme radimo, planiramo poslati na natječaj za Doru 2021.

Lijepa, mlada i talentirana pjevačica Beta Sudar, rodom iz Valpova, polako postaje prepoznatljiv glas na hrvatskoj glazbenoj sceni.

Iza sebe ima tek nekoliko objavljenih pjesama, no gdje god se pojavila ostavila je dubok dojam i publike i kritike. Prošle je godine oduševila besprijekornom izvedbom pjesme “Don‘t Give Up” na Dori 2019., a potom je izdala i duet “Ima boljih” s Rokom Vuškovićem, koji je dugo bio među najslušanijim singlovima na radiopostajama. Beta izdaje pjesme za Bonton Music, a za svoje stihove može zahvaliti majstoru Predragu Martinjaku Peggyju, s kojim ima sjajnu suradnju. On je zaslužan i za njezinu novu pjesmu “Doviđenja tugo”, koja je nedavno zaplovila radiovalovima, a snimljen je i simpatičan spot u kojemu Betu pokazuje kako je još uvijek u sjajnoj kondiciji. Podsjetimo, Beta je, prije selidbe u Zagreb, šest godina igrala nogomet u ŽNK-u Slavonka! O svemu tome popričali smo sa simpatičnom Betom koja je nedavno provela odmor kod svoje obitelji u Slavoniji.

ZARAZNA MELODIJA
Reci nam kako je nastala tvoja nova pjesma “Doviđena tugo”. Odakle inspiracija i tko su autori?

- Pjesmu je napisao autor i producent Predrag Martinjak Peggy, koji je napisao i producirao sve moje dosadašnje pjesme, zajedno radimo zadnje tri godine. Kada sam je čula u studiju oduševio me ponajprije tekst koji je jako dovitljiv i šarmantan, a i zarazna je melodija. U ovim vremenima kada je sve nekako neizvjesno i stresno, nemam volje pjevati tugaljive balade, u meni se probudio prkos i ovom pjesmom ljudima želim pružiti malo veselja i zabave, da bar kroz pjesmu svim tugama svijeta kažemo glasno - Doviđenja!

Čini se da si se odlično zabavila na snimanju spota, zar ne? Gdje je snimljen i tko ti je partner?

- Spot smo snimali u adrenalinskom parku Amazinga koji me oduševio količinom zabavnih sadržaja koje nudi, ne samo za djecu, nego i za odrasle koji tamo skroz podjetinje. Kada sam vidjela što je sve redatelj zamislio da moram raditi za dobar kadar, uhvatio me strah, ali brzo sam ga prevladala uz pomoć mog partnera u spotu, najpoznatijeg hrvatskog tiktokera Darija Marčaca. Zajedno smo isprobali sve moguće vratolomije – padali s visine od nekoliko metara, skakali na trampolinu, borili se na gredi... Sjajno iskustvo. Na svakom snimanju bude zanimljivih anegdota koje onda još dugo prepričavamo, a zezancija bude uglavnom na moj račun.

NOGOMET JE MOJA VELIKA LJUBAV
Bila si nogometašica i sport ti je u krvi, no koliko danas, kad si pjevačica, imaš vremena za tjelovježbu?

- Nogomet je moja velika ljubav ali, nažalost, više ne stignem trenirati. Preselila sam se u Zagreb, 100 % sam posvećena pjevanju, ali još uvijek pogledam dobru utakmicu na televiziji. Redovito trčim i vježbam kod kuće, jer se tako osjećam mnogo bolje, a i za scenu je važno biti u dobroj formi, ne samo zbog izgleda, nego cjelokupne fizičke kondicije koja u ovom poslu stvarno dobro dođe, pogotovo kad se snimanja protegnu od jutra do kasne večeri.

Kako proživljavaš ovu neobičnu godinu? Ušli smo u novi “lockdown”, kako to utječe na tebe kao osobu i kao pjevačicu?

- Inače sam pozitivna osoba, pa i u ovoj situaciji pronalazim dobre strane, sretna sam što sam na nekoliko dana došla svojima u Ladimirevce. Mi smo velika obitelj, pa je uvijek zabavno kad smo na okupu. Imam i mlađeg brata, prvašića s kojim stvarno nikada nije dosadno. Družimo se, igramo društvene igre, skupljamo energiju za dane kad će se sve vratiti u normalu i tempo više neće biti ovako lagan. Iako, teško je skroz se opustiti, jer je uvijek u primisli briga za budućnost. Nastupa nema, ali mi i dalje radimo nove pjesme, redovito se sastajem s mojim bendom, uvježbavamo repertoar da budemo potpuno spremni kada sve opet krene. Trenutačno sam posvećena novom singlu, želim da ga čuje i zavoli što više ljudi.

Nije lako imati planove, no sigurno nešto priželjkuješ u 2021. kad je riječ o pjevanju? Otkrij nam što...

- Nadam se svom prvom albumu. Sada već imam šest singlova, pripremamo uskoro i jedan novi. Pomisao da držim u rukama svoj vlastiti album ispunjava me neopisivom srećom i uzbuđenjem, jer album predstavlja opipljiv rezultat dugogodišnjeg stvaranja. Želim si i veliki hit kojeg će svi pjevušiti i što više svirki, jer se na njima stvara ona posebna čarolija između pjevača i publike koja je u glazbi najvažnija.

NEPROCJENJIVO ISKUSTVO
Bila si vrlo uspješna na Dori, planiraš li se ponovno tamo okušati, i je li ti Eurosong možda jedan od snova?

- Dora je jedno neprocjenjivo iskustvo, velika pozornica, brojne probe, vrhunska produkcija, medijski je iznimno popraćena..., takvi nastupi ne događaju se svaki dan. Novu pjesmu, na kojoj već neko vrijeme radimo, planiramo poslati na natječaj za Doru 2021., otkrit ću vam da je pjesma brza, moderne produkcije, i idealna je za Eurosong koji se sve više trudi držati korak s najaktualnijim glazbenim trendovima.

Kad bi imala prilike, s kojim bi domaćim pjevačem, ili pjevačicom, rado pjevala duet i zašto?

- S obzirom na to da sam već snimila duet “Ima boljih” s mojim dragim kolegom i prijateljem Rokom Vuškovićem, koji je super odjeknuo kod publike te ušao u top 5 najvrćenijih pjesama na nacionalnoj top-listi, duet s drugom pjevačicom čini mi se zanimljivom formom koja nije toliko uobičajena. Ali najprije se mora dogoditi prava pjesma od koje sve počinje.

Da se vratimo na pjesmu, odnosno njezinu poruku: kako ti najbrže tjeraš tugu od sebe? Koji su tvoji trikovi?

- I kod mene je bilo i tuge i suza, ali sve je to za ljude. Neke situacije moraju se “odtugovati”, a nakon njih nema druge nego nabaciti osmijeh još veći nego prije i - u nove pobjede.

Vjerujem da mi sami imamo veliku moć upravljanja našim emocijama i da sami svako jutro biramo hoćemo li se probuditi sretni, tužni, ljuti ili razočarani. Ja uvijek biram probuditi se sretna, pa ako danas i nije najbolji dan, sutra će biti bolji.

Razgovarala: Tanja KVORKA
Foto: Hrvoje BANIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike