Regija
ZASJEDALO GRADSKO VIJEĆE

Grad će dići novi kratkoročni kredit do 20 milijuna kn
Objavljeno 26. studenog, 2020.
Kredit će se koristiti na rok od godine dana od prvog dana korištenja, kamata je 1,35 % godišnje
VIROVITICA



Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Virovitice vijećnici su, između ostaloga, odlučivali o proračunu za sljedeću godinu, u planiranom iznosu od 165,7 milijuna kuna, planovima vezanima uz građenje komunalne infrastrukture, programima javnih potreba u sportu i kulturi za sljedeću godinu, kao i rješenjima problema vezanih uz pandemiju koronavirusa, a odnose se na utjecaj na gospodarstvo i pomoć pogođenima epidemiološkom situacijom. Jedna od važnijih odluka Vijeća, a koja je bila i prvo pitanje vijećnika Miljenka Sabe (Klub vijećnika HDZ-HSLS-HSP AS) na aktualnom satu, odnosilo se na novo zaduženje Grada. Prema odluci, Grad planira uzeti novi kratkoročni kredit u maksimalnom iznosu od 20 milijuna kuna, na rok od godinu dana, pa je vijećnika zanimalo koliko je Virovitica zadužena i kako će se kredit vraćati, zajedno s prekoračenjem po računu, a koje je također planirano u nadolazećem razdoblju. Pročelnik Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Antonio Dražić odgovorio je kako je u ovom trenutku Grad kratkoročno zadužen u iznosu od 20 milijuna kuna kod Privredne banke Zagreb u okviru revolving linije, koja je realizirana krajem 2019. godine u ukupnoj vrijednosti od 40 milijuna kuna.


– Cjelokupan, odnosno preostali iznos u vrijednosti od 20 milijuna kuna Grad će isplatiti u zakonskom i ugovornom roku do 20. prosinca ove godine. Kada govorimo o novim zaduženjima moramo uzeti u obzir proračunski manjak iz 2018. i 2019. godine koji me dočekao kada sam došao na mjesto pročelnika, kao i brojne projekte koji se odvijaju na području grada i za što će se koristiti navedena sredstva. Iako je Gradu odobrena otvorena linija kratkoročnog kredita od strane PBZ-a u maksimalnom iznosu od 20 milijuna kuna, Grad ne planira realizirati cijeli taj iznos. Kredit će se koristiti sukcesivno, sukladno trenutačnim potrebama i za premošćivanje jaza između priljeva sredstava i dospijeća obveza vezanih uz aktualne projekte u kojima Grad mora osigurati predfinanciranje. Kredit će se koristiti s rokom od godine dana od prvog dana korištenja, s fiksnom kamatom od 1,35 posto godišnje. Korištenje prekoračenja po računu Grada u maksimalnom iznosu od deset milijuna kuna također će biti uvjetovano pristiglim obvezama. Nastojat ćemo ovaj minus koristiti samo u iznimnim slučajevima. Ovim putem moram napomenuti i kako od 15. lipnja ove godine Grad nije u minusu ni lipu – istaknuo je pročelnik Dražić.




Vladimir Grgurić
od 15. lipnja
GRAD NIJE

VIŠE NI LIPE

U MINUSU
Slučaj Palm: čekaju očitovanje USKOK-a
Oporbene vijećnike zanimalo je što je Grad poduzeo kako bi od Zagrebačke banke, bivše poslovne banke Grada Virovitice, namirio dug iz slučaja Palm, odnosno ostvario odštetu, kako je i najavio gradonačelnik Ivica Kirin, a koji je više puta banku prozvao zbog propusta u kontroli transakcija.

- Slučaj je na sudu i stoga doista ovo ne mogu komentirati. No, od borbe nikako nisam odustao i mogu reći kako nestrpljivo čekam i USKOK da se očituje oko cijele istrage u slučaju Palm, a koja je još uvijek u tijeku - rekao je Kirin.

Vijećnike je zanimalo i stanje sigurnosti na području Virovitice. Gradonačelnik Kirin ocijenio je Viroviticu sigurnim gradom te najavio daljnju suradnju Grada i policije radi još veće sigurnosti građana.
Možda ste propustili...

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

DANI FRANKOFONIJE U SŠ MARKA MARULIĆA

Upoznali francuski film, osmislili strip

Najčitanije iz rubrike