Osijek
OBILJEŽEN DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA

Osječani zapalili lampione i svijeće za grad heroj
Objavljeno 17. studenog, 2020.

Dostojanstveno, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i ove godine tisuće lampiona zapaljeno je za herojski grad Vukovar. Povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara vijence je položilo i svijeće zapalilo izaslanstvo Osječko-baranjske županije na čelu sa županom Ivanom Anušićem, pred spomenikom Hrvatskom domobranu. Također, i izaslanstvo Grada Osijeka polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća prisjetilo se u Parku kralja Držislava žrtve grada heroja, a učinili su to i osječki bikeri u organizaciji Moto kluba „Veterani Slavonije i Baranje” i to kod spomenika crvenom fići.

Kako bi se poštivale sve aktualne epidemiološke mjere, motoristi iz drugih gradova dolazili su tijekom dana pojedinačno i na taj način poklonili se žrtvama.

A učenici čak 34 osnovnih i srednjih škola Vukovarsku su ulicu, tradicionalno osvijetlili brojnim lampionima ostavljenima na potezu od Ulice Stjepana Radića pa sve do Zelenog polja. Bilo je ondje i brojnih sugrađana koji su tiho, uz molitvu, uz rubnjake ostavljali lampione u sjećanje na grad Vukovar. Iako je ove godine zbog pandemije cijelo događanje nešto drukčije nego proteklih godina ono najvažnije – spomen na žrtve Vukovara povodom Dana sjećanja – nije ništa manja nego svih ovih 29 godina. M. Mihelić, foto: Marko Mrkonjić, Gojko Mitić


 

Generacije koje dolaze trebaju znati kako je nastala naša domovina

Predsjednik Županijske skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin naglasio je kako je to najtužnija obljetnica iz Domovinskog rata.

„Ovo je dan u kojem se cijela domovina i svi Hrvati izvan domovine prisjećaju žrtve hrabrih hrvatskih branitelja, ali i civila koji su izgubili živote tijekom agresije na Republiku Hrvatsku i to ne smijemo nikada zaboraviti“, rekao je Vulin. Dodao je kako ovaj dan treba obilježavati i sjećati ga se jer generacije koje dolaze trebaju znati na kojim i kakvim temeljima je nastala naša domovina.

„Trebaju znati da nam ju nije nitko poklonio, već je izborena krvlju uz veliki broj žrtava“, rekao je Vulin.


Dogradonačelnik Osijeka Boris Piližota naglasio je da su Vukovarci dali veliku žrtvu u trenutcima koji su za Hrvatsku bili najteži.

„Sam spomen Vukovara izaziva snažne emocije, poštovanje, tugu, pijetet i veliku zahvalnost. Vukovar se u tim trenutcima borio za Hrvatsku, a Hrvatska se treba i dalje nastaviti boriti za Vukovar jer tu žrtvu ne smijemo i nećemo nikada zaboraviti. Da nije bilo te žrtve pitanje je da li bismo danas živjeli našu slobodu, identitet i neovisnost koju imamo", rekao je Piližota.

Trebamo nastaviti graditi društvo onakvo kakvo su Vukovarci i svi oni koji su dali sve od sebe braneći Hrvatsku očekivali, poručio je.

Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

Najčitanije iz rubrike