Osijek
UGOSTITELJI ŽELE ODRŽATI POSLOVANJE:

Grijane su terase imperativ, ali treba nam pomoć Grada
Objavljeno 6. studenog, 2020.
Grad od 1. siječnja 2021. oslobađa ugostitelje poreza na zakup javnih površina, no oni su se nadali da neće plaćati i zakup

Epidemiološka situacija, poznato je, negativno je utjecala na čitavo gospodarstvo. Među najpogođenijima svakako su ugostitelji, s obzirom na to da je riječ o djelatnosti koja podrazumijeva socijalni kontakt. Mjere nalažu držanje distance, nošenje maski prilikom ulaska i izlaska, dezinfekciju ruku... Pa, iako ima gostiju u osječkim kafićima, mnogi se, što zbog svega navedenog, što zbog brige za vlastito zdravlje, suzdržavaju od te vrste socijalnog kontakta, pa je sve to neizbježno utjecalo na broj gostiju, odnosno prihode ugostitelja.


No razmišljaju li naši ugostitelji na produžetak sezone kroz grijane terase? Na rad na otvorenom umjesto u zatvorenom, ako jesen i zima bude blage, neki će nesumnjivo radije odabrati sjedenje na otvorenom nego u zatvorenom, gdje je opasnost od zaraze puno veća.

Sezonalnost


Od prošle je godine na snazi novi komunalni red Grada Osijeka, a jedna od novosti vezana je uz zakup javnih površina za ljetne terase. Ranijim su odlukama terase mogle biti postavljene do kraja listopada, novim pravilnikom uređeno je drukčije - rad terasa može se odobriti tijekom cijele godine. Uvedena je tzv. sezonalnost.


Iz resornog Upravnog odjela Grada Osijek, onog za komunalni red, podsjećaju na stavak 1. članka. 64. Odluke o komunalnom redu kojim je propisano da se korištenje površine javne namjene za postavljanje i rad terasa može odobriti tijekom cijele godine. - Dakle, nema vremenskog ograničavanja razdoblja korištenja površina javne namjene za postavljanje terasa, nego svaki vlasnik, ovisno o svojim potrebama, određuje vrijeme u kojem želi koristiti površinu javne namjene. U razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka zakupnina je umanjena u odnosu prema ostalom dijelu godine i ona za I. zonu iznosi 13 kn po četvornom metru mjesečno, za II. zonu 12, a za III. zonu osam kuna po "kvadratu" mjesečno - odgovara Siniša Gregoran, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo.


Grad Osijek odlučio se na još jedan način izići u susret ugostiteljima, od 1. siječnja 2021. oslobađaju ih plaćanja poreza na zakup javnih površina. Na korištenje javnih površina obračunava se i plaća porez po stopi od 10 % na iznos naknade koja se plaća za korištenje javne površine.

Ostao zakup


- Mi cijele godine imamo terasu uz lokal, no onu veliku smo uklonili. Očekivali smo od Grada da će nas u cijelosti osloboditi plaćanja zakupa, ovako nam se to čini neisplativim. Uz plaćanje zakupa, trebali bismo imati grijalice koje su veliki trošak. One na plin potroše bocu plina u jednom danu, a potrebno ih je više. Četiri grijalice - 400 kuna. Samo u jednom danu. Da nas oslobode plaćanja zakupa, možda bismo i mogli to nekako progurati, mogli bismo pokušati, no, iskreno, trenutačno nam je najvažnije da ostanemo zdravi, na tome najviše radimo, jer ako se razbolimo, nećemo moći nikako raditi - rekli su nam u Caffeteriji Svačić.


Njihovo mišljenje dijeli i nekolicina drugih ugostitelja kojima smo postavili isto pitanje. Naglasak je na računici. Epidemiološka situacija i nametnute mjere, kao i svijest građana da izbjegavaju okupljanja, svima su umanjile prihode, stoga u ovim trenucima ne razmišljaju o većim investicijama.


- Nekoliko stolova na terasi sigurno ćemo zadržati, no o grijačima i dekicama, iskreno, još nismo razmišljali. Ideja možda i nije loša, svakako ćemo ju razmotriti, no nismo sigurni u isplativost - rekli su nam u jednom drugom lokalu u središtu grada gdje su nas zamolili za anonimnost.
Inače, postavljanje terase može se odobriti samo ispred zatvorenog dijela kafića/restorana, u pravilu u gabaritima objekta, terasa ne smije spriječiti ili onemogućiti korištenje postavljanja komunalne opreme, ne smije zaklanjati postavljenu prometnu signalizaciju i spomenike. Ako je terasa uz prometnicu, ona mora biti odijeljena montažnom ogradom ili žardinijerama.

Dario KUŠTRO/Ivan ALILOVIĆ

ZAGREB POMAŽE UGOSTITELJIMA
“Grijane terase polako postaju imperativ, a koronavirus je samo ubrzao taj trend koji polako dolazi i u Osijek. No, bilo bi sjajno kada bi nam Grad izišao u susret kao što je to učinio Zagreba, koji ugostiteljima s 50 posto subvencionira kupovinu grijalica. Kod električnih grijalica postoji problem s nedovoljno jakim naponom, dok su plinske skupe. Samo jedna potroši bocu plina dnevno. Ako ih imate deset, to je trošak od 1000 kuna dnevno. U svjetlu činjenice da su nas je već oslobodio nekih nameta, svakako ćemo ispred Nezavisne udruge ugostitelja prema Gradu uputiti i ovu inicijativu”, rekao nam je poznati osječki ugostitelj Gordan Šestić.
RADIJE VANI
Sukladno situaciji, u posljednje vrijeme sve češće viđamo građane koji unatoč ne baš ugodnim temperaturama radije odabiru sjedenje na terasama, nego u zatvorenom prostoru, stoga bi ideja da ugostitelji zadrže terase tijekom jesenskih i zimskih mjeseci mogla naići na plodno tlo.
Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike