Dome slatki dome
VRT JESENSKI RADOVI

Sadnja ukrasnih grmova, ruža, voćaka, lukovica
Objavljeno 5. studenog, 2020.
S višegodišnjih vrsta ukloniti precvjetale cvjetove, osušene grane, prema potrebi obaviti rezidbu

Nakon berbe u vrtu ostaju biljke koje su izgubile svoju funkcije. Sav taj biljni materijal potrebno je sakupiti i odnijeti na kompostište.


Budući da noći postaju hladnije, neke povtne kulture potrebno je pokrivati agroplatnom kako bismo biljke zaštitili od hladnoće. Ovo vrijeme treba iskoristiti i za sjetvu povrtnih kultura kratke vegetacije koje ćemo brati tijekom kasne jeseni ili zime. Sjetva i sadnja obavljaju se na otvorenom i u zatvorenom prostoru (plastenici, niski tuneli). Možemo posijati povrtne vrste koje ćemo brati tijekom proljeća. Jesen je vrijeme sjetve i sadnje: zelenih salata, blitve, rukole, endivije, matovilca, špinata, crvenog luka, luka srebrenjaka, češnjaka. Tijekom ovog razdoblja pristupa se čišćenju i dezinfekciji plastenika.


Sa svih jednogodišnjih cvjetnica potrebno je sakupiti sjeme i ukloniti zaostali biljni materijal. S višegodišnjih vrsta ukloniti precvjetale cvjetove, osušene grane, obaviti rezidbu vrsta koje zahtijevaju takav način brige. Lukovice ljetnih cvjetnica, poput dalije, potrebno je izvaditi iz zemlje i spremiti na zimovanje. Vrijeme je sadnje lukovica cvijetnica koje cvjetaju rano u proljeće (narcisi, tulipani). U jesen se sade i maćuhice koje će cvjetati tek na proljeće.


Očistiti travnjak od otpalog lišća. Lišće tijekom zime trune i to rezultira propadanjem trave ispod lišća. Ako se na travnjaku primjećuju ćelava mjesta sada je vrijeme za dosijavanje. Vrijeme je sadnje ukrasnih grmova i živih ograda. Na ružama obaviti sanitarnu rezidbu, zaštitu od bolesti i od smrzavanja.


Mnoge ruže posađene na dobro odabrano mjesto i uz pravilnu njegu bez problema mogu poživjeti i dulje od dvadeset godina.


Ruže možemo saditi na razna mjesta u vrtu i svuda mogu izgledati lijepo i nadopunjavati se s ostalim biljkama. U kamenjare najčešće sadimo floribunde, grmolike i minijaturne ruže te ruže pokrivačice tla. Osim za kamenjare, pokrivačice tla izvrsne su za rubove travnjaka, zakošene terene, kosine i nasipe te sklanjanje nepoželjnih elemenata u vrtu, poput poklopaca šahtova kanalizacije ili vodovoda. Razmjerno su guste i kad se razrastu ispod njih neće uspijevati ni korovi.


Ovisno o uputama proizvođača sadnice izvadite ružu iz vrećice, odnosno lonca prije sadnje. Naime, neki proizvođači prodaju sadnice kontejnirane sa žicom i preporučaju da se ta žica ne skida. Kao kontejnirane sadnice ne prodaju se samo mlade ruže, nego i odrasle stabiljke, primjerice dva metra visoke penjačice, ili stablašice.


Bez obzira na to jeste li sadnice ruža nabavili kontejnirane u zemlji ili golog korijena, prije sadnje treba ih ostaviti nekoliko sati (minimalno 1 sat, optimalno 6 sati) u velikoj posudi s vodom. Ruže golog korijenja samo stavite u vodu, pa im nakon namakanja, a prije sadnje, podrežite korijenje tako da režete sve dok ne dođete do zdravog tkiva. Uklonite i sve osušene i oštećene nadzemne izboje. Kontejnirane prvo uronite u vodu dok ne prestanu izlaziti svi mjehurići iz posude, pa ih izvadite, lagano prstima razrahlite, odnoso raščupajte korijenje i ostavite u vodi, pa nakon nekoliko sati posadite.


Sadnice čije je korijenje obavijeno tresetom ili mahovinom, već prema preporuci proizvođača, sadimo bez uklanjanja tog ovoja, jer će se razgraditi u tlu kao organsko gnojivo.
Jasminka Knežević
Mnoge ruže posađene na dobro odabrano mjesto i uz pravilnu njegu, mogu poživjeti i dulje od dvadeset godina
Voćna stabla
Tijekom jeseni vrši se sadnja voćnih vrsta, jer se voćna stabla i grmovi posađeni u ovom razdoblju bolje ukorjenjavaju i lakše je doći do kvalitetnog sadnog materijala. Najveći uspjeh sadnje imaju kontejnirane sadnice sa zemljom, bilo u najlonskoj vrećici ili u loncima.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike