Osijek
PROVJERE ČIPOVA NISU U PLANU

Grad treba kažnjavati vlasnike nečipiranih pasa
Objavljeno 28. listopada, 2020.
Prije nekoliko dana splitski komunalni redari na tamošnjoj su rivi provjeravali koji od četveronožnih ljubimaca nema mikročip. Iako su provjereni psići uglavnom bili čipirani, najavljene su daljnje kontrole i kažnjavanje neodgovornih vlasnika.

No, za razliku od Splita, u Osijeku to nije slučaj. Naime, kako doznajemo od Ivice Šiškića, voditelja Službe komunalnih redara, provjere sličnoga tipa nisu u planu.

- Kad su donesene izmjene Zakona o dobrobiti životinja, tada smo u svim mjesnim odborima i gradskim četvrtima organizirali dolazak vlasnika pasa i pozivali ih da provjere jesu li psi čipirani ili nisu, odnosno da se educiraju o tome. Inače, provjeravamo samo one vlasnike za koje imamo dojavu da imaju psa koji nije u upisniku. Na ulici nikoga zbog toga ne zaustavljamo, a moram istaknuti da su vlasnici kućnih ljubimaca na području grada uglavnom vrlo savjesni – rekao je Šiškić.

Veliku zaslugu za to ima i Udruga Pobjede, odakle od Ivane Crnoja doznajemo da je svaki udomljeni pas prethodno ne samo čipiran, nego je i cijepljen protiv bjesnoće te kastriran, a troškove za to snosi Grad Osijek. No, iako u samom gradu nema lutalica, Crnoja kaže da brojni psi koje netko izbaci pred Azilom nemaju mikročip te je mišljenja da je pomoć Grada pri kontroli mikročipiranja itekako nužna. Naime, da pas kojeg djelatnici Azila nađu ispred vrata ima mikročip, vlasnik bi se lako locirao. Ovako, Grad plaća mikročipiranje, kaže Crnoja, umjesto da prethodno utvrdi tko su vlasnici koji se obveze mikročipiranja ne pridržavaju.

- Kad bi postojala kontrola broj napuštenih pasa bi se prepolovio. Mislim da bi se i ostale okolne općine i gradovi poveli za tim primjerom. Vlasnicima bi u tom slučaju bilo lakše dati 150 kuna za mikročip, nego platiti kaznu do 15 tisuća kuna – zaključuje Crnoja, naglašavajući da je Udruga Pobjede jedini partner Gradu Osijeku koji želi smanjiti broj nečipiranih pasa. Čipiranje pasa, podsjeća, obveza je otprije 16 godina i treba je svakako provoditi.

M. Mihelić
Možda ste propustili...

OKRUGLI STOL “BRENDIRANJE RIZNICOM”

Vrijednosti za zajednicu u riznici svojevrsne utopije

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

Najčitanije iz rubrike