Osijek
SPOROST ILI NEMAR?

Do poligona Slavonca samo kroz parcelu u privatnom vlasništvu
Objavljeno 22. listopada, 2020.
Dvije su godine prošle otkako u Auto-moto klubu Slavonac apeliraju na Grad Osijek da izuzme ovu parcelu

Generacije osječkih vozača korijene svojih budućih vozačkih dozvola iskovale su na poligonu, odnosno prometnom vježbalištu Auto-moto kluba Slavonac, no nije isključeno kako bi taj poligon, rubno smješten uz južnu obilaznicu i Ulicu svetog Leopolda Bogdana Mandića, mogao postati otok. Istina, do njega se dolazi prometnicom, ali ona zapravo prolazi kroz parcelu koja je u privatnom vlasništvu. Što ponovno, teoretski, znači da vlasnik može svoj posjed ograditi i tako onemogućiti dolazak na ovaj, za Osijek jedinstveni poligon.

Problem je u tome što ovakva situacija traje bar dvije godine, a u pozadini priče jest da gradska uprava nije našla za sukladno, iako joj je na temelju Zakona o cestama to omogućeno, izvlastiti koridor te ceste, odnosno uknjižiti se na njega kao vlasnik. Ili pokušala pronaći drugo rješenje.

I ponovno je, u pozadini svega, zaiskrilo između dva upravna odjela Grada Osijeka, i to upravo ona dva koja su do prije koji mjesec bili u fokusu javnosti, jer je na prijedlog jednog, Upravnog odjela za gospodarenje imovinom i vlasničko-pravne odnose, Grad Osijek podnio kaznenu prijavu protiv pročelnika drugog odjela - onog Upravnog odjela za urbanizam. Za koju domaće pravosuđe nije našlo elemenata kaznenih radnji, pa je taj prijedlog odbačen.

Priča se na izvjestan način i ovdje ponavlja, Upravni odjel za urbanizam izdao je građevinsku dozvolu privatnom investitoru za građenje objekta gospodarske namjene. Početkom ove godine investitor prijavljuje početak gradnje, uz, između ostaloga i podnošenje dokaza da je u katastru formirana građevna čestica.

U stvarnom prostoru, ako nam je objekt izgorjelog i napuštenog trgovačkog centra s leđa, a licem smo u smjeru poligona, s desne strane prilazne ceste je konstrukcija građevinskog objekta, a s lijeve strane je travnata površina. Dijeli ih samo cesta koja vodi do poligona Slavonca, no u katastarskom planu sve to je ista katastarska čestica.

Uvidjevši takvu situaciju, a budući da su ostali i bez izravnog izlaska na "Čepinsku", u AMK-u Slavonac podnijeli su zahtjev Gradu Osijeku da tu cestu, na temelju Zakona o cestama, isparcelizira i preuzme u svoje vlasništvo. Za taj dio posla, kako i njezin, kaže, zadužen je odjel koji skrbi o vlasničko-pravnim odnosima. To je bilo još 2018. godine. Do danas očito ništa u vezi tog pitanja nije napravljeno.

​Bar se tako može iščitati iz novog dopisa koji je AMK Slavonac ponovno uputio Gradu Osijeku.

Naime, i Slavonac planira investicije na svome "placu", što nam je i potvrdio Zdenko Lupinski, tajnik društva. Ali ne mogu u njih krenuti dok ne ishode građevinsku dozvolu. A nju ne mogu ishoditi bez dokaza o pristupu javnoj površini.

Naime, točno prije godinu dana iz Slavonca su zatražili od Upravnog odjela za gospodarenje imovinom i vlasničko-pravne odnose odgovor o poduzetim radnjama te im je rečeno da je naručena izrada Elaborata evidencija izvedenog stanja ceste. Prošla je cijela godina i ništa se nije dogodilo, pa su u Slavoncu ponovili svoj upit. I dalje se nadaju "informaciji o predvidivom roku uknjižbe prava vlasništva Grada Osijeka na navedenoj prilaznoj cesti", kako bi, naravno, i sami mogli planirati svoje daljnje poslovne odluke.

A dok se to ne riješi stoji upozorenje svima koji prolaze tom prometnici kako ipak prolaze kroz nečije privatno vlasništvo...

Dario Kuštro
ŠTO AKO SVE POSTANE GRADILIŠTE
Idući problem koji bi se, ako se u dogledno vrijeme ne riješi ova situacija, mogao pojaviti za Slavonac i dolazak na njegovo prometno vježbalište je ako vlasnik i s druge strane parcele počne s investicijom, pa onda cijelo područje postaje gradilište. Na njega se, zbog sigurnosnih razloga, ne smije neovlašteno ulaziti. Slična je situacija i kod gradnje nogometnog stadiona do kojega se dolazi kroz privatnu parcelu.

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike