Osijek
VIKEND U ZNAKU OBITELJSKOG KUPOVANJA

Trgovci konačno punih ruku posla: Sezonska kupnja u punom jeku
Objavljeno 29. rujna, 2020.

Iako su od ožujka trgovci u Osijeku bilježili kontinuirani pad prodaje, jesen je, čini se, donijela pozitivan utjcaj na njihovu zaradu. Pretkraj prošlog tjedna temperature su pale, a Osječani masovno krenuli u kupnju sezonskih artikala.


Trgovački centri za vikend su vrvjeli kupcima, mahom obitelji s djecom, koju je bilo potrebno odjenuti i obuti za hladnije vrijeme. Tako su najprodavaniji artikli bili zimske papuče, tenisice, gumene čizme i gležnjače te tople jakne, trenirke i majice dugih rukava. Na blagajnama se čekalo u redovima, a u hodnicima su šuškale vrećice.


"Inače veliku kupnju s djecom obavimo odmah početkom rujna, kada ih spemamo za školu i vrtić, ali kako je posljednjih tjedana baš bilo toplo, sve smo nešto odgađali. Tako da smo danas imali pune ruke posla! Svakome patike, gumene čizme i lagana jesenska jakna. Malenoj papuče, duge pidžame za vrtić, tajice i majice, a sinu dvije dukserice i nekoliko donjih dijelova trenirke. Oko dvije tisuće kuna potrošili smo u samo dva sata. Supruga i ja samo smo se podijelili, svako jedno dijete i popis u ruku, inače bismo bili ovdje cijeli dan", priča nam Mario Mikulić, kojega smo zatekli u TC-u Portanova u pratnji desetogodišnjaka.


I sami smo tu obišli trgovine te zatekli gužve. Najviše u Frodu, Cicibanu, Feriviju, Shoobedoou, Shoosteru, Massu, Deichmanu, Zari i H&M-u, u koje su kupci nahrupili i zbog još jednog razloga - konačnog otvaranja kabina za presvlačenje. Naime, taj je trgovački lanac najduže od svih zadržao poslovnu praksu zatvorenih kabina, pa tako kupci više od šest mjeseci nisu mogli probati odjeću prije no što se odluče i kupiti ju, što je mnoge od njih odvraćalo od kupnje.


"Gdje su nam sada kupaći kostimi!" kroza smijeh komentira trgovkinja. No dodaje kako je s otvaranjem kabina znatno porasla prodaja, u što smo se i sami uvjerili. Zatekli smo nepregledan red za isprobavanje odjeće. U njemu i Osječanku Kristinu.


"Mjesecima želim kupiti nove rifle, volim baš H&M-ove, ali nema šanse da takvo što kupim a da ne probam! Čekam već petnaestak minuta, a sigurno ću bar još toliko. No, nema veze, imam vremena", rekla nam je.


Trgovci konačno punih ruku posla - ne žale se. Nakon ljetne pustoši svima je dobro došlo da se radi. Uz njih zadovoljni i ugostitelji. Kafići dugo nisu bili ovako puni. Za stolove se sjeda u potrazi za predahom od kupnje i nošenja vrećica, ali i od maski, bez kojih disciplnirani Osječani u trgovine nisu ulazili.


Na Konzumovu ulazu i izlazu, standardno, gužva, ali i neizbježno šuškanje kupaca - sve zanima koliko će još ta trgovina biti u "Porti" nakon što je prije desetak dana pukla vijest da će ju uskoro zamijeniti Interspar. Djelatnici sliježu ramenima, kažu, ne znaju još ništa. Čuje se nezadovoljstvo, ali kupuje se. I. Solar
Najprodavaniji artikli bili tenisice, gumene čizme i gležnjače te tople jakne, trenirke i majice dugih rukava
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike