Osijek
SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

I dalje za institucionalnu borbu protiv komaraca, kakvu je predlagao župan
Objavljeno 17. rujna, 2020.
Iako to nije bilo u planu, na jučerašnjoj je sjednici Županijske skupštine pitanje komaraca ponovno uzelo određeni dio vremena. Temu je potaknuo Marko Bogatić (SDP), koji je pohvalio strategiju borbe protiv komaraca koju je prošle godine iznio župan Ivan Anušić te mu, rekao je, žao što ona nije zaživjela. "Možemo li mi kao Županijska skupština tražiti zakonska rješenja da to ne bude samo na volju općina i gradova, jer kod nekih je borba protiv komaraca pitanje volje, a kod nekih novca. Može li se kroz Projekt Slavonija za svih pet županija riješiti pitanje borbe protiv komaraca jer, kao što je država za Dalmaciju kupila kanadere, zašto ne bi mogla kupiti avione za borbu protiv komaraca?" pitao je Bogatić, još jednom podržavši ideju za osnivanjem ustanove koja će se sustavno brinuti o borbi protiv komaraca.

- Svi su računali da će ova godina biti sušna i da neće biti komaraca, ali onda se dogodilo izlijevanje Dunava, pa smo dobili treću generaciju komaraca. Ideja o osnivanju ustanove nije prošla, ali možemo to pitanje opet ponuditi. Ponovno ćemo na koordinaciji gradonačelnika i načelnika razgovarati o ovoj temi - odgovorio je župan Anušić. Potom je najavio skorašnji početak gradnje Regionalnog centra za voće i povrće te izvijestio o napretku u realizaciji projekta Gospodarskog centra.

- Uspjeli smo se napokon usuglasiti s Gradom Osijekom. Riječ je o novom sajamskom prostoru i golemoj investiciji, vrijednoj više od 300 milijuna kuna, koja će se financirati kroz fondove Europske unije. Vrlo brzo krećemo u gradnju prvog dijela Gospodarskog centra - rekao je župan Anušić.

Gabrijela Čurković, vršiteljica dužnosti pročelnika Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove EU-a, podsjetila je kako je riječ o zajedničkom projektu Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka.

- Sada smo fokusirani na gradnju "Zgrade 1", čija je površina gotovo pet tisuća kvadrata, a sadrži sajamsko-izložbene, prodajne i kongresne sadržaje, prostor za male i srednje poduzetnike i obrtnike, uredske i servisne prostore, kao i okolni prostor. Projektna je dokumentacija već priređena, a ovaj smo tjedan predali zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, koju očekujemo polovinom listopada - istaknula je Čurković, a Ivana Katavić Milardović, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, dodala je kako gradnja Gospodarskog centra ima puno veće značenje od sajamskog jer donosi niz benefita za ukupni razvoj gospodarstva.

Na dnevnom je redu bilo 19 točaka, među kojima su izvješće o izvršenju županijskog proračuna u prvoj polovini 2020. godine (stabilan, ali se zbog pandemije koronavirusa moralo ići na određene uštede i rezove, nap.a.), odluka o sufinanciranju međumjesnog javnog prijevoza za redovite učenike srednjih škola, suglasnost Ugostiteljsko-turističkoj školi Osijek za sklapanje imovinskopravnih poslova za projekt Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, kao i Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek za RCK u sektoru elektrotehnike i računalstva.

Zbog kvalitetnijih uvjeta za primjenu važećih epidemioloških mjera i ova sjednica održana je u velikoj dvorani Fakulteta agrobiotehničkih znanosti.
D. Kuštro
4

vijećnika - Vulin, Rudan, Krznarić i Golub - pristupila su HDZ-u
Možda ste propustili...

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

U OSIJEKU O GOSPODARENJU OTPADOM

Unikom osniva Centar za obradu glomaznog otpada

PANEL-RASPRAVA NA 10. KREATIVNOJ RIZNICI

Primjeri kružne kreativnosti su već posvuda oko nas

Najčitanije iz rubrike