Osijek
DANAS SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

U drugom rebalansu smanjenje proračuna za dva milijuna kuna
Objavljeno 17. rujna, 2020.
Na sjednici Gradskog vijeća, zakazanoj za 17. rujna, raspravljat će se o drugom rebalansu ovogodišnjeg proračuna. Originalni proračun izglasan je u studenome u iznosu od 812,8 milijuna kuna. Prvim izmjenama, usvojenima u svibnju, smanjen je za 5,8 milijuna, sada se pak predlaže smanjivanje za još dva milijuna, dakle na 805 milijuna kuna.

U Gradu Osijeku kažu kako je u ovom trenutku moguće nešto jasnije sagledati gospodarske posljedice i utjecaj na proračunske prihode izazvane pandemijom, pa su sukladno tome izvršene korekcije i na prihodovnoj i na rashodovnoj strani.

Planirani vlastiti i namjenski prihodi proračunskih korisnika Grada Osijeka manji su za 2,2 milijuna kuna, prihodi poslovanja manji su za 4,2 milijuna kuna, rastu prihodi od prodaje nefinancijske imovine za 3,6 milijuna kuna, a uvršten je i preneseni višak iz prethodne godine u iznosu od dva milijuna kuna.

Najznačajniji rast ostvaren je kod poreza za promet nekretnina koji je već u kolovozu realiziran u visini postojećeg plana. Novim planom taj je prihod veći za šest milijuna kuna. Dobro se puni i prihod s osnova komunalnog doprinosa, očekuje se da će do kraja godine biti ostvaren s planiranih devet milijuna kuna. Najizdašniji proračunski prihod - porez i prirez na dohodak, također se nije mijenjao, a procjena je kako će se do kraja godine ostvariti u planiranom iznosu od 234,5 milijuna kuna.

Smanjenje prihoda poslovanja najvećim dijelom vezano je uz sufinanciranje roditelja u cijeni usluge Dječjih vrtića u iznosu od 2,4 milijuna kuna, 995 tisuća kuna prihoda HNK te Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića za 335 tisuća kuna.

Za trgovačka društva u većinskom vlasništvu Grada, čija je djelatnost izravno pogođene utjecajem pandemije osigurana su dodatna sredstva i to GPP-u (2,5 mil. kn), Športskim objektima (1,2) Tržnici i Zavodu za stanovanje (svakom po 500 tisuća kuna).

Na rashodovnoj strani značajnije proračunske stavke u okviru kojih su izvršena povećanja su 1,5 milijuna kuna za kontrolu i suzbijanje komaraca i investicijsko održavanje pješačkih površina u iznosu od 1,1 milijuna kuna. Kako bi se uravnotežio proračun kod onih kapitalnih projekata koji se do kraja godine neće realizirati u prvotno planiranim iznosima, ili nisu trenutačno nužni (IT Park, rekonstrukcija Copacabane...), smanjenje su rashodovne stavke. S druge strane kod onih projekta koji se odvijaju bržom dinamikom (Zona Nemetin, odlagališta Nemetin i Sarvaš...), povećavaju se proračunske stavke. D. Kuštro
Najčitanije iz rubrike