Regija
U SUBOTU POVIJESNI DOGAĐAJ ZA ŽUPU I SELO

Nakon 226 godina posvetit će se crkva u Bošnjacima
Objavljeno 3. rujna, 2020.
U kameni oltar, u sklopu obreda, bit će ugrađene relikvije sv. Leopolda Mandića
BOŠNJACI - Nakon čak 226 godina otkako je sagrađena, u subotu će biti posvećena župna crkva sv. Martina, u Bošnjacima, što je, ističe ponosni župnik Josip Filipović, ujedno i dekan Županjskog dekanata, najljepši i najsnažniji obred u Katoličkoj Crkvi. Veliku proslavu posvete, koja počinje u 16 sati, predvodit će đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić.Crkva je sagrađena 1794. godine, ali dosad je samo blagoslovljena, jer za posvetu moraju postojati određeni preduvjeti, mora imati stabilan glavni oltar, kakav ona do sada nije imala. Preuzimanjem Župe Bošnjaci, u kolovozu 2014. godine, vlč. Filipović postavio si je vrlo težak i zahtjevan cilj – kompletno će obnoviti crkvu, iznutra i izvana, koja je zbog zuba vremena i velike vlage počela naglo propadati te nabaviti novi nepomični kameni oltar i posvetiti crkvu. Nakon šest godina u tome je i uspio. Hvalevrijedna akcija koju je pokrenuo sredinom 2015., pokazala je snagu zajedništva, ljubavi, volje i želje mještana da pomognu i svojim angažmanom pridonesu obnovi crkve te se aktivno uključe u veliki projekt.

Tri milijuna kuna
Obnova je trajala četiri godine i cijelo selo danas je ponosno.

- Zahvaljujući župljanima, donatorima i dobrotvorima obnova crkve, vrijedna više od tri milijuna kuna, u potpunosti je završena i iznutra i izvana. Nabavili smo novi nepomični kameni oltar, što je uvjet za posvetu crkve. U njega će biti ugrađene relikvije svetog Leopolda Mandića, koje smo dobili iz Padove, što je dio obreda posvete crkve. Moram istaknuti veliku pomoć Nadbiskupije, Općine Bošnjaci, Ministarstva regionalnog razvoja i Ministarstva kulture te gradova Županje i Otoka. Svima im od srca zahvaljujem, u svoje osobno i uime cijele župne zajednice - ističe župnik.

U okviru vrlo opsežne obnove sanirana je vlaga, crkva je ožbukana i obojena iznutra i izvana, obnovljeno je pročelje i vraćeni su ukrasni elementi. Postavljene su nove električne instalacije, ozvučenje, rasvjeta, grijanje, nova klecala, uređena je sakristija, obnovljen kor, postavljeni novi prozori – vitraji. Prema starim fotografijama iz 50-ih i 60-ih godina prošloga stoljeća vraćen je nekadašnji unutarnji oslik i crkva je zabljesnula novim sjajem. Obavljena je i restauracija glavnog oltara sv. Martina i zidne slike, prema starim fotografijama završena je i rekonstrukcija bočnih oltara Srca Isusova i Srca Marijina i nabavljena nova ispovjedaonica…

Fotomonografija
Sve je rađeno pod nadzorom konzervatorskog odjela u Vukovaru, jer je crkva pod zaštitom. Uređen je okoliš oko crkve, čime su se stekli preduvjeti za misna slavlja na otvorenom.

Posveta crkve povijesni je događaj za Bošnjake i ovu župnu zajednicu, a bit će organizirana uz poštivanje svih epidemioloških mjera. U župnom dvorištu bit će postavljen veliki videozid kako bi i vjernici na otvorenom mogli pratiti što se događa u crkvi. Jučer je (srijeda) počela trodnevna duhova priprava župljana, a večeras će (četvrtak) u 20 sati biti promocija fotomonografije koja na 116 stranica u boji donosi kompletan tijek obnove crkve do 2015. do danas.

- Obnova naše crkve iznova je pokazala veliko zajedništvo u Župi Bošnjaci. To je ono što me jako veseli i posebno raduje, i smatram to Božjim blagoslovom. Ljudi su dali sebe u obnovu crkve, i svojim darovima i svojim trudom. Crkva nisu zidovi, to je živa zajednica, Crkva su ljudi! - zaključuje župnik, ujedno i autor monografije.

Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...

LIKOVNA KOLONIJA BELIŠĆANSKE UDRUGE BEL-ART

Trinaest je “likovnjaka” stvaralo u centru grada

VUKOVAR PROSLAVLJA DAN GRADA

Koncerti, sport, domaća jela...

Najčitanije iz rubrike