Regija
I NA PORTALIMA

Edukacija svih o
odlaganju otpada
Objavljeno 12. kolovoza, 2020.
SLATINA

U suradnji s komunalnom tvrtkom Slatina kom i Gradskom razvojnom agencijom GRAS, Grad Slatina počeo je program edukacije građanstva iz područja održivog gospodarenja otpadom.

U sklopu kampanje na lokalnim portalima se objavljuju članci s informacijama, savjetima i raznim zanimljivostima, a za jesen su planirane aktivnosti koje bi u program edukacije uključile i učenike i polaznike vrtića, kako bi se svijest o potrebi gospodarenja otpadom potaknula od najranije dobi.

U prvom članku s temom reciklažnog dvorišta na zanimljiv je način opisano kako ljudi povremeno u svojim kućanstvima naprave akciju velikog spremanja, što podrazumijeva i preslagivanje ormara, ostave, podruma, tavana i garaža. Građani se nerijetko iznenade koliko nepotrebnih stvari čuvaju uz opravdanje „zlu ne trebalo“, a kad napokon odluče riješiti se svega što im nije potrebno, prvo je pitanje – kamo s tim. Organizatori edukacije predlažu nagomilane stvari prenamijeniti, prodati ili pokloniti potrebitima, a drugo rješenje za građane Slatine i prigradskih naselja je reciklažno dvorište Radosavci, gdje se otpad preuzima bez naknade. Navedene su i vrste otpada koje se mogu predati te način razvrstavanja reciklabilnog otpada.

U drugom članku kompostiranje je opisano kao zatvoreni krug suradnje čovjeka i okoliša u kojemu svi profitiraju, a to je proces reciklaže biootpada kojim se dobiva kompost, ekološki najprihvatljivije organsko gnojivo. Autori navode da biootpad čini čak 40 posto kućnog otpada, a ako smanjimo količinu komunalnog otpada koji odlažemo u zelene kante, smanjujemo i račune za odvoz smeća, u isto vrijeme kompostiranjem dobivamo kvalitetno besplatno organsko gnojivo kojim ćemo obogatiti zemlju u vrtu ili travnjaku. Podsjećaju da će biljke u tako obogaćenoj zemlji biti otpornije na štetnike i bolesti, a hrana uzgojena bez upotrebe kemijskih sredstava ima bolju kakvoću i nema štetnih utjecaja na zdravlje.

U spremnik za kompostiranje stavljaju se u slojevima grančice, lišće, sijeno, drvenasti usitnjeni materijal (piljevina), zemlja i usitnjeni kuhinjski otpad, s tim što je potrebno svaki sloj kuhinjskog otpada pokriti slojem lišća, sijena, usitnjenih grančica, zemlje ili kompostom, što će pospješiti proces razgradnje.

Naveden je i niz savjeta za kompostiranje, od načina izrade i smještaja kompostera do osiguranja potrebnih uvjeta. P.Ž.

Petar Žarković
Možda ste propustili...

DANI FRANKOFONIJE U SŠ MARKA MARULIĆA

Upoznali francuski film, osmislili strip

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

Najčitanije iz rubrike