Osijek
TESTIRANJE NA INTOLERANCIJU NA HRANU

Sve više ljudi alergično je na neku namirnicu
Objavljeno 8. kolovoza, 2020.
Na testiranje se javljaju pacijenti s nejasnim dijagnozama, probavnim smetnjama, kožnim problemima i alergijama

Prema službenim podacima u Kliničkom bolničkom centru u Osijeku putem alergološke službe kliničkog odjela za Kliničku imunologiju i alergologiju evidentirano je oko 6500 osoba s alergijskim tegobama. Uglavnom se radi o smetnjama vezanim za gornje dišne putove izazvane preosjetljivošću na inhalacione alergene, i to najčešće na kućnu prašinu i grinje, a potom na pelud, poglavito ambroziju (gotovo 40 posto oboljelih).

Dio je alergičan i na pojedine lijekove i ubode kukaca, a sve je veći i broj osoba alergičnih na nutritivne alergene kojima su izloženi kroz hranu. Alergene tvari u hrani uvijek su bjelančevine. Iako je poznato više od 200 nutritivnih alergena, većinu alergijskih reakcija (više od 90 posto) izaziva sljedećih osam namirnica: kravlje mlijeko, jaja, kikiriki, pšenično brašno, soja, orašasti plodovi, riba i školjke. Pri tome je kravlje mlijeko najčešći alergen i odgovorno je za većinu alergija u dojenačkoj dobi. Do dobi od pet godina više od 90 posto ovih alergija izgubi se. Glavni alergen u odraslih su školjke, odnosno plodovi mora, zatim kikiriki, orašasto voće i riba. Prava alergijska reakcija pojavljuje se u vrlo kratkom vremenu i posredovana je IgE protutijelima i očituje se crvenilom, osipom, gušenjem.

No, osim jakih i alergijskih reakcija sve se više govori i o klasičnoj intoleranciji na određene namirnice što je nešto drugačije. Razvija se na hranu koju jedemo kroz duži period, pomalo se stvaraju IgG protutijela i odlažu se kao cirkulirajući imunokompleksi antigen-antitijelo izazivajući širok spektar slabijih ili jačih smetnji. Intolerantni možemo biti na bilo koju namirnicu koju jedemo, a zbog sličnosti pojedinih namirnica najčešće je u pitanju veći broj. I dok se u KBC-u Osijek još ne rade testovi intolerancije na hranu, ovu mogućnost jedini na ovom području nedavno su uveli u Ustanovi za zdravstvenu skrb dr. Špiranović, koji testiranje obavlja u suradnji sa splitskim laboratorijem.

- Test intolerancije na hranu obuhvaća kvantitativno mjerenje IgG protutijela u našem organizmu. Što se tiče samog testiranja uzima se uzorak krvi. Postoji mnogo testiranja intolerancije koji se baziraju na biopotencijalima, analizi kose, kapi krvi, anketnim upitnicima, a ovdje se radi o jedinoj priznatoj medicinskoj metodi, odnosno određuje se točan broj dugotrajnih IgG protutijela na određenu namirnicu. Za testiranje je jedino potrebno biti natašte, ne mora se prekidati nikakva terapija, a testiranje traje svega 15-ak minuta. Rezultati se dobiju na način na koji pacijent odredi u roku od tjedan dana s interpretacijom, preporukom što jesti što izbjegavati, s receptima za jela koja su preporučena, a pacijenta kontaktira i nutricionist te se dogovore o planu prehrane. Što se tiče postupaka poslije testiranja provodi se eliminacijska dijeta, a ako je riječ o važnim namirnicama, poput mliječnih proizvoda ili primjerice mesa. Dijeta se dogovara s nutricionistom te se pazi na nutritivni unos - objašnjava dr. Anamaria Špiranović.

Testiranje je preporučeno prije svega osobama s raznim zdravstvenim problemima. - Obično se javljaju pacijenti s nejasnim dijagnozama, dugotrajnim probavnim smetnjama, kožnim problemima, problemima s alergijama, dišnim sustavom, kronično bolesne osobe, a često i osobe koje se žele zdravije hraniti, brinuti o svom zdravlju, razni sportaši. Simptomi koji se mogu javljati kao produkt intolerancije na hranu stvarno su široki, kao što sam rekla najčešće je riječ o probavnim smetnjama, ali imali smo pacijente i s dišnim i kožnim problemima. Pretraga je još relativno nova kod nas, no primijetili smo da se javlja sve više ljudi, a testirati se mogu i mala djeca - naglašava dr. Špiranović.

Nefreteta Z. Eberhard
Simptomi intolerancije mogu biti brojni
Simptomi izazvani intolerancijom na hranu koju jedemo su razni: gastrointestinalni (grčevi u trbuhu, vrijedovi u usnoj šupljini, mučnina, porast tjelesne težine, vjetrovi, proljev, zatvor i sindrom iritabilnog crijeva), dermatološki (osip, svrbež, urtikarija, angioedem, dermatitis, ekcem, psorijaza, akne), respiratorni (otok nosne sluznice, rinitis, sinusitis, nadražaj ždrijela, astma, suhi kašalj), neurološki (glavobolja, migrena, vrtoglavica, omaglica), psihološki (gubitak motivacije, tjeskoba, letargija, depresija, umor, hiperaktivnost kod djece), drugi (artritis, fibromijalgija, otečeni zglobovi…).
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

Najčitanije iz rubrike