Regija
U DONJEM MIHOLJCU

Prvi put su osigurali sredstva za potpore mladim obiteljima
Objavljeno 4. kolovoza, 2020.
Mlade obitelji mogu dobiti potporu od 20.000 do 40.000 kuna te još 7000 kuna za priključak
DONJI MIHOLJAC

Grad Donji Miholjac prvi je put u svom proračunu osigurao sredstva za potpore mladim obiteljima za rješavanje stambenog pitanja.

Mlade obitelji imaju mogućnost dobiti potporu u iznosu od 40.000 kuna za kupnju građevinskog zemljišta ili stambenog objekta te gradnju obiteljske kuće. Potpore do 20.000 kuna daju se za poboljšanje kvalitete stanovanja ulaganjem u rekonstrukciju obiteljskih kuća ili stanova. Osim toga, potpore do 7000 kuna daju se za plaćanje dijela financijskih sredstava za priključak na vodovodnu, plinsku i električnu mrežu. Obitelji koje ostvare pravo na potporu moraju ostati prijavljene na adresi za koju su dobili potporu sljedećih deset godina.

Pravo na potpore moguće je ostvariti tijekom cijele godine ili do iskorištenja sredstava planiranih u proračunskoj godini. Postupak za dodjelu potpore mladim obiteljima pokrenut će se objavljivanjem Javnog poziva za dostavu prijava koji će provesti Upravni odjel za komunalne, gospodarske, društvene djelatnosti i stručne poslove, a razmatra Povjerenstvo koje imenuje Gradsko vijeće, koje je donijelo Program mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih osoba.

Ovim Programom Grad Donji Miholjac namjerava pomoći mladim obiteljima u rješavanju stambene problematike koja je jedan od najvećih problema, ali i radi sprječavanja sve većeg raseljevanja za boljim uvjetima života.

– Imajući u vidu sve veće migracije s područja Donjeg Miholjca, kao osnovni cilj i prioritet budućeg razvoja, nameće se zadržavanje postojećih i privlačenje novih stanovnika. No za realizaciju tog cilja potrebno je omogućiti i izgradnju stambenog fonda kao i drugih javnih građevina koje prate opće potrebe stanovnika i stanovanje. Razvoj naselja i količina površina za njihov nesmetan razvoj na prostoru Grada vrlo su povoljni. Ne postoje prostorna ograničenja koja bi usporavala ili ograničavala njihov razvoj jer je planskom dokumentacijom osigurano dovoljno prostora za smještaj i razvoj naselja – ističe predsjednik Gradskog vijeća Josip Lukačević. Za potpore je u ovogodišnjem gradskom proračunu osigurano 500.000 kuna.

Potporu mogu dobiti obitelji iz kojih prijavitelj ili njegov bračni partner nisu navršili 40 godina života prije objavljivanja javnog poziva te da obitelj rješava svoje stambeno pitanje prvi put. Korisnici potpora moraju imati prebivalište na području Donjeg Miholjca i ne smiju imati nepodmirene obveze prema Gradu.

Snježana Fridl
Koji su uvjeti za dobivanje potpore
Prema odredbama Programa mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih osoba, korisnik koji ostvari potporu za kupnju građevnog zemljišta dužan je u roku od dvije godine od primitka novčanih sredstva prijaviti sebe i članove obitelji na adresi kupljene nekretnine, a to vrijedi i za korisnika potpore za gradnju stambenog objekta. Korisniku kojem će Grad sufinancirati kupnju stambenog objekta dužan je sebe i članove obitelji prijaviti na adresi kupljene kuće ili stana u roku od tri mjeseca od zaključenja kupoprodajnog ugovora. Od prijave adrese dužan je u razdoblju od deset godina, svake godine, od 1. prosinca do 31. prosinca, dostaviti dokaz o prebivalištu nadležnom Upravnom odjelu Grada Donjeg Miholjca.
Možda ste propustili...

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

AUSTRALSKA DOBRA PRAKSA

Edukacija: Briga o starijim osobama

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

Najčitanije iz rubrike