Regija
OBNOVLJENA ZGRADA CK-A

Potrošnja energije za 50 posto manja
Objavljeno 26. lipnja, 2020.
Vrijednost projekta iznosi 626.511,30 kuna, a nepovratna EU sredstva su 395.878,51 kuna
ŽUPANJA - Gradonačelnik Davor Miličević u petak je simboličnim rezanjem vrpce otvorio energetski obnovljenu zgradu Gradskog društva Crvenog križa Županja. Obnova, koja će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje/hlađenje od najmanje pedeset posto na godišnjoj razini, obavljena je u sklopu projekta vrijednog 626.511,30 kuna, od čega nepovratna sredstva EU-a iznose 395.878,51 kunu.Ured za udruge Vlade RH za projekt je odobrio 91.403,12 kuna, čime je vlastiti udjel sufinanciranja znatno smanjen. Miličević je pohvalio iznimno dobru suradnju Grada s GD-om CK, naglasivši da je društvo vrlo aktivno i uspješno u pripremi i provedbi brojnih projekata, s ciljem unaprjeđenja kvalitete života građana na području na kojemu djeluje. Nazočnima se prigodnim riječima obratila i predsjednica GD-a CK Županja, Terezija Nemetz. "Ponosna sam na naše društvo koje je u zadnjih sedam godina kroz različite vrste projekata ostvarilo prihode od preko 27 milijuna kuna. U potpisivanju je još nekoliko njih vrijednih preko 10 milijuna kuna, a kandidirali smo i nove projekte vrijedne približno 16 milijuna kuna", kazala je i zahvalila svima koji su tome pridonijeli. Određeni projekti Županjaca uvršteni su i u kataloge EU-a kao primjeri dobre prakse. Predsjednik CK-a Vukovarsko-srijemske županije dr. Mato Karalić ustvrdio je da se GD CK Županja, prema uspješnosti djelovanja i ostvarenim rezultatima, nalazi među prvih pet od ukupno 131 društava u Hrvatskoj. A sve to zahvaljujući i velikoj potpori lokalne zajednice i HCK-a. O provedenim aktivnostima i učinjenom u sklopu projekta "Energetska obnova zgrade GD CK-a Županja" na konferenciji na novinare izvijestio je voditelj projekta Mihajlo Nadj iz društva Eko-sustav, koje je pružilo tehničku pomoć.

Energetska obnova pridonijela je smanjenju režijskih troškova i troškova održavanja, poboljšanju toplinske ugodnosti i samog stanja zgrade i osiguranju radnih mjesta tijekom izvođenja radova.

Marija Lešić Omerović
TOPLINSKA ZAŠTITA
Obnovom su povećani toplinska zaštita krova, stropa i vanjskoga zida, ugrađeni su nova stolarija i novi visokoučinkoviti sustav grijanja i uvedeno je hlađenje novim sustavom, unutarnja rasvjeta zamijenjena je učinkovitijom, uveden je sustav daljinskog očitanja potrošnje energije i vode... Projekt je počeo 16. studenoga 2018., s predviđenim trajanjem od 24 mjeseca.
Najčitanije iz rubrike