Regija
25 GODINA ČUVARI TRADICIJSKE KULTURE

KUD Crkvari imat će monografiju
Objavljeno 23. lipnja, 2020.
CRKVARI - Kulturno-umjetničko društvo Crkvari iz malog orahovačkog prigradskog naselja prema mnogočemu je osebujno i zanimljivo, a ove godine slavi 25 godina postojanja. U sklopu očuvanja kulturne baštine svoga kraja društvo stvara niz manifestacija, promovira Crkvare i Orahovicu diljem Hrvatske i Europe, i snima dokumentarne filmove o narodnim običajima. Kako bi sve ono što je krasilo ovo društvo kroz proteklih 25 godina bilo na jednom mjestu, tajnik društva Ivan Grgurić, u sklopu obilježavanja ove vrijedne obljetnice, izrađuje monografiju.


- Naše društvo definitivno je nositelj tradicijske kulture svog okruženja. Predstavili smo se u stotinjak gradova i mjesta Lijepe Naše te u devet europskih zemalja. Organizatori smo dviju velikih manifestacija: Crkvaračkog prela, koje je postalo zaštitni znak Orahovice te Dana svetog Lovre, zaštitnika Crkvara, koji nosi radni naziv "Stara jela za novo doba", gdje prikazujemo danas zaboravljena stara slavonska jela. Rad našeg društva evidentiran je u bogatom pismohranu koji se redovito vodi, a članovi posjeduju velik broj fotografija, zapisa i podataka, i zato smo imali jednu odličnu osnovu sve to sažeti na jednom mjestu. Tako je rođena ideja da napravimo ovu knjigu koja počinje jednom, recimo to tako, osobnom kartom Crkvara, od povijesti, zemljopisnog položaja, stanovništva, pa do gospodarstva, a u nastavku kreće priča o radu društva uz zanimljiv niz podataka, primjerice kako je u svojim počecima radilo kao sekcija DVD-a Crkvari, koje je tako bilo jedino vatrogasno društvo u Hrvatskoj koje je imalo ovakvu sekciju. Kao samostalno društvo osnovani smo 1995. Treba reći da su davno prije folklor i čuvanje narodnih običaja u Crkvarima živjeli punim plućima, a osnivanje KUD-a odličan je pečat cijele te povijesne priče - kaže autor knjige, rođeni Crkvarčanin Ivan Grgurić, Za posljednje stranice knjige Grgurić je izradio mali rječnik crkvaračkih riječi.
- Bogatstvo našeg hrvatskog jezika je u tome što gotovo svaki kraj ima svoje narječje ili izričaj, pa tako i naše malo mjesto. Prvo sam izrađujući knjigu upotrijebio nekoliko tih riječi kroz tekstove, pa sam odlučio u fusnoti pojasniti o čemu je riječ, no onda sam došao na ideju kako bi bilo odlično sastaviti jedan mali crkvarački rječnik koji bi podsjetio starije na sve te riječi, a one mlađe naučio kako su njihove bake i djedovi govorili - zaključio je Grgurić. V.G.
Najčitanije iz rubrike