Osijek
U POSJETU VRTIĆU "JABUKA", U KOJI SE VRATILA VEĆINA MALIŠANA

Super mi je u vrtiću, tu su moji prijatelji!
Objavljeno 6. lipnja, 2020.
Djeca su opet u svojim matičnim skupinama i vrtićki se život polako vraća u normalu

Vesela cika, graja, miris čaja i zveckanje priborom za jelo atmosfera je koju smo zatekli prilikom posjeta osječkom gradskom vrtiću "Jabuka". Ne bi ona bila neobična da još prije samo dva-tri tjedna ovdje nije vladala gotovo pa tišina. Veliki povratak djece u vrtiće nakon mjeseci izolacije drži osmijehe na licu svih odgojiteljica i tehničkog osoblja, jer bez njih, kažu, "Jabuka" je bila samo obična zgrada.


Trenutno u podcentar "Jabuka" redovito dolazi osamdesetak mališana od ukupno upisanih 125 vrtićaraca i jasličara. Roditelji i dalje ne ulaze u objekt, provodi se redovita dezinfekcija, nešto je drukčiji protokol kada su u pitanju obroci i puno se govori o higijeni. No, ako se to ostavi po strani, vrtićki je život vrlo sličan uobičajenome.


- Trudimo se preporučene mjere održavati koliko je to moguće. I inače se u vrtiću puno govori o važnosti održavanja higijene, ali sada tomu još dodatno pridajemo važnost. Djeca su ponovno u svojim matičnim skupinama i sve se polako vraća u normalu koliko je to moguće. No još uvijek ne jedu svi zajedno u blagovaonici. Jasličari i mlađa vrtićka skupina dobivaju svoje obroke u sobama, a starije skupine u blagovaonicu dolaze s vremenskim razmakom dovoljnim za prozračivanje. Također, trudimo se da su djeca što više na otvorenome. Odmah nakon prve jutarnje voćne užine izlazimo, imamo na raspolaganju naše dvorište i park odmah pokraj vrtića. Imali smo i sreću da su nas ovoga tjedna posjetili glumci iz Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića koji su na otvorenom pred djecom izveli predstavu "Jednozubi gusar". Mališanima je to bila prava atrakcija. I inače kazališne predstave gostuju u našem vrtiću i djeca to vole, no sada ih dugo nije bilo, pa su mališani bili jako veseli i uzbuđeni. Poredali smo im stolice na terasi, a predstava je izvedena na travnjaku između igrala. Nešto drukčije nego inače, ali uistinu smo uživali", kaže voditeljica vrtića "Jabuka" Kristina Gunjević.


Predstava, a još više povratak u vrtić svidjeli su se i maloj kovrčavici Ani iz najmlađe vrtićke skupine, koju smo zatekli s prijateljima i njezinom "tetom" na dječjem igralištu.


- Imam već tri godine, super mi je u vrtiću, tu su moji prijatelji! - dovikuje Ana odgovarajući na naše pitanje o povratku u "Jabuku" i u toj rečenici sažima sve ono što struka poručuje roditeljima posljednjih tjedana od kada je krenulo popuštanje mjera. Djeca trebaju drugu djecu, socijalizacija i vršnjački kontakt neprocjenjiv su alat u rastu i razvoju djece jasličke i vrtićke dobi.


Poručila je to i ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek, Marija Štambuk Čabaj, koju smo također susreli u posjetu ovome podcentru.
- Drago nam je što se sve više djece vraća u gradske vrtiće i što roditelji imaju povjerenje u naš sustav. Potvrđuje to podatak da su se na razini Dječjeg vrtića Osijek ovaj tjedan u vrtiće vratila 1862 djeteta, čak i više nego što su roditelji najavili u anketama koje su provele naše odgojiteljice. Vrtići su sigurni, djeca koja su se vratila su sretna i zbrinuta, odgojiteljice daju sve od sebe, straha nema - poručuje ravnateljica.

Ivana Solar
1862 MALIŠANA
Da je socijalizacija djece vrtićke dobi važna poručila je i ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek, Marija Štambuk Čabaj koju smo također zatekli u posjetu ovome podcentru. “U ovome tjednu na razini Dječjeg vrtića Osijek u sve naše objekte vratilo se 1862 djece, i više nego smo prema anketama očekivali. Vrtići su sigurni, straha nema, pozivamo roditelje da dovedu djecu”, rekla je Štambuk Čabaj
Za izolacije u vrtićima samo 20 mališana
Podsjetimo, svi vrtići u sustavu Dječjeg vrtića Osijek u vrijeme preporučene opće izolacije zbog koronavirusa bili su kontinuirano otvoreni za djecu čiji su roditelji imali radnu obvezu, a njihov je broj od 16. ožujka do 4. svibnja varirao oko 20 na razini cijele ustanove, da bi već u prvom tjednu svibnja porastao na 65, a od 11. svibnja do 1. lipnja svakim se danom sve više povećavao. Upisane djece u redovne programe Dječjeg vrtića Osijek u aktualnoj pedagoškoj godini gotovo je 3000.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike