Regija
MEĐUNARODNI DAN OBITELJI S VATROGASCIMA

Mnogi su pobliže upoznali humano zanimanje vatrogasaca
Objavljeno 17. svibnja, 2020.

SLATINA

Međunarodni dan obitelji brojne su obitelji u petak provele sa slatinskim vatrogascima. Vatrogasna zajednica Virovitičko-podravske županije, naime, organizirala je Dan otvorenih vrata vatrogasaca i pozvala je roditelje da sa svojom djecom dođu u prostore slatinske Javne vatrogasne postrojbe, gdje je za njih pripremljen raznovrstni program.
Mame, tate i njihova djeca u dobi od šest mjeseci do 18 godina mogli su sudjelovati u različitim aktivnostima i tako se pobliže upoznati s humanim zanimanjem vatrogasca. Tijekom cijeloga dana dežurni su vatrogasci pomagali djeci da bezopasno skaču na veliki i zrakom dobro napunjen uskočni jastuk, da pretražuju prostor ispunjen umjetnim dimom i tako u uvjetima smanjene vidljivosti pronađu medu koji je predstavljao unesrećenu osobu, ili su ih u košarama podizali vatrogasnim ljestvama kako bi s visine od 30 metara vidjeli središte grada.  
Djeca su ručnim aparatima gasila požar, mlazom vode iz vatrogasnog aparata gađali su postavljene plastične boce, a mala djeca vozila su se u vatrogasnim kolicima koja je gurao dabar Virko, maskota virovitičko-podravskih vatrogasaca. Mnogi su isprobali kako je to voziti se u „pravom“ kanaderu, maketi vatrogasnog aviona koji je na učvršćenoj sajli „letio“ stotinjak metara.
Sudionici događaja bili su i članovi jednoga od dva K9 tima u postrojbama Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije, vatrogasac vodič Dario Čordaš i njegov potražni pas, njemačka ovčarka Zita. Oni su već odradili nekoliko treninga i edukacija.

– Dobro napredujemo, ali posljednja dva mjeseca nismo mogli mnogo raditi zbog situacije s koronavirusom. Očekujemo novi poziv iz Šapjana u Primorsko-goranskoj županiji kako bismo nastavili s obukom. Kad položimo sedam ispita i kad potražni pas nađe do četiri izgubljene osobe u 20 minuta, slijedi licenciranje K9 tima, ispričao je Čordaš dok je Zita strpljivo podnosila sve što se oko nje događalo. 

Sve aktivnosti održane su u skladu s preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite koje su još uvijek na snazi pa se vodila briga o socijalnoj distanci, dezinfekciji ruku i zaštiti lica. Na ulazu u prostor Javne vatrogasne postrojbe Slatina svakom je posjetitelju izmjerena temperatura specijalnom termokamerom JVP-a, obavljena je dezinfekcija ruku te su dijeljene zaštitne maske i rukavice. Sudjelovanje u svim tim aktivnostima bilo je besplatno, a vatrogasci su svojim posjetiteljima pripremili sokove i grickalice.

– Na ovu našu aktivnost pozvali smo sve obitelji kako bi se, na neki način, nagradili što su bili disciplinirani sve ovo vrijeme krize izazvane epidemijom koronavirusa, te ostali doma kada je to bilo potrebno. Cilj organiziranja Dana otvorenih vrata vatrogasaca je promicanje vatrogastva i približavanja javnosti svih naših aktivnosti koje radimo svakodnevno – rekla je županijska vatrogasna zapovjednica Mateja Fras Venus.

Petar Žarković

Možda ste propustili...

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

Najčitanije iz rubrike