Osijek
MJERE U BILJU

Općina se odriče 800 tisuća kuna
Objavljeno 8. travnja, 2020.
Općina Bilje usvojila je prijedlog načelnika o mjerama za smanjenje ekonomskih šteta nastalih zbog pandemije COVID-19. Na Općinskom su vijeću usvojene mjere vrijedne više od 800 tisuća kuna.

- Donošenjem ove odluke praktički se odričemo prihoda Općine u korist poduzetnika i građana kako bi lakše prebrodili ovu nepriliku. Napominjem, odlukom Vlade RH o odgodi plaćanja poreza na dohodak, a time i prireza, koji su najvećim dijelom prihod jedinica lokalne samouprave, Općina Bilje već sudjeluje i daje znatan doprinos u olakšavanju prevladavanja negativnih ekonomskih posljedica pandemije. Mjere koje će Općina provoditi obuhvaćaju oslobađanje od plaćanja zakupnine poduzetnika koji obavljaju djelatnost u poslovnim prostorima u vlasništvu Općine Bilje za trajanja zabrane rada minimalno tri mjeseca. Također, ne plaća se ni naknada za zakup javnih površina u razdoblju od tri mjeseca, a ne plaća se ni porez na korištenje javnih površina. Oslobađamo od plaćanja komunalne naknade u vrijeme trajanja zabrane rada sve gospodarske subjekte na koje se odnosi zabrana rada, a oslobađamo i kućanstva tri mjeseca od plaćanja komunalne naknade u svim slučajevima u kojima će mještani biti oslobođeni i obveze plaćanja naknade za uređenje voda, kao jedinstveni dio uplatnice koju mještani dobivaju za komunalnu naknadu - pojašnjava Željko Cickaj, općinski načelnik.

Nadalje, na tri se mjeseca obustavljaju mjere prisilne naplate potraživanja od mještana i poslovnih subjekata na temelju svih dugovanja Općini. Oslobađaju se od poreza na potrošnju ugostitelji koji su morali obustaviti rad, kao i iznajmljivači kreveta od plaćanja paušalnog poreza. Nastavlja se isplata plaće za nastavnike za produženi boravak u osnovnoj školi, roditelji se oslobađaju od plaćanja vrtića, dio sredstava planiranih za općinske manifestacije u 2020., kao i dio sredstava planiran za sufinanciranje projekata udruga u 2020., preusmjerit će se za pružanje izravnih pomoći ugostiteljima, iznajmljivačima smještaja i OPG-ovima. D. Pejić
Najčitanije iz rubrike