TvObzor
GEORGE CLOONEY

Karijera duga skoro četiri desetljeća jednog od najvećih holivudskih zavodnika
Objavljeno 13. ožujka, 2020.
Počeo je glumiti u reklamnim spotovima, a danas je jedan od naujtjecanijih glumaca u američkoj tvornici snova
Pripremio: Danijel MIKLIĆ

Posljednjih tjedana svjetski mediji mnogo pišu o Georgeu Clooneyju. Popularni američki glumac zainteresiran je za kupnju španjolskog nogometnog drugoligaša Malage. Švicarski brend Nespresso, čije je on zaštitno lice, optužen je za izrabljivanje djece, a sve se više piše i o bračnoj krizi sa suprugom Amal.

Ekonomski potencijal
Snimajući u Malagi seriju za Amazon, poduzetničko društvo predvođeno Clooneyjem uvidjelo je veliki ekonomski potencijal. Na nogometi klub Malagu gledaju kao na europsku inačicu Hollywooda, a i pristup potencijalnom poslu nekako djeluje bliži kamerama nego sportskim ambicijama. Premda jedno sigurno ne isključuje drugo, španjolski mediji pišu da potencijalni novi vlasnici žele od Malage napraviti klub u kojem bi 24 sata dnevno kamere snimale što se događa unutar klupskih prostorija, i to prenosile iz dana u dan. Iako filmska lica izraženu cijenu smatraju previsokom, zainteresiranih za takav program, ne sumnjamo, sigurno će biti, a posebice bude li sve popraćeno i dobrim rezultatima.

Nakon što je otkrivena poveznica između Nespressa i farmi na kojima se uzgaja kava, a na kojima rade djeca, 58-godišnji glumac obratio se javnosti.

- Odrastajući na farmi duhana, gdje sam kao 12-godišnjak povremeno radio, svjestan sam kompleksnog problema uzgoja i dječjeg rada. Zato sam se prije sedam godina pridružio Nespressovu Upravnom odboru održivosti u cilju da popravimo život uzgajivača - rekao je Clooney te dodao kako je bio iznenađen i tužan kada je pogledao dokumentarni film o izrabljivanju djece na farmama u Gvatemali, najvećem proizvođaču kave u Srednjoj Americi. Naime, djeca, od kojih neki mališani imaju tek osam godina, tamo rade osam sati na dan.

Prema pisanju magazina diljem svijeta, bračna kriza para Clooney ne prestaje. Posljednjih nekoliko tjedana jedan od najintrigantnijih holivudskih parova česta je meta medija, čija su nagađanja o njihovu razvodu sve glasnija. Najnovija je vijest da je George otišao od supruge Amal i njihova doma u Engleskoj i odletio u Los Angeles kako bi odvojio vrijeme za sebe. Također, u njihov je odnos upletena i treća osoba. Riječ je o njegovoj kolegici Juliji Roberts, s kojom je navodno pronašao utjehu. Podsjetimo, ni u bračnom životu Julije i njezina supruga Dannyja Modera, s kojim je od 2002. godine, ne cvjetaju ruže, tako da se o potencijalnim razvodima i novoj vezi sve više govori.

Glumac u sapunicama
Jedan od najvećih holivudskih zavodnika, rođen 1961. godine u Lexingtonu, u američkoj državi Kentcuky, kao dječak je sanjao o sasvim drugoj karijeri. Želio je postati najbolji igrač bejzbola, no nakon neuspjelog pokušaja da se pridruži Cincinnati Redsima, odlučio je napraviti rez - preselio se u Los Angeles i započeo svoju glumačku karijeru. Počeo je glumiti u reklamnim spotovima, a poslije je potpisao ugovor za studio Warner Bros, koji mu je omogućio siguran posao sporednog glumca u televizijskim serijalima poput "The Facts of Life", "Roseanne", "Sisters", sve do uloge doktora Rossa u popularnom medicinskom serijalu "Hitna služba", kada je postao izrazito privlačan ženama, ali i zatrpan scenarijima i filmskim ponudama. Neke od njegovih zapaženijih filmskih uloga one su u filmovima "From Dusk Till Dawn" (1996.), "O Brother, Where Art Thou?" (2000.), "Ocean’s Eleven" (2001.), "Syriana" (2005.) i "Gravity" (2013.). Od brojnih nagrada koje je osvojio tijekom dosadašnje glumačke karijere, najznačajniji je Oscar za najbolju sporednu ulogu u političkom trileru "Syriana" iz 2005. godine.

Danijel Miklić
OSOBNA ISKAZNICA
IME I PREZIME:

George Timothy Clooney

DATUM ROĐENJA:

6. svibnja 1961.

MJESTO ROĐENJA:

Lexington, Kentucky

LJUBAV:

supruga Amal

DJECA:

kći Ella i sin Alexander
Najčitanije iz rubrike