Regija
VINKOVCI ULAŽU U PODUZETNIŠTVO

Za poticanje poduzetnika osigurano 2,5 milijuna kn
Objavljeno 29. veljače, 2020.
U lanjskom ciklusu nepovratnu potporu dobilo 45 poduzetnika, od kojih su 22 žene
VINKOVCI - Kao što su i najavljivali iz gradskog Odjela za gospodarstvo, i za ovu je godinu osmišljen Program poticanja poduzetništva na području Vinkovaca.Prošle je godine kroz ovaj program 51 vinkovački poduzetnik ukupno primio 1.153.000 kuna, a novim poduzetnicima koji su lani tek krenuli u poduzetničke vode, a takvih je 45, Grad je subvencionirao troškove otvaranja tvrtke u iznosu od približno 130 tisuća kuna. Programom za 2020. uvode se i četiri nove mjere. To su, kako je istaknuo Hrvoje Niče, pročelnik za gospodarstvo, subvencija priključka na komunalno-vodne građevine postojećim poduzetnicima, subvencija kamata kredita i zajmova za poduzetnike, promocija gospodarstva te infrastrukturna i logistička potpora mikro i malim poduzetnicima kroz Poduzetnički inkubator. Uz ove četiri nove mjere, od ranije postoje mjere ulaganja u tehnologiju i ljudske potencijale i za nove poduzetnike. U prošlogodišnjem ciklusu nepovratnu je potporu dobilo 45 poduzetnika.

- Ako znamo da smo godinu dana ranije, 2018., imali 29 prijava, a dvije godine ranije 30 prijava, vidimo kako imamo značajan porast korisnika mjere odnosno novih poduzetnika ili obrtnika u gradu. To nas raduje, posebice stoga što su se prema programu za 2019. prijaviti mogli samo oni kojima je otvorena tvrtka ili obrt osnovni, a ne dodatni izvor prihoda te imaju minimalno jednu zaposlenu ili samozaposlenu osobu. Imamo različitu strukturu poslovnih subjekata, zadovoljni smo udjelom proizvodnih zanimanja, a posebno smo zadovoljni činjenicom da su od prijavljenih tvrtki ili obrta čak 22 osnovale žene. Gledajući sve to, možemo reći kako je ova mjera pala na plodno tlo - kaže Niče o prošlogodinjoj provedbi mjera poticanja poduzetništva.

Za program poticanja poduzetništva u 2020. zasad je u gradskom proračunu osigurano ukupno 2,5 milijuna kuna uz mogućnost da se taj iznos tijekom godine i poveća sukladno rastu gospodarstva, a za to su šanse velike jer podaci govore o stalnom rastu vinkovačkog gospodarstva.

Miroslav Flego
Poduzetnici povećavaju prihode Županije
Prema podacima Fine, u Vinkovcima je oko 600 mikropoduzetnika i oni čine više od 86 posto ukupnog broja poduzetnika. Zapošljavaju oko 1800 radnika uz prosječnu plaću od 3400 kuna.

- Sukladno predloženim poticajnim mjerama, gradske vlasti pomoći će mikropoduzetnike s maksimalno 30.000 kuna za kupnju i nabavu imovine uz obvezu poduzetnika da zauzvrat povećaju brutoplaće zaposlenicima za 10 posto. Ovom mjerom želimo utjecati na povećanje plaća, ali i ulaganje u imovinu mikropoduzetnika - pojasnio je Hrvoje Niče, dodajući kako će Grad nastaviti i u ovoj godini provedbu mjere pomoći poduzetnicima početnicima, kojih je prema podacima Fine na području Vinkovaca 119. Prošlogodišnji proračun Županije povećan je za 12,8 milijuna kuna, a razlog je povećanje prihoda od poreza na dohodak za 5,3 milijuna kuna zbog otvaranja novih tvrtki i novih radnih mjesta.
Možda ste propustili...

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

DANI FRANKOFONIJE U SŠ MARKA MARULIĆA

Upoznali francuski film, osmislili strip

Najčitanije iz rubrike