Osijek
U POSLJEDNJI TRENUTAK

Prijava će poreza ipak biti moguća i u ponedjeljak
Objavljeno 29. veljače, 2020.
Porezna uprava i u ponedjeljak, 2. ožujka, radit će do 19 sati, do kada su moguće i e-prijave

Unatrag nekoliko godina većina građana, njih oko 600 tisuća na razini Hrvatske, ne mora odlaziti u Poreznu upravu kako bi predala godišnju prijavu na dohodak za prošlu godinu. Porezna uprava sama, u tzv. posebnom postupku, izračunava trebaju li nadoplatiti porez ili imaju pravo na njegov povrat.

Ipak, upozoravaju kako i dalje postoji nekoliko kategorija poreznih obveznika koji su obvezni sami podnijeti godišnju poreznu prijavu. Tu obvezu imaju građani koji ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti, kao što su obrtnici, pripadnici slobodnih zanimanja, oni u djelatnosti poljoprivrede i šumarstva i drugi obveznici koji dohodak utvrđuju na temelju poslovnih knjiga. Obvezu prijave poreza imaju i članovi posada brodova u međunarodnoj plovidbi.

Uobičajeno je da je posljednji dan prijave i posljednji dan veljače - no kako je to ovaj put subota, taj se rok prebacuje na prvi sljedeći radni dan.

Tako građani, odnosno porezni obveznici koji moraju podnijeti ovu prijavu poreza ili žele podnijeti zahtjev za priznavanje prava u posebnom postupku, to mogu učiniti u nadležnoj ispostavi Porezne uprave i u ponedjeljak, 2. ožujka, i to u produljenom radnom vremenu do 19 sati. U istom vremenskom okviru to mogu učiniti i preko sustava ePorezna.

Građani na koje se primjenjuje poseban postupak, ako žele iskoristiti prava propisana Zakonom o porezu na dohodak za 2019. godinu ili odustati od njih, mogu do ponedjeljka nadležnoj Poreznoj dostaviti obrazac za priznavanjem prava u posebnom postupku na obrascu ZPP-DOH. Njime dostavljaju podatke kojima Porezna uprava ne raspolaže, a na temelju kojih mogu ostvariti prava na uzdržavane članove uže obitelji i/ili djecu, stupanj i vrstu utvrđene invalidnosti, prebivalište na potpomognutom području prve skupine i području Grada Vukovara.

Dario Kuštro
Na mrežnoj stranici Porezne uprave dostupni su obrasci DOH​ i ZPP-DOH​​, kao i informativni kalkulator
RJEŠENJE U LIPNJU, POVRAT U KOLOVOZU
Za većinu se poreznih obveznika provodi posebni postupak utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak, a koji se na osnovu podataka o ostvarenom ukupnom godišnjem dohotku, kojima raspolaže Porezna uprava, provodi prema službenoj dužnosti. Riječ je o građanima, odnosno obveznicima poreza na dohodak od nesamostalnog rada (dohodak od plaće i mirovine) i obveznicima prema osnovi drugog dohotka za drugi dohodak koji se ne smatra konačnim. Oni će najkasnije do kraja lipnja dobiti privremena porezna rješenja, a isplata povrata poreza krenuti će u kolovozu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike