Osijek
DAN CIVILNE ZAŠTITE

Sustav zaštite od bilo kakve ugroze je bitan
Objavljeno 28. veljače, 2020.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana Civilne zaštite, Ravnateljstvo CZ-a i Osječko-baranjska županija organizirali su okrugli stol o klimatskim promjenama i izazovima za Civilnu zaštitu.

Načelnik županijskog Stožera CZ-a i dožupan osječko-baranjski Goran Ivanović kaže kako je koordinacija svih službi u situacijama bilo kakve ugroze jako važna.

- Koronavirus, koji se pojavio kao svjetski zdravstveni problem, nije zaobišao ni Hrvatsku. Ali bitno je reći da sustav u Hrvatskoj izvanredno funkcionira. Nacionalni stožer CZ-a, koji to dobro vodi uz Ministarstvo zdravstva, spušta sve na nižu razinu, Osječko-baranjska županija još nema ugroze od koronavirusa, ali je spremna. Održat ćemo sjednicu Stožera CZ-a da se upoznamo što je Nacionalni stožer raspisao, a mi moramo učiniti. Sada se vidi koliko je bitan taj sustav CZ-a i koliko ga je dobro imati - kazao je Lacković.

Osvrnuvši se na klimatske promjene, dožupan je kazao kako imamo dvije velike rijeke u neposrednoj blizini koje mogu napraviti problem kada je u pitanju poplava. Smatra da je Zoran Đuroković, dok je bio direktor HV-a u Osijeku, a sada kao generalni direktor Hrvatskih voda, doista napravio dobar sustav obrane od poplave. No, uz poplave, nepogode su i suše, a njih je puno teže riješiti u odnosu prema svemu drugome.

- To su izazovi novog vremena za koje moramo pronaći način kako se oduprijeti. Naravno, protiv prirode se ne može, tu su i požari, kao prijetnja i posljedica globalnog zagrijavanja ne samo u Australiji nego i u skandinavskim zemljama. Struka je tu jako bitna i važno je da razmijenimo iskustva. Razlog više da stožeri CZ-a u Županiji i u lokalnim samoupravama budu prioritet čelnika jedinica samouprave, jer do prirodne katastrofe moglo bi prije ili poslije doći, a ako za nju nismo spremni, teško da ćemo moći odgovoriti takvim izazovima - kaže dožupan.

Darko Pejić
SPREMNI NA IZAZOVE KLIMATSKE PROMJENE
Mario Spajić, zamjenik direktora Hrvatskih voda u Osijeku, istaknuo je kako je tema vrlo složena i opsežna, promjene klime nešto su o čemu se sve više priča. “Osjetimo promjene u odnosu prema prijašnjim razdobljima. Hrvatske vode spremne su odgovoriti na izazove klimatskih promjena. Kontinuirano se radi na tome. Sudjelujemo u jačanju međunarodne suradnje u obrani od poplava na velikim rijekama. Postoji projekt u kojemu se postavlja primarni cilj izrade kvalitetnog prognostičkog modela. Ključno je ustrojiti jednoobrazan način razmjene podataka”, kaže Spajić upozorivši kako su kao posljedica klimatskih promjena izraženi ekstremi.
Možda ste propustili...

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike