Osijek
RANO OTKRIVANJE SLABOVIDNOSTI

U našoj je županiji odziv na pregled vida u djece 59 %
Objavljeno 27. veljače, 2020.
Svi se poremećaji vida mogu liječiti u dječjoj dobi ako se dijagnosticiraju na vrijeme, do osme godine

Osječko-baranjska županija može se pohvaliti odzivom na besplatni pregled za rano otkrivanje slabovidnosti kod četverogodišnjaka u postotku od čak 59 posto. Rezultat je ovo koji pokazuje ipak nešto veću odgovornost roditelja na području naše županije, ako znamo da je odziv na razini cijele države 48,2 posto.

Kako zapravo izgleda pregled slabovidnosti kod četverogodišnjaka na Klinici za očne bolesti Kliničkog bolničkog centra Osijek ovih smo se dana i sami uvjerili, ali i ugodno iznenadili, s obzirom na to da je riječ o testiranju koje traje kraće od deset minuta i potpuno je prilagođeno dobi ovako male djece.

- ‘Skrining’ ovog tipa uveden je u Hrvatskoj prije nekoliko godina jer se nekim preliminarnim ispitivanjima utvrdilo da je u Hrvatskoj postotak djece sa slabovidnošću, odnosno funkcionalno slabijim vidim na jedno ili oba oka, nešto veći nego u prosjeku populacije na razini zapadnih država. Tako je tamo učestalost slabovidnosti od jedan do pet posto, ovisno o metodi ispitivanja. S druge strane, u nas iznosi više od osam posto! Velik je to postotak i ova jako dobra inicijativa krenula je iz Centra za dječju oftalmologiju u Kliničkoj bolnici ‘Sveti Duh’, koji je i referentni centar za dječju oftalmologiju, te Dječje sekcije oftalmološkog društva i Ministarstva zdravstva. Cilj je da se djeca s četiri godine obuhvate preventivnim pregledom, i to zato što se s četiri godine još može dobro liječiti slabovidnost. Kod pregleda prije polaska u školu možda je već malo kasno jer se slabovidnost onda teže i slabije liječi. Naime, slabovidnost je funkcionalna slabost vida jer mozak na oku koje ne stvara jasnu sliku ne uspijeva razviti neuralne veze. Te se veze najbolje stvaraju do pete ili šeste godine i ako se do tada ne stvore i mozak ne prisilili oko na gledanje, poslije je to teško liječiti. Smatra se da se do osme godine još može dobro intervenirati, ali nakon desete rezultati su jako slabi. Ako je uzrok dioptrija, ide se na korigiranje vida nošenjem odgovarajućih naočala, a ako je u pitanju škiljavost, potrebno je njezino liječenje. Sve to se kombinira nošenjem ‘flastera’. Time se zatvara bolje oko da bi se slabije treniralo, i tu je jako važna suradnja roditelja, koji ne smiju popustiti djetetu koje će nerado nositi takve naočale - objašnjava dr. med. Tomislav Mušac, specijalist oftalmologije i subspecijalist dječje oftalmologije i strabologije.

U KBC-u Osijek još jednom napominju kako je iznimno važno prepoznati razloge za odziv na ovaj pregled.

- U slučaju da dijete ostane slabovidno na jedno ili oba oka, poslije će imati problema pri izboru zanimanja, a da ne govorimo ako imamo slabovidnost jednog oka, te tijekom života strada drugo oko, dobijemo osobu koja je invalid. Pregled je vrlo jednostavan, a ‘skrining’ jasnoće vida radi se s pomoću Lea simbola, koji su priloženi na letku koji roditelji dobiju. Bitno je da se prije dolaska na pregled uputi dijete u simbole koje će morati prepoznati, a riječ je krugu, kocki, kućici i jabuci ili srcu. Nikakvog čekanja nema jer vam je termin naveden na minutu u pozivnom pismu, a pregled je vrlo lagan i bez stresa. Za sada nemamo službene rezultate i statistiku slabovidnosti kod djece koja su već prošla ove preglede, ali naša je osobna procjena da je slabovidnost negdje na razini oko pet do šest posto - kaže dr. Mušac.

Nefreteta Z. Eberhard
U Hrvatskoj 200.000 slabovidnih
Procjenjuje se da je prevalencija ambliopije u svijetu oko 5 % i da danas u Republici Hrvatskoj živi najmanje 200.000 slabovidnih osoba. Smatra se da je probir testiranjem vidne oštrine četverogodišnjaka najpouzdaniji za otkrivanje slabovidnosti, s obzirom na to da se tim jednostavnim testom može otkriti i do 97 % svih anomalija oka. Ministarstvo zdravlja 1. lipnja 2015. godine donijelo je odluku kojom probir na ambliopiju postaje dostupan svoj četverogodišnjoj djeci.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike