Osijek
ZAKUP LJETNIH TERASA

Plaćanje prema zoni i ovisno o dobu godine
Objavljeno 26. veljače, 2020.
Ako se više zakupaca javi za istu površinu - uzima se u obzir redoslijed zaprimanja zamolbe

Do 10. ožujka otvorena je javna rasprava o prijedlogu Pravilnika o zakupu površina javne namjene, dakle gradskih površina koje se mogu dati u zakup za različite namjene. Predlagatelj, Grad Osijek, predvidio je da se slobodne javne površine mogu ponuditi u svrhu deset različitih namjena, primjerice postavljanja kioska, pokretnih panoa, za prodaju borova i sezonskog voća, pa i postavljanje pokretnih prodavača bez stalnog prodajnog mjesta. Ovim se pravilnikom reguliraju i aktivnosti koje korisnicima ne donose zaradu, nego su to situacije u kojima se javna površina želi iskoristiti za odlaganje građevinskog materijala, ili postavljanje građevinskih skela...

Dakako, najzanimljivije je ono poglavlje kojim se nastoji urediti postavljanje terasa za pružanje ugostiteljskih usluga. Zakup površine za ovu namjenu može se odobriti i neposrednom nagodbom. Zainteresirana stranka podnosi zamolbu Gradu Osijeku za privremeno korištenje i zakup u pisanom obliku najranije 30, a najkasnije 15 dana prije početka korištenja. Ovo je važno, jer ako se dvoje ili više zakupaca javi za istu površinu, ona se dodjeljuje prema redoslijedu zaprimanja zamolbe u gradskoj pisarnici.

Zainteresirana stranka, jasno, ne smije imati duga prema Gradu Osijeku i njegovim trgovačkim društvima, mora imati otvoren žiroračun koji nije bio u blokadi u posljednjih šest mjeseci, a ako jest, ne duže od 30 dana.

Što se tiče cijena zakupa, ona ovisi o gradskim zonama i sezonalnosti. Dvije su tarife - u sezoni koja počinje 1. travnja i traje do kraja listopada, za terasu u I. gradskoj zoni cijena najma iznosi 25 kuna po četvornom metru mjesečno, u ostalim mjesecima 13 kuna. U drugoj je zoni mjesečni zakup 20, odnosno 12 kuna, a u trećoj deset, odnosno osam kuna.

Zakup se može unaprijed platiti, tada zakupac nije u obvezi dostaviti instrument osiguranja plaćanja (bjanko zadužnicu). Ako se površina javne namjene, pa tako i terasa ugostiteljskog koristi u trajanju kraćem od dva mjeseca, zakupnina se plaća prije postavljanja opreme, i to odmah po potpisu ugovora. Za zakup duži od dva mjeseca - ako nije plaćeno unaprijed, ostavlja se bjanko zadužnica.

Zainteresiranima za sudjelovanje u raspravi dostupan je obrazac (mrežne stanice Grada Osijeka/Savjetovanje s javnošću), putem kojeg mogu dati svoje primjedbe i prijedloge. Po završetku savjetovanja sve pristigle primjedbe/prijedlozi bit će javno dostupni na mrežnoj stranici Grada Osijeka osijek.hr.

Dario Kuštro
rokovi
RASPRAVA TRAJE DO 10. OŽUJKA
U GABARITIMA ZATVORENOG OBJEKTA
Postavljanje terase može se odobriti samo ispred zatvorenog dijela kafića/restorana, u pravilu u gabaritima objekta, terasa ne smije spriječiti ili onemogućiti korištenje postavljanje komunalne opreme, ne smije zaklanjati postavljenu prometnu signalizaciju i spomenike. Ako je terasa uz prometnicu, ona mora biti odijeljena montažnom ogradom ili žardinijerama. Zakup terase kafića daje se u najam na određeno vrijeme do jedne godine. Grad Osijek kao zakupodavac može jednostrano otkazati ugovor ako zakupnik ne plati zakupninu dva mjeseca, ili ne izvršava obveze preuzete ugovorom. Naravno, tu je i stavka da se iznajmljeno zemljište ne smije davati u podzakup.
Možda ste propustili...

OPREMANJE ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

Pomozite osječkoj OŠ Svete Ane

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike