Regija
SUKOB VEĆINE I OPORBE NA GRADSKOM VIJEĆU

I Vinkovci odbili nagodbu s Austrijancima za ZOIS, traženo im 20 milijuna kn
Objavljeno 25. veljače, 2020.
VINKOVCI - Gradsko vijeće Vinkovaca većinom je glasova odlučilo da se ne prihvati nagodba o međusobnim pravima i obvezama između Grada Vinkovaca, kao jednog od osnivača Javne ustanove za zbrinjavanje komunalnog otpada ZOIS, i trgovačkih društava Saubermacher Diensteistungs AG i Strabag AG, oba iz Austrije. Sanja Čuljak, pročelnica Službe za pravne poslove, izvijestila je detaljno vijećnike o zbivanjima u vezi sa ZOIS-om i predložila da Vinkovci ne prihvate prijedlog mirnog rješenja i nagodbe s dvama austrijskim trgovačkim društvima, koji od gradova osnivača - Osijeka, Vinkovaca, Vukovara, Županje i Belog Manastira - traže 11,3 milijuna eura ili 84 milijuna kuna, "a čime bi se okončali svi sporovi vezani za pravne poslove koji su od 2003. do 2009. sklopljeni s JU ZOIS, kao i tražbine nastale u tim sporovima“, a Austrijanci bi se odrekli svih kamata od 2012. i predlažu obročno plaćanje na rok od tri godine uz komercijalnu kamatu.Vinkovci bi, prema prijedlogu nagodbe, sukladno omjeru osnivača ZOIS-a, morali platiti 20 milijuna kuna. Davor Benić (SDP) protiv je odbijanja nagodbe jer, kaže, dug je 28 milijuna, a nagodbom bi trebali platiti 20 milijuna, pa upozorava da će na kraju Grad platiti i kamate te da će konačni iznos biti i 30 milijuna kuna.

- Teško će se gradski proračun nositi s tim iznosom jer je opterećen s 5,6 milijuna koje mora platiti na Barutanu, jer Grad nije pristao na nagodbu od 600.000 kuna, i s 12 milijuna manjka Cibalije - rekao je Benić, a s njim se složio i Darko Posarić, nazavisni vijećnik.

- Sve to oko regionalnog odlagališta ZOIS-a politička je igra u koju su Vinkovci uvučeni. Grad će morati platiti 20 ili koliko milijuna i to će se nepovoljno odraziti na buduće gradske projekte. Podsjećam da je prije 15 ili više godina bilo aktualno odlagalište kod Novih Jankovaca na idealnoj lokaciji za koju su napravljeni svi potrebni projekti, a austrijska tvrtka SaS nudila je potpuno zbrinjavanje za grad i okolna sela uz koncesiju na 25 godina, što Grad nije prihvatio - rekao je Damir Rimac, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a, dodajući da će kamate biti 800.000 eura godišnje za one koji ne plate svoj dio duga.

Mladen Karlić (HDZ), predsjednik Gradskog vijeća, ustvrdio je da su tadašnji župan osječko-baranjski Branimir Glavaš i gradonačelnik Osijeka Anto Đapić "sve zakuhali".

- Oni su ucjenjivali i gradove osnivače i Austrijance pa je sve stalo. Uz to, pravni zastupnik Osijeka dogovorio je arbitražu na sudu u Njemačkoj, a ne u Zagrebu ili Osijeku, što je povećalo troškove - rekao je Mladen Karlić i podsjetio kako je lokacija kod Novih Jankovaca određena još 1989. i tada su napravljene analize i studije o zaštiti okoliša.

Vijećnik Petar Šimić (HDZ) misli da je ideja o regionalnom odlagalištu bila dobra i da je šteta što nije zaživjela jer se uplela politika.

Na glasanju za odbijanje nagodbe ruku je podiglo 14 vijećnika, protiv nije bio nitko, a 5 oporbenih je bilo suzdržano.
Miroslav Flego
Udjeli u ZOIS-u: Osijek - 43,3, Vinkovci - 23,3, Vukovar - 16,1, Županja - 10,35 i Beli Manastir - 6,95 posto
Možda ste propustili...

TRI KĆERKICE TEŠKO SU OBOLJELE

Ganuti nesrećom, ljudi pomažu obitelji Špionjak

VELIKA TRAGEDIJA POGODILA JE OBITELJ ŠPIONJAK IZ BABINE GREDE

Malena Branka izgubila je bitku za život, bolest je ipak bila jača

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UNATOČ KORONI - ODRŽAN PROLJETNI VAŠAR

U Karanac su slanine stizale na fotografijama

2

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

Troje novooboljelih od koronavirusa, ukupno ih je 24

3

NA BELOMANASTIRSKIM BAZENIMA

Radovi idu prema planu