Osijek
ENERGETSKA OBNOVA ŠKOLA

Završetak radova na obje
škole biti će u ožujku 2020.
Objavljeno 21. veljače, 2020.
Obnovljene Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića te Medicinska

Energetska obnova školskih objekata, kojima je osnivač Osječko-baranjska županija, u punom je jeku, a završetak radova uskoro bi trebale dočekati i dvije osječke srednje škole.

Riječ je o Tehničkoj školi i prirodoslovnoj gimnaziji Ruđera Boškovića te Medicinskoj školi Osijek, koje je jučer obišao i župan Ivan Anušić. "Županija, kao osnivač, ima dužnost brinuti se o njima, a planiramo isto učiniti i sa svim drugim školama na području županije kojima smo osnivači kako bismo postigli što veće uštede u potrošnji energije. Riječ je o milijunskim iznosima. Većina sredstava koje smo utrošili za ove projekte je iz fondova Europske unije, ukupne vrijednosti pet milijuna kuna, od čega je 600.000 kuna iz proračuna županije", istaknuo je Anušić.

Radovi na obnovi dviju škola su pri kraju i trebali bi završiti u ožujku, a njima će se postići ušteda energije oko 70 %, pojašnjava Nataša Tramišak, pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije.

"Ovom će se obnovom smanjiti i potrošnja CO2, čime će zgrade dosegnuti energetski razred B, pa će i boravak u njima biti znatno ugodniji učenicima i osoblju škola. Radilo se na zamjeni vanjske ovojnice te stolarije, koja je uglavnom bila dotrajala, kao i poboljšanju sustava grijanja", dodala je Tramišak. Zadovoljstvo učinjenim nisu krile ni ravnateljice dviju škola, Vlasta Opačak i Sanja Dravinski, koje su se složile da će im se znatno poboljšati uvjeti rada nakon obnove.

“Često je zimi bilo hladno u učionicama, pa su učenici morali sjediti u jaknama, a s novim će se sustavima i to promijeniti. Nije zanemariva ni novčana ušteda koja nas očekuje, a sva ćemo sredstva usmjeriti na daljnja poboljšanja uvjeta rada u školi”, istaknula je Vlasta Opačak, ravnateljica Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića.

Ema Nenadić
ŽUPANIJA DO SADA UTROŠILA 3,5 MIL. KUNA
Dvije škole samo su dio od ukupno 54 projekta energetske obnove na području cijele županije te peti na području grada Osijeka, ukupne vrijednosti 40 milijuna kuna. Krajem prošle godine završio je i projekt obnove višestambenih zgrada u Osječko-baranjskoj županiji, gdje je također prednjačio Osijek s velikim fundusom takvih objekata, u čijoj je obnovi županija sudjelovala kreditnim sufinanciranjem od dva posto. U programu obnove bila je 61 zgrada, od čega je njih 59 iz Osijeka, a županija je u njihovu obnovu utrošila 3,500.000 kuna proračunskog novca.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike